KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Februárban két macskakávézó is nyílt Budapesten.

macskakávézóJapánban, Hongkongban és Bécsben már eddig is voltak cicakávézók, hazánkat azonban csak mostanra érte el a trend. Pesten két helyre is beülhetünk – hasonlóak, és mások is egyben.


Macskakávézó másképp

Valentin-napon nyílt meg a Damjanich utcai Cat Cafe, amely a hagyományos cicakávézót kicsit újszerűen valósítja meg. Három négylábú társaságát élvezhetjük a kávézóban, de nemcsak ők jelentik a vonzerőt, hanem azok a programok is, amelyekkel Halász Orsolya tulajdonos közösséget szeretne szervezni.

cat caffé cica– Japánban olyan macskakávézók vannak, amelyek igazából macskasimogatóként működnek, Bécsben igazi kávézó működik, amelyben cicák is vannak. Mi egy harmadik változatot szeretnénk megvalósítani, ahol embereket tudunk összehozni társasjátékozás, beszélgetős délutánok révén. A kellemes környezetet a cicák teszik még otthonosabbá, ők azok a közvetítők, akik segítenek az embereket összehozni – mondja Halász Orsolya.

A külső teremben hagyományos kávéházi asztalok várnak, igaz, az ablak párnákkal teli, előtte kaparófa áll. Hátul kanapé, szőnyeg, cicajátékok sora és újabb mászófa, egy polcnyi társasjáték. A három cica otthonosan szaladgál, beleszagol a látogató cipőjébe, dorombolva dörgölőzik térdéhez a kanapén. Tényleg hamar otthon éreztük magunkat mi is látogatásunkkor.

Sokféle programot terveznek

A látogatók a Cat Caféban óránkénti díjat fizetnek, amiért cserébe házi sütésű süteményeket, teákat, kávét és gyümölcslevet fogyaszthatnak, az egészséges étkezés jegyében. Asztalt foglalni nem muszáj, már csak azért sem, mert a Cat Café-sok biztatnak arra, hogy addig ismeretlenekkel osszuk meg asztalunkat. Kivételt azok a napok képeznek, amikor társaspartikat rendeznek – ezek mellett a jövőben beszélgetéseknek is otthont ad majd a kávézó, szintén a közösségépítés jegyében.


Barátságos cicák, kevés szabály

A kávézóban a cicák automata macskaalmot használnak, amely külön helyiségben található, a pulttól pedig ultrahangos riasztó tartja őket távol. A Maine coon testvérpár és a ragdoll cica mellé sokkal több négylábú biztosan nem is fog beköltözni: Halász Orsolya szakember véleményét kérte ki arról, hány állatnak kényelmes még a kávézó, az ajánlás alapján legfeljebb öt cica lakik majd benne.

munkában a macskákA Cat Caféba a társasozni, játszani szeretők mellett leginkább azokat a barátnőket várják, akik ritkán találkoznak személyesen, illetve különleges randihelyszínként is gondolnak magukra. A látogatóktól néhány dolgot kérnek csak: csengetés után belépve alaposan töröljék meg érkezéskor a lábukat, fertőtlenítsék a kezüket, egyes helyeken vegyék le cipőjüket, ne vakuzzanak közelről a cicák szemébe, ha azok egy kis békére vágynak, ne zavarják őket, és ne etessék őket mással, mint a kávézós minőségi táppal.

Kávé tizenöt cicával

A Révay utcában nyílt meg Budapest második macskakávézója, a Cat Cafe Budapest, amely egy hete várja vendégeit.

A kétszintes helyiségben sütemények, üdítők, kávék, teák, szendvicsek várják a betérőket, a cicusoknak pedig kényelmes kosarak, játékok, búvóhelyek és egy hatalmas „macskafal” biztosítja igény szerint a magányt és a játékot. Délutáni látogatásunkkor a tizenöt cica közül volt, amelyik ismerkedett a látogatókkal, volt, amelyik játékba bonyolódott velük, de akadt olyan is, aki békésen aludt a kávégép zaja mellett.

– Nagyon régóta szeretem a cicákat, mindig volt macskám, amikor először láttam macskakávézót a tévében, elhatároztam, hogy ilyet én is szeretnék. A mi macskakávézónkban lehetőség van arra is, hogy asztalhoz üljünk le, de arra is, hogy a földre a cicákhoz, és játsszunk velük – mondja az üzletvezető-ötletgazda, Balotay Krisztina. Elmondása szerint a kávézó kialakításában fontos volt számukra, hogy a macskáknak legyen olyan terük is, ahol láthatóak, ugyanakkor van egy kis nyugalmuk. Ami a higiénia kérdéseit illeti, a konyhát és a pultot úgy alakították ki, hogy a macskák ne tudjanak arra a területre eljutni, amelyen az ételekkel foglalkoznak, és az almok higiénikus elzárása is megoldott.

Többen is lehetnek majd

A kávézót jelenleg tizenöt cica lakja, hét házimacska a Hermann Ottó Állatotthon Budapesti Telephelyéről érkezett – velük együttműködésben dolgozik a Cat Cafe Budapest, örökbe fogadható cicáikat is fognak hirdetni. A kávézó cicái még nem örökbefogadhatók, de a jövőben az is lehetséges, mellettük lesznek majd olyan macskák is, akik gazdira várnak.

– Rajtuk kívül van öt Maine coon cicák két különböző tenyészetből, illetve három toyger. Ebből a fajtából eddig nem nagyon volt Magyarországon, ők Olaszországból érkeztek – mondja Balotay Krisztina. A jövőben ennél kevesebb macska nem lesz náluk, több viszont elképzelhető. Hosszú távon nem is zárkóznak el az örökbefogadástól.

A látogatók köre a tapasztalatok szerint elég vegyes: sok macskakedvelő mellett barátok és párok látogatják a kávézót, ahol az esti órákra a hely nagy látogatottsága miatt célszerű asztalt foglalni. A vendégektől legfőképp azt kérik, hogy tartsák tiszteletben a macskákat, ne ébresszék fel, ha pihennek, finoman simogassák őket.

Forrás: Metropol