KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Graef MS 80 tejhabosító bemutató

graef tejhabosító készülék bemutatóA tejes kávéitalokhoz különbözőképpen készíthetünk tejhabot: ha espresso kávéfőzőnk van, akkor kézenfekvő a készüléken található gőzfúvóka használata, de mi a helyzet akkor, ha nincs otthon gőzfejlesztésre alkalmas kávéfőzőnk? Elsősorban ezekre a helyzetekre kínálnak megoldást a különféle elektronikus tejhabosítók.
A legismertebbek a kicsi habverőre emlékeztető pörgettyűs eszközök és ezeknek a továbbfejlesztett, kancsó formájú, a tejet megfelelő hőmérsékletre melegítő változatai.


A Graef MS 80 is egy ilyen elektromos, automata tejhabosító kancsó. Szép színes, illusztrációkkal díszített dobozban érkezik a készülék.

Kicsomagoláskor az alábbiakat találjuk a dobozban a készüléken kívül:
  • idegennyelvű kezelési útmutató (miért nincs hozzá magyar útmutató?)
  • hideg és meleg tejhabhoz használatos pörgettyű tartozék (rotor)
  • tejhab kanál
graef tejhabosító készülék bemutató tejjel felöntveA készülékház rozsdamentes acél, a tejjel érintzekő felület teflonszerű bevonattal van ellátva. A kancsónak a méretéhez képest kellemes súlya van, a felhasznált anyagok és a kivitelezés jó minőségérzetet ad. A habosító pörgettyűk nem tengellyel kapcsolódnak a meghajtó motorhoz, hanem mágneses elven vannak meghajtva, így a tejnek nincs esélye beszivárogni a motortérbe. A gépen mindössze két vízhatlan nyomógomb található, ezek funkciójára később visszatérek. A kancsó elektromos csatlakozása a vízforralókhoz hasonlóan egy csatlakozóval ellátott talpon keresztül történik.

A kancsó belső falán két jelölést találunk, egy alacsonyabb maximális feltöltési szint a meleg tejhabnak és egy magasabb szint a hideg tejhabnak.  A meleg tejhabhoz javasolt maximális töltet 1dl, a hideg tejhabhoz javasolt maximális töltet 2dl.

graef tejhabosító készülék bemutató működésA kívánt tejhabhoz behelyezett pörgettyű és a tej betöltése után tegyük rá a kancsóra a fedelét és nyomjuk meg a két gomb egyikét. A nagyobbik gomb meleg, a kisebbik hideg módban indítja a habosítást, a gombok ismételt megnyomása leállítja a folyamatot.

A készülék automatikusan kikapcsol, amikor készen van a tejhab, tehát nekünk nincs más dolgunk, csak be kell töltenünk a tejet, megnyomnunk egy gombot és várni, míg elkészül a kívánt hideg vagy meleg habos tej.

A Graef tejhabosító meglehetősen halk, szinte hangtalan a meleg habhoz használatos pörgettyűvel és valamivel hangosabb a hideg tejhez használatos tartozékkal. A habosítás ideje kb másfél perc, ami valószínűleg függ a betöltött tej hőmérsékletétől.

Kétféle tejet vásároltam a teszthez, egy 1.5%-os hagyományos és egy 3.5%-os teljes tejet.
A készülék mindkét tejjel egyformán dolgozott, nem éreztem jelentős különbséget a végeredményben.

Milyen tejhabot készít a kis gépezet?

graef tejhabosító készülék bemutató tejhabNos, az automatikus, másfél perces habosítási idővel nem voltam teljesen elégedett: a tejhab egészen kemény, tojáshabszerű lett, a készülékhez mellékelt kanállal kellett kikanalazni a kancsóból. Az így készült tejhab sajnos nem iható, csak kanalazható: kortyoláskor tulajdonképpen kiisszuk a hab alól a forró tejet/tejes kávét, ami ráadásul túlságosan forrónak tűnik, a kemény hab pedig ott marad a csészénkben. A készülékből kikanalazott hab után látható, hogy a kancsó aljára enyhén karamellizálódott tejréteg rakódott ki, ez arra utal, hogy az eszköz túlforrósította a tejet.

A megoldáshoz kell egy stopperóra és pontosan egy perc után meg kell állítani a habosítást.
Az így kapott hab szépen önthető és iható, azonnali kitöltés után nem válik szét a hab a tejtől és a hőmérséklet is kellemesen meleg, de nem túlságosan forró és a kancsó aljáról sem kell vakargatni az odakapódott tejet.

graef tejhabosító készülék bemutató állaggraef tejhabosító készülék bemutató kész ital

Lásuk a hideg tejhabot!

graef tejhabosító készülék bemutató hideg tejhabHideg tejhabot gőzzel nem tudunk előállítani, így ez a funkció kulcsfontosságú a kis kancsónk esetében.
A hideg habhoz mellékelt rotort jobb, ha elfelejtjük, ugyanis nem igazán habosít, valami egészen minimális kis habfelhőt készít csak a megpörgetett tej felszínére.

Hideg habhoz is bátran használjuk a meleg habhoz való rotort, az eredmény egészen kitűnő hideg tejjel is és most nem kell egy perc után megállítanunk a gépet, nyugodtan várjuk végig a programot, az eredmény iható krémes, habos hideg tej lesz.

Összességében hasznos kis eszköznek tartom a Graef MS 80 tejhabosító kancsót, bár egy állítható időzítő nagyon hiányzik róla.