KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Automata kávéfőzők

Több
14 éve 6 hónapja #49 Írta: gyuri86
gyuri86 válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
Hello

Tanácsot szeretnék kérni egy Delonghi EAM-3100-as géppel kapcsolatban!
A gép ledarálja a kávét de nem főzi le! A szervizben azt mondták hogy alaplap hibás
és hogy a csere beszereléssel együtt kb 30 ezer! Ez helytálló? mert egy másik szervizben(igaz ott csak emilben érdeklődtem) 14ezer+munkaköltséget mondtak!
Van valakinek tapasztalata ezzel a géppel kapcsolatban? gyakori meghibásodás vagy hasonlók? Lécci segítsetek!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 6 hónapja #50 Írta: secondbolt
secondbolt válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
[answer author=gyuri86 link=topic=308.msg10485#msg10485 msg=10485][/answer]
Szia!
Ha tudod, akkor pontosan írd le, hogy bekapcsolástól fogva a főzési ciklus végéig mit csinál a gép. Ami pontosan érdekelne az a következő: darálás után a központi egysége elfordul-e, és a kávét összepréseli-e pogácsa formára. Ekkor kellene a szivattyúnak elindulnia, kerregnie. Ha hallod a kerregő hangot, és amikor simán a gőzcsapot megnyitod a szivattyú nyomja a vizet, akkor lehet hogy nagyon finomra daráltattad a kávét, és a liszt finomságú kávén a szivattyú nem képes átnyomni a vizet.

"Aki tudja az csinálja, aki pedig nem, az tanácsokat ad hogyan kellene csinálni."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 6 hónapja #51 Írta: SiD
SiD válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
[answer author=secondbolt link=topic=308.msg10610#msg10610 msg=10610][/answer]
secondbolt!

a Delonghiban ilyen jó daráló van, hogy képes teljesen lefullasztani a gépet?

más:
úgy érzem, jártas vagy az automatákban.
meglátásod szerint melyik automata gép készíti a legjobb eszpresszót?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 6 hónapja #52 Írta: secondbolt
secondbolt válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
[answer author=SiD link=topic=308.msg10631#msg10631 msg=10631][/answer]
Szia SiD!
Szerintem mindegyik automata kávéfőző darálóját belehet állítani úgy, hogy olyan lisztfinomságúra darálja a kávét, hogy ha a pogácsa méretét növeljük, tehát több gramm darálásra állítjuk be a gépet, akkor a szivattyú egyszerűen nem képes ezen a nagy mennyiségű tömör kávén a vizet átpréselni (a biztonsági szelepen keresztül könnyebben távozik a víz). Van olyan típus is (kerámiakéses), ahol a felhasználónak nem hagynak tág határok közötti beállítási lehetőséget. Te is foglalkozol ezzel, és szerintem már tapasztaltad azt, hogy ha a darálóhoz nem nyúlsz hozzá, csupán olajosabb magvú kávét teszel a gépbe a szárazabb szemű helyett, akkor nagy lesz a különbség a pogácsák állaga között. A magasabb olajtartalom miatt a darált kávé kicsit később jön ki a kések közül, a darált apró szemek ez idő alatt a kések között egymást csiszolják, dörzsölik. Az apróbb szemek jobban kitöltik a teret, nincsenek a szemek között akkora hézagok ahol a víz kisebb nyomás hatására tudna távozni, mint a biztonsági szelep nyomása. Egy ilyen rossz beállítással könnyen produkálhatunk olyan hibát, hogy a gép működik, de nem ad kávét.

A másik kérdésedre nincs egyértelmű válaszom, mert ugye ízlések és pofonok különböznek. Jópár automata megfordult már a kezem között, de ha azt tételezzük fel hogy csak egy fajta kávéval főzünk az összehasonlítás tárgyát képező gépeken, akkor sem tudnák határozott rangsort felállítani, mert még azonos típuson belül is vannak eltérések például a víz hőmérséklete, kések kopása, a daráló állása, a krémesítő szelep típusa és állapota miatt. Stb..... A sajátomat (!!) nem tudom beállítani olyanra, mint amilyen aromát kapok a munkahelyemen levőtől, pedig azt ajándékba kaptam, egy sarkára leejtett, törött elcsempült Magic de Luxe személyében. Ki akarták dobni, de hoztak egyet szervizelésre, ezt meg adták ajándékba. Már csak azért is visszakalapáltam, rendbehoztam, a töröt dolgokat kicseréltem. Kipróbáltam, és ez lett az etalon! Igyekszem olyanra beállítani a gépeket, mint amilyen kávét ezzel főzök. Hát mit ne mondjak, nehéz esetek vannak.
Gépválasztásnál a lényeg szerintem az, hogy ne csak a szervizesek tudjanak a funkciókon állítani, hanem a következőkhöz a felhasználók is férjenek hozzá: vízhőmérséklet váltás, daráló nagyobb állítási lehetősége, darált mennyiség beállítási lehetősége, fokozatmentes vízmennyiség állítása. Rendelkezzen a gép krémesítő szeleppel vagy rendszerrel. Lágyvíz használata javasolt. Legyenek a gépgyártásnak hagyományai.
Ha ezek együttesen megvannak, akkor türelemmel és sok próbafőzéssel  ezek is beállíthatóak úgy, hogy jó kávét fogyaszthasson a gép tulajdonosa. Mert ugye kávé és kávé között óriási különbségek vannak.
Igyekeztem úgy fogalmazni, hogy azok számára is érthető legyen a mondanivalóm akik nem szakmabeliek, de tagjai a kávéfogyasztók népes táborának. Ha ők most szeretnének gépet vásárolni vagy gépet cserélni, akkor remélhetőleg néminemű segítséget kaptak az általam leírtakból.

"Aki tudja az csinálja, aki pedig nem, az tanácsokat ad hogyan kellene csinálni."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 6 hónapja #53 Írta: SiD
SiD válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
[answer author=secondbolt link=topic=308.msg10633#msg10633 msg=10633][/answer]
Nos én folyamatosan keresem az "ideális" automatát és nekem is hasonló elképzeléseim vannak róla, mint amiket leírtál.
Ezeknek a paramétereknek a papírforma szerint tökéletesen megfelelne a Solis Master Pro / Schaerer Opal (16g-ig adagolható őrlemény, masszív kivitel, állítható vízhőfok, több programozható adagmennyiség stb)
Van is egy ilyen gép a garázsomban, de képtelen voltam vele eszpresszót készíteni. Az őrlőműve 64mm-es tárcsás, akár egy nagy ipari bár daráló, de a tárcsák élezése, egész pontosan azok a kis rések az élek végén, ahol a kész őrlemény távozik a tárcsák közül, az szemmel láthatóan nagyobb, mint egy eszpresszó darálónál.
Ebből adódik, hogy akkor sem kapok eszpresszófinomságú őrleményt, ha  a tárcsákat olyan közel állítom egymáshoz, hogy már picit súrlódjanak.
Ezt valószínűleg önvédelemből csinálhatta a gyártó, hogy ne tömődjön el a központi egység a finom szemcséktől (ha jól emlékszem, az alsó szűrője műanyag és nem leszerelhető), illetve a daráló gyorsabban végezze a dolgát.
Szóval a gép szép krémes "krémkávét" csinál, amolyan svájci schümli kávét (ez egy svájci gép végülis), de eszpresszót nem lehet vele készíteni, mert a nagy szemcseméret miatt túl gyors az átfolyás, az ízek nem megfelelőek.
Sajnos a tárcsák nem csereszabatosak az olasz darálók tárcsáival, hiába 64mm-esek, más a felfogató lyukosztásuk (az olasz szabványos 3 csavar helyett csak 2 csavar fogja őket).
Javítottál már ilyen típust? Mik a tapasztalataid?
Nálam a legjobb eszpresszót eddig fej-fej mellett egy Quick Mill Acquaviva és egy jól beállított Saeco Odea Go produkálta.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 6 hónapja #54 Írta: gyuri86
gyuri86 válaszolt a következő témában: Automata kávéfőzők
hali!
Nos pontosan nem tudom leírni a hiba okát mert még nincs a tulajdonomban a gép,most készülök megvenni, de az eladó elmondása alapján csak annyit tudok hogy ledarálja a kávét de nem főzi le! nem hiszem hogy a daráló beállításával van a probléma mert azt könnyedén át tudta volna állítani a tulaj is! valószínű hogy a központ egység nem fordul el és le sem préseli a darált kávét, valószínű megáll az automatika. Járt már szervizben vele ott azt mondták hogy az alaplap/panel hibás és ki kell cserélni amit beszereléssel olyan 30ezer!de hogy ezt ott ránézésre állapították meg vagy bele is néztek azt nem tudom. viszont ami érdekelni hogy a javítása megoldható e? tudsz hozzá alkatrészt rendelni és azt be is szerelni? Üdv. Gyuri

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Moderátorok: secondbolt
Oldalmegjelenítési idő: 0.617 másodperc