KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Corso Verona Ristorante - kellemes meglepetés

Corso Verona Ristorante szemeskávé tesz A Corso Verona kávécsalád a Ventas Coffee Hungary Kft. hódmezővásárhelyi gyárában készül. A modern, automatikusan vezérelt, Olaszországból vásárolt pörkölő és csomagoló gépek alkalmazása garanciát jelent az egységes és jó minőségre. A kizárólag jó minőségű, válogatott kávék csodálatos ízvilága, az aromazáró csomagolás és a termékek kedvező ár-érték aránya miatt a Corso Verona kávécsalád tagjai kedvező fogadtatásra találtak a kávézás szerelmeseinek körében. A Corso Verona kávékat a HORECA és piacon a Pannon Kávé Kft. forgalmazza. A Corso Verona Ristorante 75% arabika mellett 25% robuszta biztosítja az elkészült kávéital krémességét. Mindkét keveréket kávézóknak, éttermeknek ajánlja a kávéházak számára teljeskörű kávésszolgáltatást nyújtó Pannon Kávé Kft - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Corso Verona kávék hazai forgalmazójától, a Pannonkávé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Corso Verona Ristorante csomagolásKávé típusa: Corso Verona Ristorante

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.08.21. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4450 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Paljoc:

A tesztminta sötét pörkölésű szemekből állt, olajkiválás nyomokban már tapasztalható volt, frissességére nem lehetett panasz. Elsőnek lassabb lefolyással és közepes hőfokkal próbálkoztam, de az eredmény nem volt meggyőző, nem igazán ízlett az ital, kellemetlen keserű utóíze pedig sokáig érezhető volt. A elkészítési lehetőségek végigzongorázása után aztán meglett a megoldás: ezt a kávét igen alacsony hőfokon /fejhőmérő 91Celsius/ és a szabványosnál jóval gyorsabb lefolyással kell készíteni, ugyan így sem túl izgalmas, de a bántó ízektől mentes lesz a csészénk tartalma. Szép, mintázódásra hajlamos, cukrot süppedősen elnyelő crema jellemzi. A előzőek mind robuszta babok jelenlétét jelezték számomra a blendben. Kapucsínóként nem fogott meg, de tisztességes eszpresszó készíthető belőle, ha betartjuk a fent leírtakat.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Monyesz:

A minta pörkölése közepesnek mondható, bontáskor enyhén füstös-édeskés illatú, láthatóak benne szép számmal robuszta szemek. Ennek megfelelően a hőfokot több lépésben sikerült csak annnyitra levinni a közepes szintről, hogy ne égjen meg a kávé. A hőfokra nagyon érdemes odafigyelni tehát. Figyelmet érdemel továbbá a lefolyási idő megfelelő belövése is. Ha a darálás túl finom volt - egyébként a joker állás bizonyult jó választásnak -, és ezzel a lefolyás a tankönyvi 25-30mp fölé ment, akkor az amúgy jellegzetes 'bár keverék' ízjegyek mellett megjelent egy émelygősség, ami bizony nem vált előnyére. Ez nyilván a használt robuszta jellegzetessége. Tehát jól kell elkapni, hogy a csokis, keserűmandulás, pörkölt magvas ízek domináljanak. A cremára nem lehet panasz, a feltisztulás után a pohár fele még mindig abból állt, szépen mintázódott és vastagon tapadt a csésze falához. A testesség szintén jónak mondható, az utóízben elfért volna még egy kis gyümölcsösség, mely csak bevillanásnyira volt felismerhető. Tejjel talán ezért is nem találtam kiemelkedőnek, de mint egy jó reggeli ébresztő kávé bevált.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Blaze:

Aktuális teszt alanyunk viszonylag sötét pörkölésű, felülete még nem olajos, de fénylő. Őrlése átlagos, a képzeletbeli „joker” álláson jó, a tankönyvi lefolyást itt hozza. A minta hő igénye is átlagos, vagy annál picit alacsonyabb, a viselkedése-aroma spektruma alapján olyan 15-20% robuszta hányadot sejtek. A crema ennek megfelelően bő, mintázódik, és a cukrot is szépen tartja. Olajos, a csésze felára felkúszik. A keverék az átlagos öreg iskolás Olasz vonalon focizik: csokoládés a fő vonala, mellette egy barackmag, (enyhén marcipános) és cukorral fogyasztva némi gyümölcs bontakozik ki. Savassága elenyésző, ami van az is csak cukorral jön ki. Ami Nekem nem annyira tetszett benne az az utóíze. Ott van egy kissé kellemetlen fanyarság, ezt semmilyen hőfokon, lefolyással nem tudtam teljesen eltűntetni. Apropó hőfok és lefolyás: vigyázzunk a hőfokkal,mert kávénk könnyen megég, lefolyást pedig inkább az etalon értékkel, vagy picit gyorsabbal célozzuk, mintsem a szaggatott, csepegőssel. Tejjel hozza az elvárhatót, de semmi különös. Koffein tartalmát nem éreztem erősnek. Összegzésül azt kell mondjam egy átlagos talján keveréket céloztak meg ezzel a kávéval, de valahogy az utóíz „agyoncsapja”, de a pár éve kóstolt Corso Verona kávéhoz képest mindenképpen fejlődést látok.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5/ Összpontszám: 18

 

Lorien:

Eheti tesztkávénk általában sötétbe hajló, nem teljesen egyenletes pörkölésű,  ép szemekből áll. Legalább 20-25 százaléknyi robusztát sejtek benne. A minta nagyon friss, ezt egyaránt jelzi az illata és a lefolyása is, a krémben pedig az apró buborékok. Az optimális eredmény eléréséhez a jokernél egy árnyalattal durvábbra érdemes belőni az őrlőt, illetve normál hőfokon megindítani a csapolást. Úgy tapasztaltam, hogy a tankönyvinél néhány másodperccel rövidebb lefolyással kapott eszpresszó a legjobb, ahogy finomodik az őrlés és növekszik az elkészítés ideje, úgy erősödnek a kesernyés tónusok. A krém mintázódik, mennyisége jó, állaga és olajossága is rendben van, a csésze falára feltapad. A cukrot pár másodpercig megtartja, majd szépen lassan süppedve nyeli el. Ízvilága nincs túlbonyolítva, csokoládés-marcipános alapokon nyugszik, ehhez jön fel a pörkölt gabona, mandula, enyhe füstös-fűszeresség, amelyet a végén egy halvány gyümölcsösség zár, sajnos ez utóbbi a tesztidőszak végére szinte teljesen eltűnt. A korty közepén megjelenik a kesernyésség, ami hosszan megmarad az utóízében, talán a kelleténél is jobban. Ezt többféle beállítást kombinálva sem tudtam teljes mértékben eltüntetni. Egy mokkáskanálnyi cukrot elbír, de többet nem érdemes bele tenni, mert könnyen émelygősé válhat. Tejes italokban hozza az elvárható szintet.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Weinmaker:

Sötét pörkölésű, többnyire ép, fényes kávébabok jellemzik a tesztmintát. Érezhetően friss. Nálam normál hőmérsékleten, és az átlagosnál picivel durvább őrlőbeállítással volt a legjobb. Úgy vettem észre, hogy nem szerette a lassú, csöpögős lefolyást, hanem inkább a 20-22 másodperc alatt, picit gyors lefolyásnál volt a legkellemesebb. A krém lefolyása a frisseségnek köszönhetően szép, mintázódásra hajlamos, és az olajossága, állaga is teljesen jó. A cukrot lassan, süppedősen nyeli, el, kiitart a fogyasztás végéig. Ízében a már számtalanszor ismételt olasz, hagyományos ízvilág tűnik fel. Csokoládés, kakaós, marcipános aromák, megspékelve némi malátával, halvány fűszerességgel, és egy kis füsttel. A korty végén még feltűnik némi gyümölcsösség is, de ez csak akkor, hogyha cukorral fogyasztjuk. Némi kesernyésség is feltűnik ebben a blendben, amit kevés cukor hozzáadásával tompíthatunk, azonban bánjunk ezzel óvatosan, mert könnyen émelyítővé válhat az ital. Nekem leginkább eszpresszó formában ízlett, kevés cukor hozáadásával.

Kávégép: 2elle Eletta / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 5 4 6 19
Monyesz 5 6 4 7 22
Blaze 4 5 4 5 18
Lorien 4 5 4 5 18
Weinmaker 4 5 4 6 19

Corso Verona Ristorante szemeskávé teszt kávébabokCorso Verona Ristorante szemeskávé teszt shotCorso Verona Ristorante szemeskávé teszt csapolás
Corso Verona Ristorante szemeskávé teszt krémCorso Verona Ristorante szemeskávé teszt kifolyásCorso Verona Ristorante szemeskávé teszt cukor

Összegzés: Sötét pörkölésű, nagyjából egyenletes, fényes felületű kávébabok. Az átlagosnál picit durvább őrlési beállítással, és közepes hőfokkal érdemes készíteni. A tankönyvi lefolyásnál gyorsabb értéket célszerű megcélozni (20-22 másodperc), mivel lassú lefolyás esetén felerősödnek a keserű ízek. A krém mennyisége jó, állaga, olajossága is teljesen rendben van. A cukrot megtartja, majd süppedősen nyeli el. Szépen megfesti a csésze falát. Ízében a csokoládés-kakaós aromák dominálnak, melletük gabonás, pörköltmagvas, mandulás-marcipános jegyekkel megtámogatva, némi kesernyésséggel a háttérben. Egyszerű, szerethető ízvilág, amit kissé beárnyékol a kesernyés tónus. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk. Tejes italokban nagyon beleolvad a tejbe, így csak az átlagos szintet tudja hozni.

Jellemzők
Pörkölés: Sötét
Összetétel: 75% arabika-25% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!