KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A szupernagyik kávét isznak

kávé, amely mindenre jóAz életkor előrehaladtával az ember izomzatának tömege fokozatosan csökken, egy új kutatás szerint azonban a kávé segít fenntartani az izomerőt, ezzel pedig egy sor komoly időskori baleset megelőzhető lenne.

Az emberi test öregedése először a bőrön és az ízületeken érezhető, az viszont gyakran észrevétlen marad, hogy az izomzat tömege és ereje is csökken, ennek a folyamatnak pedig veszélyes következményei lehetnek. Az időskori elesések leggyakoribb oka az izomerő elvesztése, de a járás és az egyensúly zavarainál is szerepet játszik az izomgyengeség.

Sok esés csonttöréssel és egyéb komoly sérüléssel végződik, ami idős embereknél különösen veszélyes, mert a több hetes kényszerpihenő miatt gyakrabban alakulhat ki trombózis vagy tüdőgyulladás. Az izomvesztést (szarkopénia) sokan az időskor elkerülhetetlen velejárójának tartják, és az orvostudomány sem ismeri jobban a betegség kiváltó okait.

A 30 cm-nél kisebb körméretű vádli izomvesztésre utaló tünete lehet, az orvosok ilyenkor az úgynevezett "Timed up and go" tesztet alkalmazzák, vagyis megmérik azt az időtartamot, amely alatt a páciens egy karosszékből felkel, előre megtesz három métert, majd visszamegy a székhez, és újra leül. Ha ez az idő 14 és 20 másodperc közötti, az a járás zavarára, a 20 másodperc feletti eredmény viszont már jelentősebb mobilitás-korlátozottságra utal.

Mégsem káros, sőt csodaital!

A 40 éves kor körül kezdődő izomvesztési folyamat rendszeres testmozgással lényegesen lassítható, de ezen kívül nincs igazán hatásos kezelési mód a problémára. Ezt látszanak cáfolni azok a brit kutatások, amelyekben a koffein izmokra gyakorolt hatását vizsgálták. Az már korábban is ismert volt, hogy a koffein jó hatással van a vázizomrendszerre, de az csak a mostani vizsgálatokból derült ki, hogy mi erre a magyarázat.

A Coventry Egyetem kutatói vizsgálták először azt, hogy a kávé, tea kóladió alkaloidja miként is hat az idős izmok erejére. Az egereken végzett kísérlet azt mutatta, a koffein erősítő és energetizáló hatású az idősebb izomzatra, fiatalok esetében viszont nincs ilyen hatása - számolt be a kutatásról a Daily Mail.

A tudósok idős és fiatal egerekből származó izomszöveteket vizsgáltak izoláltan, melyeket a koffeines kezelés előtt és után is alapos teszteknek vetettek alá. Ezek harántcsíkolt izomszövetek voltak, melyek az az emberben az ízületek mozgatását, a beszédet, a nyelést, a széklet- és vizeletürítést irányítják. Az egyik vizsgált szövettípus a légzésért felelős rekeszizom volt, a másik pedig az ujjak hosszú feszítő izma (musculus extensor digitorum longus), mely az alkaron található. "Úgy találtuk, hogy a koffein képes fokozni az izmok erejét" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Jason Tallis. (A tanulmányt részletesen a Society for Experimental Biology című magazin júliusi számában fogják ismertetni.)

A koffein nem csak a fizikai, hanem szellemi egészségünkre van jó hatással, ezt már korábbi kutatások igazolták. Egyre több tudományos szakirodalom azt jelzi, hogy a mérsékelt kávé fogyasztása csökkenti számos betegség - például a Parkinson-kór, a II-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés - kockázatát. Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy a kávéfogyasztás jelentősen csökkentheti a mellrák és prosztatarák kialakulását is.

Forrás: Népszabadság