KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Drago Mocambo Aroma - egy olasz, németből

Drago Mocambo Aroma szemeskávé tesz A Drago Mocambo céget 1985-ben Németországban alapította az olasz születésű Giuseppe Drago, aki hajtva egy vele született kávé iránti szenvedélytől, családja segítségével belekezdett ebbe a csodálatos kalandba egy kicsi, 20 m2-es garázsban, ahol saját kezűleg válogatta, keverte, pörkölte és csomagolta a legelső kiló Mocambo kávékat. Napjainkban a Drago Mocambo egy vállalat, mely körül-belül 3000 m2 területet fed le, IRC (Integrated Roasing Controller) automatikus programvezérlésű rendszerrel felszerelt kávépörkölővel büszkélkedhet, amely gépi támogatást nyújt a nyers kávébabok töltésében, és a legújabb generációs csomagológép rendszert használja. A Drago család 30 éve tartó nagyszerű tapasztalatának köszönhetően Ön megízlelheti a kávé igazi titkát: ellenállhatatlan krémes íz és zamat - aroma, ha belekortyol egy csésze Mocambo kávéba. Ennek az új keveréknek finom aromája van gyümölcsös és virágos karakterrel. Közepesen testes és alacsony koffein tartalmú - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Drago Mocambo kávék hazai forgalmazójától, az East India Trading Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Drago Mocambo Aroma szemeskávé tesz csomagolásKávé típusa: Drago Mocambo Aroma

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.08.20. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 7800 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Paljoc:

A minta közepesen sötét, egységes pörkölésű, enyhén fényes felületű babokból áll, olajkiválás nélkül. Szép pörkölés, őrléskor meglehetősen intenzív, kellemes illattal. A darálót az elmúlt minták tesztelése alatt szinte semmit, vagy csak egészen minimálisat kellett állítgatnom, a klasszikus olasz vonal képviselői egymás után ebben is hasonlítanak egymásra. Fejhőmérő szerint 94-95 fok körül csapolva a minta fogyasztásának utolsó dupla risztrettója is olyan tigrismintával és gyönyörű lefolyással érkezett a csészébe, mint első nap. Frissességére nem lehet panasz, és öregedése sem volt vészes. Ízvilág tekintetében sok érdekeset sajnos nem tudok írni, uralkodó étcsokis, keserű mandulás karaktere mellé nem sok egyéb tudott beférkőzni eme blendnél. Talán valami enyhe fűszeresség mégis megfogható volt, és végig jelen volt utóízben is egy kicsit markánsabb keserűség, ami nem volt különösebben zavaró, de közel volt annak határához. A kávé biztosan tartalmaz robuszta alkotót, amit 10-20% közé tennék, de koffein tartalma és bő egy hét után tapasztalható parádés lefolyása miatt inkább a magasabb értékhez érzem közelebbinek. Ez a kávé nekem minden formájában ízlett, finom kapucsínót készítettem belőle, ahol a kicsit markánsabb keserűség kellemessé szelídült, de eszpresszó formájában is szívesen fogyasztottam, akár cukorral, akár anélkül.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

A minta pörkölése közepes, a babok fénytelenek, egységesnek mondható pörköléssel, bontáskor erőteljes illatot árasztott. Az első próbák megmutatták, hogy friss pörkölést kaptunk tesztelésre, a crema erősen buborékos, gyorsan összeeső volt. Egy hét alatt persze ez a tulajdonsága erősen visszaesett, ekkor mintázódásra hajlamos volt, színében határozott vöröses árnyalatot találtam. Keverésre a crema mennyisége ugyan csökkent, de kellő mennyiségben maradt utána is, és a csésze falára is jól feltapadt. A friss pörkölés miatt a darálással kicsit játszani kellett, de végül az átlagos, azaz joker állás közelinél beállt a 30mp körüli csapolási idő. A hőfokot nehezebben sikerült belőnöm, próbáltam a zavaró keserűséget kivenni az ízek közül, ami az átlagos hőfoknál nem magasabb szinten sikerült. Ízre egy hagyományos olasz vonal jött le, alapvetően egy étcsokisat alapon, mandulás vonallal, utóízében egy keserűmandulás beütéssel. A testesség is ehhez a hagyományos vonalhoz igazodik, a főíz határozott, az utóíz hosszan elnyúlik. A főízben egy nekem megfoghatatlan ízt éreztem, ez jól feldobta a blendet. A kávé saját édessége megfelelő, nem igényli a cukrot. Kicsit meglepődtem, de tejes italnak is ízlett! Összességében: a saját kategóriájában ez egy élvezetes kávé, bár nekem az utóízének keserűsége már kicsit sok volt.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Blaze:

Aktuális teszt mintánk egyenletes, tejcsoki színű babokból áll, töredezett szemek nem jellemzik. Őrlése az átlagos ún. „joker” fokozaton jó, hőfok igénye is átlagosnak mondható. A crema bőséges, nagyon szépen mintázódik, kiváló olajossággal bír, a csészét szépen megfesti. Mondani sem kell, hogy a cukrot huszárosan tartja. Keverékünk ízvilága borzasztó egyszerű, ámde szerethető: egy étcsokoládés-keserű kakaós az alap, ezen trónol büszkén a (keserű) mandula aroma. A háttérben van még egy halovány, igen visszafogott fanyarkás gyümölcsös aroma, de ezt nem sikerült elkapnom mihez hasonlít. A fentiekből kiderül, hogy a Mocambo ezen keveréke abszolúte a klasszikus, öreg iskolás olasz vonalat hozza, azt viszont korrekt módon. Az íz pontjaimban a 6-os ne tévesszen meg senkit, az a keverék egyszerűsége miatt ennyi, semmi kiugró nincsen ugyanis ebben, de ettől még a klasszikus vonalat szeretők egyik nagy kedvence lehet. Tejben hozza a kötelezőt, de én inkább eszpresszó-risztrettó köteléket preferáltam. Testessége kitűnő, koffein is van benne, én olyan 10-20% közötti robusztát vélek benne felfedezni.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk nem teljesen egyenletes, sötét pörkölésű, ép, egészséges, viaszos fényű szemekből áll, 10-20 százaléknyi robuszta-tartalmat sejtek benne. A joker beállítástól egy kicsit finomabb állásban találtam meg az ideális őrlést, és tapasztalataim szerint közepesen magas hőmérsékleten érdemes megkezdeni a csapolást. Tanácsos odafigyelni a készítés körülményeire, meghálálja az precizitást. A minta frissnek tűnik, illata és lefolyása alapján egyaránt. Krémje bőséges, mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága nagyon jó, a cukrot jól tartja, a csésze falára feltapad. A blend megalkotása során a pörkölőmesterek szándéka valószínűleg az olasz tradíciókhoz való ragaszkodás lehetett, amely maradéktalanul teljesült is. Egy nem túlbonyolított, de jól iható, sőt szerethető keverék lett munkájuk eredménye: ízeiben dominál az étcsokoládé és a kakaó, mellettük pirított olajos magvas, keserűmandulás, kesudiós, marcipános jegyek fedezhetők el. Utóízében a kakaó és a csokoládé újra visszaköszön. A cukor felerősíti a marcipános jellegét, de nekem így már kissé barokkosnak tűnt. Mivel a természetes édessége önmagában is jó, inkább cukor nélkül szerettem kortyolgatni. Tejes italokban hozza a kötelezőt. Koffeintartalmát az átlagosnál magasabbnak éreztem, a délutáni órákban az erre érzékenyek ezt vegyék figyelembe.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A kapott Mocambo tesztminta közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabokból áll, de azért előfordul egy-egy világosabb, vagy sötétebb szem is. A minta nagyon friss. Az őrlési finomság beállításánál nagyjából az átlagos érték volt a megfelelő, és hőmérséklet tekintetében is átlagos, vagy nagyon picit fölé menve sikerült a legjobbann elkapni. A krém mennyisége bőséges, színe vörösesbarna, szépen mintázódik, és a cukrot is simán megtartja. Minőségére, és olajosságára sem lehet panaszunk, kitart a fogyasztás végéig, és szépen megfesti a csésze falát. Ízében a kakaós-étcsokoládés aromák dominálnak, amelyek mandulával és gyümölcsösséggel (talán szőlő) egészülnek ki, egy kis nektáros édességérzettel. testessége jó. Utóíze hosszan tart, kesernyés lecsengéssel. Elsősorban risztrettó-eszpresszó vonalon ajánlanám, de egész jó volt kapucsínónak is.

Kávégép: Brasilia Caffe Espresso / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 7 4 6 22
Monyesz 4 6 5 6 21
Blaze 5 6 5 6 22
Lorien 5 7 5 6 23
Weinmaker 5 7 4 6 22

Drago Mocambo Aroma szemeskávé tesz kávébabokDrago Mocambo Aroma szemeskávé tesz kifolyásDrago Mocambo Aroma szemeskávé tesz csepp
Drago Mocambo Aroma szemeskávé tesz krémDrago Mocambo Aroma szemeskávé tesz cukorDrago Mocambo Aroma szemeskávé tesz minta

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű kávébabok, többnyire egészséges szemekkel. Nem igényel különleges beállításokat, így nagyjából átlagos őrlési és hőmérséklet beállításokkal érdemes elkészíteni. Lefolyása nagyon szép, a krém mennyisége bőséges, a cukrot nagyon szépen tartja, és szépen mintázódik. Olajossága, állaga szintén nagyon jó. Ízében a hagyományos olasz ízvilág köszön vissza. Étcsoki, kakaó, mandula, marcipán, egy kis gyümölcsösséggel megspékelve, háttérben érezhető kesernyésséggel. Testessége jó, utóíze hosszan tart. Összességében egy kellemes, szerethető vonalat hoz, amit leginkább risztrettónak vagy eszpresszónak ajánlunk, de tejes italokban is egészen jól szerepelt.

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 90% arabika - 10% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!