KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Monterosa Caffe Sidamo - gyümölcsök a csészénkben

Monterosa coffee Sidamo szemeskávé tesz Ugyan cégünk tradíciója szerény, viszont lelkesedésünk annál számottevőbb, amit a gasztronómiában szerzett tapasztalatunkkal igyekszünk kiegészíteni. Nagy figyelemmel kísérjük a brit és skandináv kávékultúrát, és hisszük, hogy ebben az irányban még sokat tud fejlődni kicsiny hazánk kávégasztronómiája. Igen büszkék vagyunk választékunkra, amelyben nemcsak ország- és területszelektált, de ültetvényszelektált kávékat is árulunk, időnként bajnok tételeket is – ilyeneket általában csak kivételes, prémium (főként külföldi) márkák forgalmaznak. A hegyvidéki arabica kávék rajongóiként igyekszünk a legkiválóbbakat beválogatni a választékunkba, amelyeket hazai pörkölőnkben, Bicskén dolgozunk fel. Saját fejlesztésű technológiával nyerskávéink egy részét a beszállítás után átöntjük olyan hordókba, amelyben korábban tokaji aszút érleltek hosszú évtizedeken keresztül. Ebből némi lágy ízvilág kerekedik már a zöldkávéban is, amelyet aztán kíméletesen, korszerű Probat pörkölőn hőkezelünk. Csomagolásként légmentesen visszazárható, speciális tasakokat alkalmazunk, amelybe természetesen csak mindig friss kávé kerül. Nálunk nincsenek több hónapos tételek, nem készítünk olcsó robuszta blendeket, nem pörköljük feketére a kávét csak azért, hogy palástoljuk a szerény alapanyagot, és nem töltünk törmelékkávét a zacskóba, mint megannyi "ismert márka"! (Remélem, a provokatív szavakat minden barista érti!) Viszont a válogatott, minőségi kávékhoz képest korrekt áron kínáljuk a kávéinkat minden rajongónak a Monterosa Manufakturánkból! Büszkén kínáljuk klasszikus etióp kávénkat, amelyet Sidamo régióban, a hegyekben szüreteltek a helyi "typica" arabica kávékból. A feldolgozást, a mosást a helyi Sidama Cooperative végezte, a pörkölést pedig mi... Igyekeztünk úgy hőkezelni, hogy eszpresszónak finom legyen, minél több friss, virágos, gyümölcsös jelleget meghagyni a szemekben, ezért azonnal a héj leválásakor kivettük a pörkölőből. Eszpresszónak főként a friss, virágos, parfümös érzetre érdemes figyelni, ízben szépen jönnek a gyümölcsös jegyek, talán a kékszőlő (Othello?) vagy a bodza érződik és a Hubba-Bubba rágó. Ha cukorral is kóstoljuk, akkor nagymamám lekvárja, szörpje és a az aszalt barack jön elő az "illat-memóriámból". Persze arra is büszkék vagyunk, hogy idén a barista bajnokságon Molnár Zita ezzel a kávéval hozta el az ezüstérmet számos világklasszis nagy márka kávét is megelőzve - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Monterosacaffe kávék hazai forgalmazójától, Gulyás Csabától-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Monterosa Caffe Sidamo szemeskávé tesz csomagolásKávé típusa: Monterosa Caffe Sidamo

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.03.26. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 6000 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Paljoc:

A tesztelendő kávé egyik oldalán átlátszó szelepes, simítózáras zacskóban érkezett, így nyitás nélkül is el lehetett kezdeni barátkozni vele. A babok szép, világos tejcsoki színűek, egyenletes pörköléssel. A zacskót megnyomkodva kifejezetten kellemes illat áradt ki az egyirányú szelepen. A szemek elég változatos méretet mutattak, a kis gömböcöktől a "lóbab" méretűekig mindenki képviseltette magát. A őrléskor a joker állástól picit durvább irányba kellett elmozdulni, hőfokban pedig a közepes fölé lőttem be a csapolást, 96 fok körülire (fejhőmérő szerint). Szép, SO arabica kávéhoz képest megfelelő mennyiségű, enyhén mintázódó crema jellemezte az italt. A kóstoláskor szinte mellbevágó citrusos, virágos, parfümös ízek nekem nagyon kellemes élményt adtak. Szépen hozta a fajta ízjegyeit ez a kávé, de a teszt periódus végére kissé lecsengett mind a minta frissessége, mind az érdeklődésem ez iránt az ízvilág iránt. Összességében egy tisztességesen megpörkölt, a mai új hullámos divatirányzatnak megfelelő, nagyon kellemes ízvilágot hozó Sidamot ismerhettem meg ezúttal. Akik nyitottak ez iránt nem fognak csalódni, de akik a klasszikus vonal hívei, azoknak is érdemes megkóstolni.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Monyesz:

A minta igényes csomagolásban érkezett, szelepes zacskóban, szépen cimkézve, gondosan feliratozva, beleértve a pörkölés dátumát is. Azonnal beleszagoltam a zacskóba, és meglepetésemre erős pisztácia illatot éreztem (bár ez 2-3 nap után eltűnt - lehet hogy pisztáciát pörköltek előtte a gépben?). Érdekes módon a szemek méretben és alakban nagyon eltértek, ami egy single origin mintánál nekem furának tűnt. A darálót a jokernél finomabbara állítottam, hogy kicsit lassabb lefolyást kapjak, olyan 40mp körülit, ami csöpögősen indul. Ezen nem is kellett változtatnom, az öregedést a 18g-os mennyiség növelésével kompenzáltam. A hőfokot az átlagosnál kicsivel magasabbra tettem, így az átlagosnál sötétebb cremát kaptam, amely szépen mintázódott és kellően vastag is volt, kb. az ital mennyiségének 1/3-át tette ki. Keverésre némileg csökkent, de bőven kitartott a fogyasztás végéig. Kóstoltam barna nádcukorral és cukor nélkül is, sőt mézzel is. A kávé jellegzetesen virágos, parfümös jellege miatt gondoltam, hogy ez beválhat. Igazából cukorral is el tudtam érni, hogy a finom citrusosság mellett a kis édesítőszer egy nektáros kontrasztot képezzen. A kávé amúgy hordoz annyi alap édességet, hogy cukor nélkül is élvezettel fogyasztható. A citrusosság friss, üde jelleget adott, a savak nem szabadultak el, bőven elviselhetők maradtak. A gyümölcsös vonal mellett feltűnt a mandulás keserűség - vagyis a keserűmandula íze -, ez húzódott át az utóízbe is. Jól variálható volt a kávé: mind risztrettó-eszpresszó vonalon, mind tejes italok alapjaként jól teljesített nálam, kapucsínóként nekem legalább annyira ízlett, mint eszpresszóként.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Blaze:

Heti alanyunk egy egyirányú szelepes zacskóban érkezett minta volt, adatai szerint 03.26-i pörköléssel. Nagyon kellemes, enyhén karamellás-pörkölt magvas friss kávé illatot árasztott a szelep nyomkodáskor, a szemek világos pörkölést mutatnak, a méretük azonban nagyon vegyes volt. Az apró szemektől kezdve a lóbabokig mindenféle volt, viszonylag egységes pörköléssel. A kávé őrlése a képzeletbeli „joker” álláson hozta a tankönyvi lefolyást, a teszt periódus alatt úgy tapasztaltam, hogy a normál lefolyás a legjobb, nem kell lassú, szakadozós lefolyásra törekedni ennél a kávénál. A crema átlagos, mennyisége megfelelő, de nem mindig tartott ki a fogyasztás végéig. Nos, ízek terén nagyon érdekes és komplex világ tárult elém: már az első kortynál érezni lehetett igen intenzív virágos-parfümos jegyeket, mellé kis citrusosság párosult egy szőlő aromával, és ami meglepő volt : a korty végén egy mandulás íz zárt, mint egy mandula likőr. A teszt időszak alatt az intenzitás az öregedéssel csillapodott, de igen kellemes maradt az összhatás. Tejjel is finom, de nekem a szabvány eszpresszóként hozta a legjobbat. Testességét is közepesnek mondanám, igényli a magas dózist. (szimpla 9-10 gramm, dupla 19 gramm körül) Savasságát közepesnek mondanám, ezt egy pici cukorral tudjuk fokozni, de ehhez ne ragaszkodjunk, a kávé természetes édessége is igen jó.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8/ Összpontszám: 23

 

Lorien:

Eheti tesztünk alanya egységesen közepes, kb. francia pörkölésű, különböző nagyságú, ép és egészséges szemekből áll. Illata friss, intenzív, daráláskor felsejlik a frissen sült kenyér és a citrom is. A joker beállításnál egy árnyalatnyival durvább őrlést igényel. Érdemes alaposan befűteni a kávégépet, hogy a legtöbbet kihozhassuk belőle, szinte extrém magas hőmérsékleten sem ég meg. Nálam a legjobb eredményt vékony, bébiegér-farkas, a tankönyvinél néhány másodperccel hosszabb, 27-28 másodperces lefolyással adta. A tesztidőszak végére enyhe, kezdődő fáradás jeleit mutatta, de ez eben a műfajban természetes jelenség, és szerencsére leginkább csak a krém mennyiségének csökkenésében jelentkezett. A krém mennyisége egyébként átlagos, olajossága és állaga jó, a csésze falára feltapad. A cukrot nem tartja, csak esését tompítja, a fogyasztás végéig épp csak kitart. Eszpresszónak készítve az újhullámos iskola kedvelőknek fog a legjobban ízleni, hiszen alapvetően a gyümölcsös-savas vonulat uralkodik benne, szépen hozva a Sidamo vidékéről érkező kávék jellemzőit. A citrusos-gyümölcsös dominancia mellett határozottan megjelennek benne virágos-parfümös jegyek, illetve némi vajas keksz, csokoládé és mandula, a korty végét pedig szinte keretbe foglalja egy kis karamellás, citromhéjas, grépfrútos kesernyésség. Noha nagyon jó a természetes édessége, mégis szívesen ittam kb. másfél kávéskanálnyi cukorral, amely egyrészt felerősíti a virágos-nektáros ízeket, másrészt differenciálja a gyümölcsöket, így a citrom és a grépfrút mellé jól kivehetővé válik a lime és mandarin is. Tejes italokhoz kiváló alapanyag, nagyszerű kapucsínót vagy lattét lehet belőle készíteni, én azonban mégis inkább eszpresszónak szerettem: általában duplán készítve, az elsőt cukor nélkül, a másodikat pedig cukorral fogyasztva. Koffeintartalma mérsékelt, így a nap bármely szakában bátran hódolhatunk vele a kávézás szenvedélyének.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A világos pörkölésű kávébabok, kellemes illatot lélegeztek ki a szelepes, simítózáras csomagolásból. A szemek méretbeni szórása jól látható volt az egyik felén teljesen átlátszó zacskónak. A kicsitől a nagyig szinte mindenféle méret megtalálható volt. Őrlés tekintebén az átlagos beállításnál durvább irányba kellett elmenni, hogy szép lefolyást kapjak. Hőfokot tekintve pedig az átlagosnál magasabb érték adta a legjobb végeredményt. A lefolyás szép, a krém színe világos, enyhén mintázódik. Vastagsága arabikához mérten megfelelő. Ízében erőteljesen gyümölcsös karakterű, melyben a citrusoktól kezdve, a szőlőn át több minden is visszaköszön, kiegészülve nektáros, virágos, parfümös jegyekkel. Pici cukorral sárgabarackos aroma is megjelent. Kellemes komplexitást mutató SO, visszafogott savakkal. Testessége közepes, amin némi túladagolással javíthatunk. Szerettem eszpresszónak elkészítve, de kapucsínónak is nagyon kellemes volt. Nyugodtam meg lehet filteres eszközben is próbálni, úgy sem fog csalódást okozni.

Kávégép: 2elle Eletta / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 3 8 4 8 23
Monyesz 4 8 4 8 24
Blaze 3 9 3 8 23
Lorien 3 8 3 9 23
Weinmaker 3 8 4 8 23

Monterosa Caffe Sidamo szemeskávé teszt kávébabokMonterosa Caffe Sidamo szemeskávé teszt kifolyásMonterosa Caffe Sidamo szemeskávé teszt csapolás
Monterosa Caffe Sidamo szemeskávé teszt krémMonterosa Caffe Sidamo szemeskávé teszt cukorMonterosa Caffe Sidamo szemeskávé teszt csésze

Összegzés: Világos pörkölésű, különböző méretű, "egészséges" kávébabok. Elkészítéskor az átlagosnál picit durvább őrlési beállítást, és magasabb hőfokot célszerű használni. A lefolyás szép. A krém vastagsága megfelelő, nagyjából kitart a fogyasztás végéig. Állaga, olajossága is egyaránt rendben van. Ízében a Sidamoo kávéra jellemző ízvilágot hozza, elsősorban a gyümölcsös jegyek a jellemzőek. Citrusok, szőlő, virágos, nektáros, parfümös fűszeresség alkot szép egységet, mandulás lecsengéssel. Testessége közepes. Koffeintartalma visszafogott, így gyakorlatilag bármikor fogyasztható. Az újhullásmos vonal kedvelőinek biztosan nagyon fog tetszeni, de a "hagyományos" olasz iskola favorizálóknak is érdemes megkóstolni. Elkészíthetjük eszpresszónak, tejes ital alapjának is jó választás, sőt még filterben is nagyon kellemes.

Jellemzők
Pörkölés: Világos
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:


A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!