KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Barista tanfolyamok - melyiket szeressem? 2. rész

doggee barista oktatás molnár attilávalA Tamp & Pull kávézó  "éjszakai megszállása" utáni reggel ellátogattunk a barista tanfolyamokat bemutató cikksorozatunk második állomására, a Doggee Barista Boxba, amely az 1136 Budapest Tátra utca 29. alatt található. A helyszín valóban egy box, mintha egy "kávésdobozba" pottyannánk az odavezető néhány lépcsőn. /fejre vigyázni! :-)/ Mint megtudtuk, a helynek történelme van kávés szempontból, itt tevékenykedett korábban Koncz Márk, aki az első magyar barista bajnok volt 2004-ben. A Doggee alapítói, Molnár Attila és Török Ádám itt alakították ki a főképp gyakorlati tudást és tapasztalatokat átadni kívánó oktató bázisukat.
 
doggee barista oktatás dizájnA falakat korábban plakátok borították, térképek a kávétermő vidékekről, magáról a növényről, eltérő pörkölésű babokról, a kávék minőségi besorolásairól a különböző termőhelyeken. Ezeket már a pult mögül húzta elő Attila hogy megszemlélhessük, mert helyüket egyedi dekorációs képek vették át, melyek szintén Attila kreativitását dicsérik.
 
A plakátok gyors megszemlélése után kiderült, hosszasan itt nem fogunk írott oktató anyagokkal foglalkozni, mert a Doggee-ban a gyakorlaté a főszerep. Tollra, jegyzetfüzetre, könyvekre itt nincs szükség, érdeklődésre és odafigyelésre azonban annál inkább.
Az oktatás modul rendszerben zajlik, melyek a következő témákat ölelik fel: Espresso, Latte Art, Brewed Coffee, Speciality Drink, WBC Training, Free Training.

doggee barista oktatás molnár attilával térképdoggee barista oktatás molnár attilával kávébabokdoggee barista oktatás molnár attilával kávéválogatás

Megkértük Attilát, hogy fejtse ki picit bővebben, mit is takarnak ezek a modulok.
-Nem szerettünk volna egyszerűen egy barista tanfolyamot indítani, kávés oktatást vagy képzést tartani, nem akartunk még egy barista iskolát vagy kávé egyetemet nyitni. :) Mi elhivatott baristák vagyunk, akiket a szakmánkban professzionalistáknak tartanak a kollégáik, és éppen ezért szeretnénk megtanítani a jelentkezőket arra a szakmai munkára, amit mi tudunk, és elengedhetetlenek tartunk ebben a szakmában. Ezért nálunk workshopok közül lehet válogatni, épp aszerint, amire szükséged van - meséli Attila.

A tréningek (workshop) mindegyike egy szakmai esszencia bomba, tömör gyakorlás és kóstolás. Nálunk füzetet radírt ne keress, semmit nem kell írogatnod, mert itt intenzív munka és tanulás lesz!
Amit még fontosnak tartok elmondani az az, hogy nem kell várnod senkire, semmi csoportra, ha tanulni szeretnél, akkor egyből elkezheted. Ha olyan megszállott vagy, aki az összes tréningünkön részt vesz, akkor hivatalos leszel egy "diplomaosztó" estélyre!

Ejtenél néhány szót az eszközparkról?


doggee barista oktatás molnár attilával csészékdoggee barista oktatás molnár attilával gőzölésdoggee barista oktatás molnár attilával la marzocco belső

Egy La Marzocco 3Gr Line (custom) kávégép biztosítja a stabil alapot, amit egy BNZ Őrlő, BNZ őrlő OG, MK Home Vario őrlő egészít ki, és természetesen a Full Brew Park...(Aeropress, Frenchpress, Chemex, Karlsbadi kanna, Hario dripper...stb)”

Nézzük akkor részletesen a modulokat:

Espresso
Teóriák, elkészítés, kóstolás
Az eszpresszó megértése és helyes elkészítése az egyik legfontosabb és legnagyobb feladata egy jó baristának. Megismerheted az eszpresszó különböző profiljait, elkészítési technikáit, segítünk ízének megértésében, valamint az eszközökön keresztül, a grammokon át megmutatjuk az utat a tökéletes eszpresszóhoz!

Latte Art
Alapanyag, textúra, italok
A tej az egyik leggyakrabban használt alapanyag, amivel a kávéitalok nagy része készül. Professzionális technikákat és új irányzatú sztenderdeket tanulhatsz meg, mint például azt is, hogy egy kapucsínót mi különböztet meg a másiktól. Szabad öntéses mintákat tanítunk neked, amivel tuti hogy sikered lesz a kapucsínó kedvelő vendégeidnél.

Brewed Coffee
Kóstolás, készítés, összehasonlítás
Elkezdjük a kávé fajtákkal és a pörköléssel, ezt követi a cupping (kávékóstolás), és a különböző kávékészítési módok: chemex, aeropress, french press, eva solo... Itt a különböző fajta kávék ízét, különbözőségét elemezzük, és kombináljuk az elkészítési módokkal, pörköléssel és őrléssel. Sok, és még több kávé!

Speciality Drink
Alapanyagok, díszítés, kreativitás, receptek
Elképesztő ízekkel és technikai trükkökkel fogunk elkápráztatni. Kiélheted kreativitásod hideg vagy meleg kávéitalokban, alkoholos vagy alkoholmentes különlegességek terén. Gyere és tedd próbára magad! Kellenek a tippek verseny italokhoz, itallaphoz? Segíteni fogunk! :)

Competition Training
Versenyfelkészítés
Versenyzésben van már tapasztalatunk, így ha úgy döntesz, hogy elindulnál versenyen is, és szükséged van trénerre, segítségre, információra, akkor jó helyen jársz.

Free Training
Gyakorlás
Szükséged lenne egy helyre, ahol gyakorolhatsz, kipróbálnál technikákat, de nem tudod megoldani, mert hely és eszköz szűkében vagy? Nincs probléma, gyere le és nálunk gyakorolhatsz kedvedre.

Tehát lehetőségünk van egyenként, érdeklődésünknek megfelelően pallérozódni, vagy akár az összes modul "végigjárásával" egy komplett és intenzív gyakorlati tudás megszerzésére. Kávékedvelő amatőröknek különösen izgalmas és érdekes lehet a Free Training,  mely gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy nagy, kávéházi gépeken történő munkával is megismerkedhessen az érdeklődő úgy, hogy közben minden felmerülő kérdésére választ kap és profi baristák dolgoznak a keze alá.

Aki műszaki érdeklődésű és kíváncsi rá, mit rejt belül az otthoni kávégépe, ha azzal együtt látogat el a boxba, lehetőséget kap rá, hogy az oktatókkal együtt szétszerelje és megismerhesse. Ez hasznos lehet a későbbi karbantartások vagy esetleges meghibásodások házi elvégzéséhez, javításához.

Szinte nyilvánvaló volt és nem okozott meglepetést, hogy mi - a talán legnépszerűbb témát - a Latte Art-ot kaptuk meg, amely nagy örömünkre szolgált. A hűtőben sorakozó tejes dobozok mennyisége már sejtette velünk, itt aztán lesz gyakorlás bőven! Az alap formák (alma, rozetta, tulipán) profi öntéstechnikájának megismerése és bemutatása után megkezdődött a gyakorlás.

doggee barista oktatás molnár attilával öntésdoggee barista oktatás molnár attilával alapozásdoggee barista oktatás molnár attilával eredmény
doggee barista oktatás molnár attilával rozettadoggee barista oktatás molnár attilával szívdoggee barista oktatás molnár attilával összes minta

Sajnos nem számoltam meg hány csésze kapucsínót öntöttünk, de egy ebédnyi (ezúton is köszönjük!!!) szünettől eltekintve délután négyig megállás nélkül folyt a munka, amiben mindketten meglehetősen elfáradtunk. A nagy La Marzocco kávégép a habosítás terén otthoni kis gépekhez szokott kezeinknek nem tűnt éppen kezes báránynak, ezért közös megállapodással a tejkrémet mindig Attila habosította, s míg egyikőnk az eszpresszókat készítette, a másik öntötte a mintákat, majd csere. Természetesen full verziós Latte Art modul esetén a habosítási folyamat is megtanulható, de idő, és hatékonyság hiányában erre most nem került sor.

A sok gyakorlás nem maradt eredmény nélkül, bár az első mozdulatainkat az izgalom és a szokatlan géppark miatt igen sutának éreztük, de a Mester irányításával tevékenykedésünk egyre olajozottabbá vált. Technikánkat lépésről-lépésre elemezve mutatott rá az elkövetett hibákra, amiket kiküszöbölve azonnali javulást tapasztaltunk. A nap végére már mindketten értékelhető mintákkal örvendeztettük meg oktatónkat, meghálálva a sok kapott információt, és hibáink, esetleges rosszul beidegződött mozdulataink türelmes csiszolgatását.

doggee barista oktatás molnár attilával kávékészítésdoggee barista oktatás molnár attilával gyakorlásdoggee barista oktatás molnár attilával saját próbák
doggee barista oktatás molnár attilával tulipán próbadoggee barista oktatás molnár attilával szívdoggee barista oktatás molnár attilával tulipán

Szuper ötleteket és trükköket tanultunk Attilától az otthoni gyakorlás gazdaságossá tételében, amiket alkalmazva még több próbálkozásra nyílik lehetőség, plusz anyagi ráfordítás nélkül.

Teljes mértékben igazolást nyert számunkra, hogy amit otthoni körülmények között, könyvekből vagy az internetről nem tanulhatunk meg (vagy csak rengeteg idő, pénz és fölösleges energia belefektetésével), azt 100%-ban megismerhetjük és elsajátíthatjuk a Doggee Barista Box képzésein, maximálisan a gyakorlatra fókuszálva, igen intenzív és kemény, de egyben barátságos és jó hangulatú oktatásokon, profi barista bajnokoktól.

Egy professzionális, maximálisan eredménycentrikus oktatás, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk, ahol garantáltan elsajátítja az éppen elvégezni kívánt modul anyagát, köszönhetően a kiváló tanítómestereknek. Mindezt barátságos környezetben, és megfizethető áron.

Elérhetőségek:

mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.doggee.hu
tel: +36-30/456-7618
www.facebook.com/doggeebarista