KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Tonino Lamborghini Miscela Red - sallangmentes harmónia

tonino lamborghini miscela red szemeskávé tesztA Tonino Lamborghini kávé 80 % arabika, 20 % robuszta tartalmú kávészemekből áll. Öt helyről származnak: az arabika Brazília, Közép Amerika, Etiópia, míg a robuszta szemek India és Java területéről. Tíz különböző típusú kávé keveréke, melyet 1200-1600 méterrel a tengerszint felett termelnek. A termelés során olyan „fazende”(ültetvény)-ről származó kávészemeket használnak, melyek művelése során nem alkalmaztak kártevők elleni vegyszereket. Nagyon lényeges a Lamborghininél, hogy a kávészemeket kézzel szedik, szedés közben az ágak végén nőtt kávészemeket részesítik előnyben, majd természetes módon 20 napig szárítják. Szárítás után - hogy állandó minőséget tudjanak adni - fontos a szemek pörkölésében az idő és a hőfok. Pörkölés során mintavételezéssel mérik a páratartalom szintjét, melyet meleg levegő befújásával semlegesítenek. Ezt a meleg levegőt a szemek között finoman és lassan áramoltatják egy meghatározott ideig. Így a pörkölési idő hosszabb, de a végeredmény egy sokkal magasabb minőséget és színvilágot eredményez. Ezután egy fontos eljárás következik, mégpedig a kávészemek hűtése, melyet 4 perc alatt hajtanak végre. Ennyi idő alatt hűlnek le a kávészemek 210 C fokról. A pörkölés után egy ventillátorral továbbítják a szemeket a válogatógép felé, mely egyesével leméri a szemeket. Amely szem nem üti meg a 0,3 grammos szintet, az nem kerül felhasználásra. Ezután a kávészemek 5-6 napra egy érlelő tartályba kerülnek. Csomagolás előtt egy befejező gőzölésen esnek át, majd 1 kg-os aromazáró - de lélegeztető szeleppel ellátott csomagolásba, ami közvetlenül a darálóba önthető -, vagy pedig a teljesen zárt professzionális gasztronómiai felhasználásra ajánlott 3 kg-os alumínium tartályba kerülnek, mely egy speciális közdarabbal közvetlenül, a darálótartály kiiktatásával a darálóra van csatlakoztatva. Ezzel a technológiával az aromavesztést szinte teljesen ki lehet zárni - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Tonino Lamborghini kávé hivatalos forgalmazójától a Coffee De Luxe Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


tonino lamborghini miscela red szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Tonino Lamborghini Red

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: . , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 10.033 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Luigi:

A szemek egységesre vannak pörkölve, pár tarka babot azért látni. Átlagos fokozaton kaptam az ideális lefolyást. A minta friss, de a tesztperiódus vége felé érződik rajta egy kis fáradtság, mely a testességben érződik leginkább. A lefolyása végig szép krémes. A krém vastag, tartós és olajossága is jó. A kávé hajlamos a megégetésre, csak óvatosan a hőmérséklettel! Ez leginkább a krém állagán látszik, a túl sötét színig nem érdemes elmenni. Színe barnás árnyalatú karakteres mintázódással. A kávé íze is nagyban függ a hőmérséklettől, a benne lévő határozott ízű robszta tartalom miatt. Alacsony hőfokon kiugrik, magas hőfokon gejl lesz. Akkor járunk jó úton, ha teljesen egybesimulnak az ízek. Ekkor étcsokoládés vonalon mozog, édeskés mandula aromával. Alacsonyabb hőmérsékleten a mandula mogyoróvá szelídül, és egy kis savasság is belép. Összességében egy finom, de nem egy agyonbonyolított keverékkel van dolgunk. A frissessége miatt tejjel kapucsínónak is jól teljesített.

Kávégép: Faema Family / Kávéőrlő: Mazzer Major
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség:4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Monyesz:

A csomag kibontásakor egy elég vegyes pörkölésű, néhol már olajosan csillogó fényű, füstös illatú mintával találkoztam. Az őrlőt az átalgosnál finomabbra állítva kaptam a normál lefolyási időt, a hőfokot pedig az átalgosnál magasabbra, de még nem fortyogósra kellett venni. A crema mintázódásra hajlamos, ugyanakkor jól érzékelhetően bőrösödött, a cukrot megtartotta, keverés után mennyisége csökkent ugyan, de még így is elegendő maradt, hogy a kávé ne tűnjön elő. Ízre nem bonyolult ez a blend, de megállja a helyét, egy kellemes étcsokoládés íz keveredik a pörkölt manduláéval, utóízében aztán a csoki mellett a füstösség fanyarsága érződik. Amolyan jó munkás ember kávéja, a hagyományos olasz vonalat képviseli. A tesztidőszak alatt a darálón nem kellett állítani, de észrevehető volt, hogy az idő haladtával elkezdett szőkülni a lefolyás vége. Érdemes erre odafigyelni készítéskor, mert kellelemetlen keseredést okoz. Risztrettónak is nyugodtan készíthetjük, ugyanakkor tejes italként nálam csak átlagos minősítést kap.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség:4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Blaze:

A tesztre érkezett minta a zacskó nyitása után kellemes sült kenyérhéj illatot áraszt, ez őrléskor is érződik, egy kis mokkássággal dúsítva. A pörkölés sötét, közép-olasz szintűnek mondanám, a szemek épek, éppen csak csillognak, olajosság még nem ütött ki rajtuk. Őrlési igénye nálam átlagos szinten volt, hőmérséklet igénye a közepesnél picit nagyobb csak. Figyeljünk a jól megválasztott hőre, mert magas hőfoknál bőrösödik a krém. A krémre egyébként nem lehet panasz: bőséges, jó olajos, mintázódásra is hajlamos és szépen megfesti a csészét. A cukrot kiválóan tartja. A keverék alapja egy nagyon jó minőségű étcsokoládéra hajaz, ezen ül egy piciny mandula, enyhe virágos édesség. Utóízében az illatban is érezhető mokka dominál, többször olyan érzésem volt, mintha egy étcsokoládéval bevont kávé szem elrágása utáni íz maradna a számban. Ez egy tisztességes olasz bár keverék, nekem ezt a hatást hozta! Tejjel hozza az elvárhatót, de nálam risztrettónak volt a favorit!  Koffein tartalma átlagos.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség:5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

Eheti tesztünk főszereplője közepesen sötét, majdnem teljesen egyenletesen pörkölésű. Illata friss, étcsokoládés, egy kis szárított erdei gombás beütést most is éreztem. A szemek többnyire épek, viaszos fényűek, számottevő, kb. 20% robuszta tartalommal. A viszonylag könnyen elkészíthető kávék közé sorolható, hamar meg lehet találni az ideális készítési paramétereket, amely a megszokottnál valamivel finomabb őrlést, és normál vagy talán ennél egy kicsit magasabb hőfokot jelent. A lefolyása mintaszerű, eleinte cseppekre szakadó, amely hamar olajfesték szerűen sűrű krémfolyammá változok. Krémje bőséges, mintázódásra hajlamos, ideális esetben az átlagosnál valamivel sötétebb árnyalatú. Állaga és olajossága nagyon jó, a csésze falára felkúszik, a cukrot rövid ideig tartja, majd lassan süppedve nyeli el, kevergetés után záródik. Kis mértékben, de hajlamos a bőrösödésre. Ízeiben az észak-olasz bárkeverékeket idézi, hozzátéve, hogy egy nagyon jól megkomponált, harmonikus blendről van szó. Az étcsokoládé a domináns vonulata, amelyet szépen kiegészítenek a pörkölt mogyorós, mandulás és a háttérben megbúvó füstös-fűszeres jegyek, illetve a korty végén bevillanó, halvány bogyósgyümölcsös ellenpont. A cukor még jobban kikerekíti, olyan, mintha kiváló minőségű étcsokoládét fogyasztanánk. Tejjel is hozza az elvárhatót, leginkább macchiátónak ajánlom, de legjobb dupla eszpresszónak vagy risztrettónak, az egyiket cukor nélkül, a másikat pedig cukorral fogyasztva.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség:5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Sid:

Ismét egy tipikus olasz kávét kaptunk tesztre: sötét pörkölés, füstös, édeskés illat. A kávé frissnek mondható, szépen folyik le, jól csapolható széles hőfok tartományban. A crema színe mogyoróbarna vagy vörösesbarna a vízhőmérséklettől függően. A krém és az ital konzisztenciája megfelelő, a kávé sűrű, a crema nem bőrösödik. Az ital tipikus sötétbarna ízű: száraz kakaó és csokoládé likőr jut az eszembe, sajnos elég kesernyés és füstös a lecsengése, így inkább cukorral fogyasztottam. A kávé érdekessége, hogy viszonylag magas hőmérsékleten, csöpögős lefolyással a legjobb, itt a legalacsonyabb a keserűség és ilyenkor a legédesebb az ital. További meglepetés volt, hogy nagyon jól teljesített klasszikus kapucsínónak, nem keseredett meg. Kiszámítható, tipikus olasz eszpresszó bár blend ez a Lamborghini kávé a hagyományos olasz ízek kedvelőinek.

Kávégép: Arrarex Caravel + Olympia Maximatic / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség:5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Luigi 5 6 4 5 20
Monyesz 4 7 4 6 21
Blaze 5 7 5 5 22
Lorien 4 7 5 6 22
Sid 4 6 5 5 20

tonino lamborghini miscela red szemeskávé teszt kávébaboktonino lamborghini miscela red szemeskávé teszt csapolástonino lamborghini miscela red szemeskávé teszt kifolyás
tonino lamborghini miscela red szemeskávé teszt cukortonino lamborghini miscela red szemeskávé teszt csészetonino lamborghini miscela red szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, már-már sötétbe hajló engyenletes pörkölésű kávébabok. Az átlagosnál picit finomabb őrlési, és az átlagosnál magasabb hőmérsékleti beállításokkal érdemes próbálkozni, bár viszonylag toleráns blend. Lefolyása szép, köszönhetően a friss mintának. A krém mennyisége bőséges, állaga, és minősége nagyon jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot tartja, szépen süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládé, és a kakaó viszi a vezérvonalat, ezt egészíti ki a pörkölt mandula, mogyoró, háttérben némi fűszerességgel, füstösséggel. Összességében az ízvilág jól megkomponált, harmonikus. Kellemes risztrettónak, és eszpresszónak elkészítve, de jól harmonizál a tejjel, így bátran készíthetünk belőle tejes italokat is.

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 80% arabika - 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!