KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

3 in 1, avagy a kávé egy kicsit másképp…

hoventaNa nem kell mindjárt az elején megijedni! Ma nem a cukorral és tejporral dúsított porkávék világába szeretném elkalauzolni a nagyérdeműt, de aki vette a fáradtságot - már ha ideje engedte-, és ellátogatott a Hoventára október 18-án, három élménnyel is gazdagodhatott. Három a magyar igazság, és egy a ráadás, de erről majd később.



Természetesen a 31. alkalommal megrendezett Nemzetközi szálloda-, vendéglátóipari és gasztrotechnikai szakkiállításon, ha nem is rögtön az arcunkba tolva, de szerephez jutott a kávé is. Elsősorban az olasz iskola (Molinari,Cellini,Veronesi…stb.) képviseltette magát. Klasszikusan, semmi színpadiasság. „Járt utat járatlanért…” Az újhullámos Hasbean nem állt meg az amúgy nagyon hangulatosan és trendin kialakított kiállítóstandjánál, magyarországi porondmestere (Molnár Attila) segítségével kitolta a határait egészen a színpadig. A kávégép, az őrlő a helyére került, indulhatott a show!

molnár attila bemutatója10h 45: MC Morafcsik Péter a remix…bocs mixerkirály vidáman lüktető személyiségével megteremtve az alaphangulatot felkonferálja Molnár Attilát, mint örökös magyar barista bajnokot, aki rövid, de lényegre törő demonstrációt tart Kávéházi bakik címmel. Oké tisztázzuk akkor mindjárt az elején! Most akkor főzik, vagy készítik a kávét? Darálunk, vagy őrlünk? Van különbség? A válasz igen, van. A tömörített kávén átszüremlő víz nem éri el, nem érheti el a 100°C-ot, ilyetén nem nevezhető főzésnek. Hiába tereli a beszélgetést a helyes medrébe MC MP, a kérdések nem tisztázódnak. Annyi azért kiderül, hogy úgyis a végeredmény a fontos, a többi meg csak a sznobéria nyálcsorgató vehemenciája. Az előadás ettől kezdve interaktív, a közönség sorait elhagyva hamarosan én is a színpadon kötök ki. Attila pedig láttat, és ellát minket mindazzal a szaktudással, ami a minőségi kávékészítés magasiskolájának az ismérve, kezdve onnan, hogy milyen árulkodó jelekre bukkanhatunk belépve egy kávézóba. Csak néhány példa: A kávégép gőzcsövére vastag fehér bevonat tapadt. Nem design elem, itt bizony rászáradt tejjel van dolgunk, nem túl egészséges, nem valami biztató! A tejkiöntő belső felületén sárgásbarna szmötyi, ami vélhetően nem az elmúlt félórában keletkezett. Nem ártana tejhabosítás után az edényt a következő használat előtt elmosni. Ha nagyon be vagyunk havazva, akkor is törekedjünk a tisztaságra, hacsak nem szeretnénk szándékosan baktériumkolóniát tenyészteni ezúttal nem petricsészében. Elkészült a kávé, jöhet a következő. Mi ilyenkor a teendő? Szakszerű mozdulattal megnyomjuk a gombot megint, van még a másodfőzetben annyi kraft, hogy némi cukorral tejjel észre sem veszi a kedves vendég… hehe… sjnos ez nem vicc, valahol ez a kiábrándító valóság!!! A lényeg, két készítés között a szűrőtartóból kiütjük a zaccot, tisztára töröljük (én törölközővel szoktam), frissen őrölt kávét adagolunk, majd tömörítünk. Ha mindent jól csináltunk, akkor elindulhatunk a készítéssel. Hoppá!” Nézzük csak, mi lakik a fejben?” (csaptelep) kérdezi Attila. Némi zacc még feltapadt, jobb, ha egy öblítéssel végérvényesen kilakoltatjuk őket.

”Ki milyen kávét iszik általában? Presszót, cappuccino-t. Hosszú kávét valaki?” Néhány jelentkező.”Gratulálok! Ők beutalót nyertek a belgyógyászatra!” Miért is? Az esetek 80-90%-ban a hosszúkávé 1 adag őrlemény felhasználásával lényegesen hosszabb csapolással készül, aminek során olyan anyagok is kioldódnak a kávéból, ami hosszú távon a gyomorfekély, esetleg gyomorrák kialakulásához vezet. Tehát csak hajrá! Így tovább! Szemléltetésképpen elkészít két hosszúkávét, az egyiket egyetlen papírpohárba, a másikat pedig 3 darab pohár felhasználásával. A poharak körbejárnak, így megnézhetjük a folyamat elejét, közepét és a végét. Az arcokon döbbenet. No comment! Tanács a hosszúkávé kedvelőinek. Kérjék a presszót nagyobb pohárba, és húzzák fel ízlés szerint vízzel, vagy igyanak filterkávét. Ezután elkészül néhány cappuccino , melynek során megtudjuk, hogy a gőzölésnél nem kell fel-le rángatni a fémkiöntőt, a helyes pozíció megtalálása után a tej szinte magától megfelelő állagú lesz.( Na ja!Az évek és a rutin.) Ha nem tudjuk egyszerre készíteni a kávét, gőzölni a tejet, abban az esetben kezdjük a tejjel, a tej várhat, a kávénak viszont nem tesz jót, ha elillannak az aromák. A túlgőzölt tej kesernyés, a jó hőmérsékletű kellemesen édes lesz. Felejtsük el a fahéjszórást! Mind a kávé, mind a fahéj vízhajtó hatással bír, a kettő kombinációja pedig… elnézést, van itt valahol wc?

hoventa desszertLáthattuk az alapokat, most pedig távolodjunk el a földtől, levitáljunk kicsit, és fogadjuk magunkba az univerzum energiáit. Hagyjuk, hogy átjárjon minket a Chi, hisz a kreatív elme ilyenkor kaput nyit az ismertre és az ismeretlenre egyaránt, teremtő erőnk segítségével pedig létrejön a kapcsolat az alkotó és alkotása között. Szuperlatívuszokban beszélek? Lehet, de csak így tudok, mert Kántor Enikő a Centrál Kávéház baristája, és Györffy Árpád az Arany Kaviár séfje két tökéletes fúziót tárt elénk. Koncepciójuk kiinduló pontja a következő volt. Túl vagyunk egy többfogásos menüsoron. Eltelítődtünk, de vágyunk még valami könnyed és izgalmas desszertre, s persze nem ártana egy finom kávé is ami put the icing on the cake , vagyis felteszi az i-re a pontot.

juhász edit és kántor enikő a színpadonMinden szent keze maga felé hajlik, mégis, én személy szerint nem tudtam eldönteni melyik cukrászati műremek áll közelebb hozzám. A Tiramisu, néhány növényi zselatingömbbe ágyazott gyümölcsösen édes mascarpone, puha piskóta felhőkkel, és a kávé. Külön-külön is finomak voltak (megkóstoltam így is úgy is), de együtt! Remélem mindenki megérti ha azt mondom: leírhatatlan!  Enci alkotása alapjaimban rendített meg, te jó ég, ezt így is lehet?! Kiskanál, rajta kávéhabra ágyazott pekándiós alma, mellette shot-os pohár, aminek aljára került a kávéhabból egy kicsi, majd a Kicker lefedve nádcukor melaszos tejszínhabbal. Fogyasztási sorrend: Keverjük össze az italt, igyuk meg, aztán tegyük kerekké az élményt a kanál tartalmával! Osztatlan sikert arattak.

juhász edit latte art bemutatójaMindeközben szépen lassan megtelt a nézőtér, és egy rövid átállás után Juhász Edit lépett a világot jelentő deszkákra, egy olyan művészeti ág képviselőjeként, amit úgy hívunk latte art. Mondhatnám úgy is, játék a tejjel. A gyakorlott kéz képes a legkülönfélébb mintákat létrehozni pusztán a fémkiöntője segítségével, és ezt Edit is tudja. Általában 6-7 órát gyakorol naponta, komoly alázattal tekint szakmájára, tisztában van vele honnan jött, hová tart. Szerény, és szerethető jelenség, aki nem szállt el a fellegekbe, pedig magyar latte art bajnokként nemsokára Ő képviseli hazánkat Szöulban. Természetesen mindnyájan drukkolunk neki! A verseny előtt, még utoljára prezentált nekünk szívet, tulipánt, virágmintát, majd a közönség soraiból próbát tehetett egy szűz kéz, mire képes egy igazán gyorstalpaló után. Edit és Anikó MC Peti elé tárták szívüket, végül a ceremóniamester boldog mosollyal az arcán Anikó cappuccinójával távozott.

takács alexandrosz gerilla latte artsomogyvári balázs gerilla latte art produkciójaÉs most a ráadás! Szakmai berkeken belül vannak ellenzői, úgy vélik az egész öncélú magamutogatás, tej és kávépocsékolás. A barista szakma lejáratása. Egyet kell vele értenünk? Döntsön mindenki belátása szerint! Mindenesetre ez egy olyan jópofa show, ahol a baristák kivetkőzhetnek magukból, hiszen nincsenek szabályok (a kávékészítés alapjai azért ugyanúgy megvalósulnak!), bármilyen eszköz használható, akár egy hurkatöltő is. Habosíthatjuk a tejet egy Cola-s dobozban, ha úgy tartja kedvünk, és bármibe önthetünk mintát. Igen, ez nem más, mint a Gerilla Art. Idén, immáron az 5. alkalommal lepték el a színpadot, s leptek meg minket gerilláink. Pörgős, és ütős műsort produkáltak, a közönség imádta. A bevetés résztvevői:

  1. Takács Alexandrosz. Ismertető jele fülig érő száj, szemüveg, hosszú haj, szereti a bort. Borospohárba önt, a minta amorf, nem írnám le milyen ivarsejthez hasonlít!
  2. Moskovics Gábor. Szóval mégiscsak főzzük a kávét? Máskülönben minek a kezébe az a merőkanál? Ja, hogy abba önt! Nice.
  3. Hajnal Bálint gyümölcsöző kapcsolatot ápol egy gyümölcskosárba helyezett tálalóval. Az eredmény a rozettára emlékeztet.
  4. Luigi szerint a rozetta a Kalitában a legszebb! Szép is lett.
  5. Fitos László platós kocsija, ezúttal nem mexikói vendégmunkásokat szállít, frissen csapolt kávéval megpakolva érkezik a telephelyre, egy szívvel a hátán parkol le végérvényesen.
  6. Juhász Edit citrusfacsaró segítségével tulipánt nevelget. Nemsokára a kelő nappal kel…
  7. Kántor Enikő egy nagy csigába álmodja bele a tenger gyümölcseit, vagy valami mást.
  8. Somogyvári Balázs pantomimművész megjelenik egy virágcseréppel, két paprikával a kezében. Eltévedt? Ez nem főzőműsor! A virágot a közönségnek ajánlja, a paprikákba pedig egy-egy tulipánt ültet cserepes tej segítségével.
  9. Akócs Levente megtanít minket cd-t írni, a cd nem kell hozzá, csak a tok.

Pontozáson kívül Molnár Attila beépülve a közönség soraiba, kettévágott ásványvizes üveget ad egy hölgynek ajándékba. Benne van a tudás, benne van a tej.

Somogyvári Balázst nívós produkciója a dobogó felső fokára taszítja. Második, és harmadik helyezést Fitos László, Kántor Enikő érdemel.

Én a magam részéről pozitív hangulatban, szép emlékekkel a tarsolyomban hagytam magára a Hungexpo épületét. Jöttem, láttam, jövőre visszamennék….