KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pellini Espresso Casa - kávé kóstoló

pellini espresso casa szemeskávé teszt"Pellini – Kifinomultan tökéletes"…A Pellini 1922-ben családi vállalkozásként indult Veronában. A kifogástalan minőség iránti elkötelezettségükkel munkásságuk hamar gyümölcsözővé vált, így rövid időn belül vezető szereplőjévé fejlődtek az igényes kávépiacnak. A Pellini környezettudatosságával, és a fogyasztói igények maximális figyelembe vételével a legkorszerűbb és a legkíméletesebb gyártási technológiára törekszik. A gondosan és aprólékosan válogatott kávészemekkel, a fajtafüggő egyedi pörkölési eljárással, illetve a kávé szakértők mélyreható ellenőrzésével folyamatosan biztosítják a tökéletes Pellini kávé színvonalat. A Pellini küldetésének tekinti, hogy minden fogyasztó kávérajongó szenvedélyét kielégítse azzal, hogy a kávészünet minden egyes pillanatát megismételhetetlen élménnyé varázsolja. A Pellini Casa tradicionálisan olasz pörkölésű 80% Arabica és 20% Robusta összetételű kávékeverék. Különleges lágysága és könnyed karakteres aromája egyedi élményt nyújt. Elérhető 250 grammos őrölt változatban is - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pellini kávék hazai forgalmazójától, a Caddy Trade'95 Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pellini Espresso Casa

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 0,5 kg-os szelepes csomagolás
Ár:
5980.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 pellini espresso casa szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
6
4
5
18
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
3
6
4
6
19
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
3
5
3
5
16
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
5
4
6
19
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Mazzer Super Jolly
3
5
4
5
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A bontott minta illata csokoládés, édeskés enyhén fás fűszerezettséggel. A szemek között viszonylag nagy a szórás, előfordulnak világosabb és sötétebb szemek is. A babok mérete viszonylag egységes, bár itt is vannak apróbbak. Töredezettség minimális, de jelen van. Az őrlést közepes fokozaton találtam megfelelőnek. A kávé lefolyása már nem a legfrissebb, ezt túladagolással némileg kompenzálni lehet. A túladagolásnál jóval egységesebb ízeket is kaptam, mint normál töltettel. A kávé krémje mogyoróbarna, foltosodásra hajlamos. Vastagsága közepes, olajossága nem túl jelentős. Keverésre záródik. Az íze csokoládés, az édessége karamellás, és egy nagyon enyhe gyümölcsösség érezhető, mely leginkább citromhéjas és az utóízben fedezhető fel. Az útóíz kesernyés egyre erősödő az illatban is érezhető fás, bükkfás mellékízzel, melyet magasabb hőmérsékleten azért némileg vissza tudunk szorítani. Az első kortyok alapvetően kellemesek, de az utóíz egy kicsit ront az összképen.
Monyesz

A minta közepes pörkölésű, bár nem egyenletes, a többféle (legalább három) pörkölési szint jól elkülöníthető. Olajkicsapódás nincs, a szemek a tompa fényűtől a viaszosig találhatók meg a keverékben. A babok mérete és formája is jelentős eltérést mutat. Illata enyhén füstös, dohányra emlékeztető savanykás beütéssel. Az átlagosnál finomabb őrlemény vált be 17g őrleménnyel, és a közepesnél valamivel magasabb hőfok. A crema ilyenkor a közepesnél sötétebb, de a csapolás végére már szőkülni kezd, a cukrot megtartja, bár keverés után elvékonyodik Az ideális hőfok eltalálása kulcskérdés, mert ez alatt és felett is túlsúlyba kerül a keserű íz. Kiküszöbölni nem lehet, de ideális esetben hagyja érvényesülni a többi ízt. Alapjában egy klasszikus robusztás keverékre jellemző ízvilágot kapunk: pörkölt gabonás, karamellás, diós-mogyorós beütéssel. Alacsony hőfok mellett a gyógyszeresbe fordul (mint némely magas robusztatartalmú keverék), magasabb hőfokon a füstösség, a dohányos fanyarság és a tonikos jelleg erősödik, ami az utóízben már tolakodóan erőssé válik. Testessége jó, utóíze hosszan tartó. Kevés cukorral fogyasztva nekem jobban ízlett ez a kávé, illetve cukor nélkül sokkal kevesebb ízjegyet tudtam csak felfedezni. Kapucsínóként nekem nem jött be, a gyümölcsös ízek hiánya egyértelmű hátrány ebben az esetben.

Blaze

Heti alanyunk egy újabb Pellini minta. A zacskó bontásakor jellegtelen illatot éreztem, a kávé pörkölése Közép-olasznak mondható, nem igen egyenletes, és nálam elég sok a sérült bab, törmelék. Normál őrlési fokozaton a nyomás felépülése után csúnya fekete olaj festék szerű kifolyást láttam, ezért igen finomra vettem az őrlést. Ezzel már hozta a normál szintet, noha a lefolyás eltáncol, ideges – egyértelműen kissé fáradt mintára utal. Hőfok tekintetében elég magasra kellett mennem, hogy az ital ne szőküljön extrém módon, és a csészében is megfelelő legyen. A keverékben legalább 20% robusztát sejtek. A crema közepes, a cukrot tompítja, nem igen kúszik fel a csészére, de mintázódásra hajlamos. A kávéban a keserű kakaó a domináns, mellette egy kis mandula aroma érezhető, enyhe mokka ízzel kísérve. Számomra roppant egyszerűnek tűnt, leginkább az otthoni, vagy talán vending vonal szokott hasonló kávékat „dobni”. Espresso macchiatónak ízlett, tejjel is fogyasztható. Nálam semmi extrát nem hozott ez a minta, biztosan van a Pellininek ennél szofisztikáltabb keveréke.

Lorien

Az eheti blend sötétbe hajló, nem teljesen egyenletes pörkölésű, zsíros fényű, többnyire ép szemekből áll. Számottevő, 20-30 százalék körüli robuszta hányadot sejtek benne. Az átlagosnál jóval finomabb őrlést igényel, és úgy tapasztaltam, hogy érdemes vékonyabb lefolyással csapolni, kb. a sztenderd eszpresszó mennyiség alsó határára. Az összetétel miatt nagyjából normál hőfokon lehet a legjobbat kihozni belőle. Úgy tűnt, hogy a minta már kezd öregedni, nagyon nehéz volt egyenletes lefolyást produkálni vele, az esetek többségében eltáncolt. A hibákkal szemben csak egy bizonyos határig elnéző, a rossz beállításokat hajlamos volt nem túl erős, de azért mégis zavaró gyógyszeres-kesernyés utóízzel meghálálni. A krém rendben lévő, bár ennyi robusztától már láttam sokkal jobbat is. Mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága jónak mondható, a cukrot süppedősen tartja. Ízvilága nem túlbonyolított, kakaós és étcsokoládés dominancia némi nugátos, pörkölt nagvas, mokkás jelleggel körítve. Gyümölcsösség nem jellemző rá, még cukor hozzáadásával sem, ez utóbbi inkább a csokoládés-nugátos jegyeket gömbölyíti. Utóízében a kakaós kesernyésség és mokkás vegyül. Tejes italnak hozza, amit kell, de semmi extrát ne várjunk tőle.

SiD

Füstös illatú, olaszos pörkölésű az aktuális teszt mintánk. A zacskóról leolvasható 2014-es lejárati dátum ellenére a kávé eléggé fáradtan viselkedik, nehezen krémesedik és hamar szőkül. A bontás utáni 1-2 napban még tudtam értékelhetőket csapolni, de utána esélytelen volt, akármekkora dózissal is kísérleteztem. A lefolyás feketén indul meg, lassan krémesedik, nem szépen folyik, hamar kiszőkül. Az ital konzisztenciája nem megfelelő, híg érzetű, a crema legtöbbször sápadt színű még magas vízhőfok esetén is. A kávé íze nem túl életteli, olyan barna ízek jellemzik, mint száraz kakaópor, pirított zsemlemorzsa, maláta és kömény, de mintezt egy füstös függönyön keresztül észlelhetjük. Széles hőmérséklet tartományban csapolható ez a Pellini keverék, célszerű magasabb hőfokon próbálkozni. Automata kávégéppel is leteszteltem, ott egy fokkal jobb eredményt ért el, de csak cukorral tudtam meginni, sajnos nem hagyott maradandó élményt maga után. Mivel ez a kávé kapható félkilós kiszerelésben, ezért kísérletezőkedvűeknek ajánlom csak.


pellini espresso casa szemeskávé teszt kávébabokpellini espresso casa szemeskávé teszt kifolyáspellini espresso casa szemeskávé teszt csapolás
pellini espresso casa szemeskávé teszt csészepellini espresso casa szemeskávé teszt shotpellini espresso casa szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: A kávébabok nem teljesen egyenletesen pörköltek, némi töredezett szem is előfordult. Az átlagos szintnél finomabb őrlési beállítást igényel. Hőfok tekintetében is az átlagos fölé kell menni, különben a kávé nagyon gyorsan szőkül. Ezen a problémán, magasabb dózis alkalmazásával lehet segíteni. A krém közepes minőségű, mintázódásra hajlamos, a cukrot tompítja, de kevergetés hatására könnyen szétesik. Ízvilága étcsokoládés, karamellás, malátás, némi füsösséggel, és keserűséggel. Testessége jó. Utóízében keserű kakaó, és mokkás jegyek dominálnak. Leginkább eszpresszónak tudjuk ajánlani.

Pörkölés
Világos Közepes Közepesen sötét Sötét
 
Arabika Robuszta
80% 20%
Ajánlott kávékészítési eszköz Ajánlott kávékészítési mód Mennyire szerettük
Eszpresszógép
Automata kávégép
Filter, Frenchpress, AeroPress
Kotyogó
Risztrettó
Eszpresszó
Tejes ital
Hosszú kávé
 

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!