KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Chemex használati útmutató

chemex kávékészítő edényA Chemex kávékészítés egy rendkívül egyszerű egyszerű eljárás, amely drip, vagyis csöpögtetős módszeren alapul. Az átlátszó üvegedény felső, szűkülő részébe kell elhelyezni a megfelelően előkészített papírfiltert. Ebbe kerül a kávé, amire ráöntjük a vizet, amely áthalad az őrölt kávén, és lecsöpög az üveg alsó részébe.
Az előny itt is az a gépi hosszúkávé készítéssel szemben, hogy a készítő több ponton is be tud avatkozni a folyamatba (vízhőfok, előáztatás...stb)

Chemex használati útmutató:


1.

Forraljon egy kancsóba vizet, és amíg melegszik készítse el a filterpapírból a tölcsért. Hajtsa a papírt félbe, majd újra félbe, és alakítson ki belőle egy tölcsért.

 2.

Helyezze a papírtölcsért a Chemexbe, majd a forró vízzel öblítse át a filterpapírt. Ez több szempontból is hasznos. Eltávolítja a nemkívánatos "papír" ízt, illetve közben átmelegíti magát a Chemex edényt is. Rövid idő múlva öntse ki az összes vizet.

 3.

Mérje ki a szükséges kávébab mennyiséget. Ehhez a a filterkávéknál általánosságban vett 60g/liter értéket érdemes alapul venni. Vagyis 500ml vízhez 30g kávé szükséges.

 4.

Őrölje le a kávét a megfelelő finomságra (nagyjából homokszem durvaságot kell érezni), és öntse bele a papírfilterbe. Tapasztalat szerint minél nagyobb a Chemex mérete, annál nagyobbnak kell lennie a szemcseméretnek (durvább őrlemény szükséges).

 5.

Tegye a Chemex edényt egy mérlegre, és öntsön nagyjából 60g 90-95 celsius fok hőmérsékletű vizet az őrleményre, és várja meg míg a kávé megduzzad (bloom, ez kb.30-45 másodperc.

 6.

Innen kétféle módszerrel mehet tovább. Vagy folyamatosan, lassan öntse a vizet a teljes vízmennyiség eléréséig ( jelen esetben ez 500ml, és ekkor a 7. pontot ugorja át), vagy két lépcsőben. Először 200g (200ml) vizet öntsön a kávéra, és a feszínt óvatosan keverje meg egy kanállal.

 7.

Majd még 240g vizet kell ráönteni, így összesen 500g (500ml) vizet kellett, hogy felhasználjon.

 8.

A  "bloom" vagyis a kávé megduzzadása után az öntés elkezdésétől 2:30-3:00 perc alatt kell teljesen lecsöpögnie a kávénak. Vagyis a teljes folyamatnak 3:00-3:30 perc alatt kell végbemennie. Lehetőleg szerint ne menjen 4 perc fölé, mert akkor túlzott lesz a kioldódás (over extracted)

 9.

Távolítsa el a filtert, a kávéval együtt.

 10.

 Élvezze a finom kávét!


Chemex Brewing Guide from Stephen Leighton on Vimeo.

Intelligentsia Chemex Brewing Guide from Intelligentsia Coffee on Vimeo.

 

 

Letölthető használati útmutatók a Has Bean, az Intelligentsia, és a Sweet Maria's műhelyéből.