KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Drago Mocambo Suprema - folyékony nugátos csoki

drago mocambo suprema szemeskávé teszA Drago Mocambo céget 1985-ben Németországban alapította az olasz születésű Giuseppe Drago, aki hajtva egy vele született kávé iránti szenvedélytől, családja segítségével belekezdett ebbe a csodálatos kalandba egy kicsi, 20 m2-es garázsban, ahol saját kezűleg válogatta, keverte, pörkölte és csomagolta a legelső kiló Mocambo kávékat. Napjainkban a Drago Mocambo egy vállalat, mely körül-belül 3000 m2 területet fed le, IRC (Integrated Roasing Controller) automatikus programvezérlésű rendszerrel felszerelt kávépörkölővel büszkélkedhet, amely gépi támogatást nyújt a nyers kávébabok töltésében, és a legújabb generációs csomagológép rendszert használja. A Drago család 30 éve tartó nagyszerű tapasztalatának köszönhetően Ön megízlelheti a kávé igazi titkát: ellenállhatatlan krémes íz és zamat - aroma, ha belekortyol egy csésze Mocambo kávéba. Ez egy édes és harmonikus kávékeverék. A kiváló arabika kávé egyénisége adja a kávénak az ízességét, és a lágy, könnyed zamatát  - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Drago Mocambo kávék hazai forgalmazójától, az East India Trading Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


drago mocambo suprema szemeskávé tesz csomagolásKávé típusa: Drago Mocambo Suprema

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.09.04. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5800 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Paljoc:

A második Mocambo minta pörkölése hasonló az előzőhöz, közepesen sötét, olajkiválás nem nagyon tapasztalható, a babok viaszos fényűek. Ránézésre magasabb robuszta tartalom érzékelhető. Az őrlés a bontás után a múlt heti babokhoz  hasonló fokozaton adta a megfelelő, ám a friss kávékra jellemző kissé bugyogós lefolyást. Később a daráló finomabb irányba történő állításával lehetett belőni az optimumot, amit a kávé etalon lefolyással hálált meg. A hőfokra vigyázzunk, jóval alacsonyabb, a fejhőmérő szerinti 91-92 foknál kapunk élvezetes aromákat. Ettől magasabbra merészkedve igen erősen kiérződik a robuszta komponens íze, ami nem kívánatos. Az optimumon viszont egy kellemes, csokis ízű italt kapunk, minimális keserűség mellett. Mind cukorral, mind anélkül ízlett ez a Mocambo, de kapucsínónak számomra az előző minta többet nyújtott. Ezt inkább risztrettónak javaslom, magas koffein tartalma miatt este már óvatosan fogyasszuk.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

A minta pörkölését közepesnek mondanám, bár találtam világosabb szemeket is, bontáskor pedig éreztem a robuszta jellegzetes illatát. A szemek mérete és alakja is elég nagy változatosságot mutatott. Az első csapolásoknál a crema erősen buborékos volt, így szellőztettem a mintát. Az íze más képet mutatott, mint később: a malátás, édeskés robuszta ízvonal dominált, ugyanakkor ez nem volt zavaró, nem váltott át émelygős vagy gyógyszeres ízűbe. Ahogy a túltelített gázosság szelidült, úgy került előtérbe a nugátos, csokoládés vonal, utóízében pedig megjelent a marcipán. Persze a crema kisimult, szépen mintázódó, de erőteljes maradt. A darálást egy picit kellett csak finomítani az átlagoshoz képest, és a teszt alatt nem igényelt változtatást. A testesség - a szerintem magas robuszta tartalom miatt - kiváló volt. Egy elég könnyen elkészíthető blend ez, amely kiváló reggeli indító kávénak, megadja a kellő lökést. Meglepetést ugyanakkor nem tartogat, de ez nem is ennek a "műfajnak" sajátja. Eszpresszóként, esetleg kevés tejjel, machiátóként ajánlom fogyasztani.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Blaze:

A második Mocambo minta is hasonló az előzőhöz, kb. azonos a pörkölési szint, töredezett szemek elvétve előfordulnak. Őrléskor kakaós-mokkás illatot érezni, nagyon szép friss a minta, ez az első próbák során megmutatkozik: a crema buborékos, enyhén pezseg. Nekem két nap szellőztetés után mutatta meg az igazi arcát, ennyi kellett neki. Hőfokban kicsit az előző minta alatt van, én olyan 30% robuszta tartalmat tippelek ebben a keverékben. A crema itt is bőséges, megfelelően olajos, a cukrot nagyon szépen tartja. Az első egy-két napban domináns volt egy édes malátás jelleg, mely a kiszellőzés után nagyon tompult, és uralkodóvá vált egy tejcsokoládés-nugátos vonal mellette. Egy kis fűszeresség, mandulás aroma is jelen van, kellemes az összkép. A robuszta érezhető, de nincsen kellemetlen íze, nem tolakodó. (számomra) Utóízében a mandulás, kakaós íz érezhető. Nekem legjobban risztrettónak ízlett, de tejes italok alapjának is megfelelő lehet. Ebben a blendben is egy régi iskolás olasz produktum köszön vissza, a klasszikus vonalat keresőknek igen jó választás lehet.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

A második Mocambo keverék nem teljesen egyenletes, sötétbe hajló pörkölésű, többnyire ép szemekből áll, némelyiken olajkicsapódás nyomai látszanak. Legalább 30 százaléknyi robuszta-tartalmat sejtek benne. A joker beállítástól finomabb állásban sikerült ideális őrlemény előállítani, és ajánlatos a hűvösebb hőmérsékleti tartományt megcélozni. A minta nagyon frissnek tűnik, és a bő egyhetes tesztidőszak alatt is sokat változott, ez a változás azonban nem fáradás volt, inkább afféle „érlelődés”, hiszen a legvégén csapoltam a legjobbakat belőle. Krémje több mint bőséges, szinte krémzuhatag érkezik a csészébe, a kifolyón eleinte hatalmas krémbuborékokat fújt a készülék. Állaga és olajossága nagyon jó, nagy mennyiségű cukrot megtart, és a fogyasztás végén úgy kell kikanalazni a maradékot a csészéből. Talán annyi panaszt lehet említeni, hogy hajlamos az összeesésre, de ez csak relatív probléma, hiszen a maradék is több, mint amennyire más blendektől egyáltalán számíthatunk. Ízvilágában jófajta édeskés-fűszeres robusztás kávéra számítsunk. Eleinte még hangsúlyos volt a malátás, pirított gabonás jelleg, majd az idő múlásával ez egyre inkább a háttérbe szorult, és a tejcsokoládés-nugátos vonulat vált dominánssá, mandulás, marcipános, fűszeres, finom bőrős jegyekkel. Utóíze mokkásba húz. Egy kávéskanálnyi barnacukor jót tesz neki, de nem érdemes túlzásban vinni, a több nem jobb. Tejes italokban hozza az elvárhatót, de legjobban risztrettónak vagy szűkre szabott eszpresszónak szerettem. Vigyázzunk vele, koffeintartalma jelentős.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

E heti tesztmintánk közepesen sötét pörkölésű kávébabokból áll, melyek selymes fényűek. Előfordul egy-két világosabb, és töredezett szem is. A minta frissességét jól mutatta, hogy bugyogva, hömpölygött a krém a csészébe. Őrlési finomság, és hőfok tekintetében teljesen átlagos értékeket kíván (talán az átlagosnál egy picit alacsonyabbat is), könnyen elkészíthető. Mint már előzőleg írtam a krém mennyisége bőséges, és a minőségére sem lehet okunk panaszra. A cukrot könnyedén megtartja, kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládé dominál, nugátos, fűszeres jegyekkel. Felfedezhtetünk még egy kis marcipánt is. Az édesítéssel vigyázni kell, mert könnyen émelygősbe fordul. Utóíze mokkás jellegű, és viszonylag hosszan tart. Testessége nagyon jó. Koffeintartalma érezhető, így délutáni fogyasztásával vigyázni kell. A blend egyébként teljesen egyben van, a robuszta nem "könyököl" ki belőle. Leginkább eszpresszónak, vagy riszterttónak fogyasztottam, tejes italnak csak átlagos.

Kávégép: Brasilia Caffe Espresso / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 6 5 6 22
Monyesz 5 6 5 6 22
Blaze 5 7 5 6 23
Lorien 5 6 5 5 21
Weinmaker 5 6 5 6 22

drago mocambo suprema szemeskávé tesz kávébabokdrago mocambo suprema szemeskávé tesz kifolyásdrago mocambo suprema szemeskávé tesz csapolás
drago mocambo suprema szemeskávé tesz krémdrago mocambo suprema szemeskávé tesz csészedrago mocambo suprema szemeskávé tesz cukor

Összegzés: Közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok. Készítésekor átlagos (vagy egy nagyon picit finomabb) őrlési beállítást, és közepes hőmérsékletű gépet igényel. Magas hőfokon eléggé előjön belőle a robuszta, de a megfelelő beállítással ez könnyen kiküszöbölhető. A krém mennyisége bőséges, állaga, olajossága kiváló. A cukrot simán tartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilága a hagyományos olasz stílust követi, melyben a csokoládé dominál, megtámogatva nugátos, fűszeres, marcipános aromákkal. Testességére sem lehet panasz. Utóíze hosszú, mokkás jellegű. Koffeintartalma érezhető, így az arra érzékenyek csak a délelőtti órákban fogyasszák.Leginkább risztrettónak, vagy eszpresszónak ajánljuk.

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 70% arabika - 30% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

 

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!