KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Beszéljünk picit az alternatív kávékészítésről

Alternatív kávékészítésManapság egyre több helyen - többek között a mi weboldalunkon is - találkozhat az olvasó az alternatív kávékészítés kifejezéssel. Tegyük tisztába, hogy mit is takar ez a fogalom, vagy miért érdemes foglalkozni vele.

Már az alternatív szó is érdekes számunkra, mert a többség az eszpresszót vagy kotyogós kávét ismeri (tisztelet a kivételnek), mivel ebben a régióban ezek a leggyakrabban készített és fogyasztott kávéitalok. A világ nagyobb részén azonban ez messze nem így van. Ott a hagyományos „áztatásos”, vagy idegen szóval „brewing” módszer a legelterjettebb.

Az ok rendkívül egyszerű. Ezek az eljárások nem igényelnek drága berendezéseket, kevésbé érzékenyek az őrlemény minőségére és az elkészítés precízségére. Jó minőségű alapanyagból, frissen őrölve ezekkel az eszközökkel is nagyszerű kávéitalt lehet készíteni.

FrencPressMilyen eszközökre gondolok elsősorban? Chemex, Hario V60 kerámia (Kalitta, Melitta), French Press, és ide sorolnám az egyik legújabbat az AeroPress-t is.

A szükséges eszközök gyakorlatilag néhány ezer forintból is kijönnek, de ha mindenből a legdrágábbat vesszük, akkor is megáll egy alsó kategóriás eszpresszógép áránál.

Az alternatív kávékészítés népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a barista versenyeken már megjelent a brewing kategória is, és külföldon pl.( London) kizárólag erre szakosodott kávézókat is találhatunk.

Mire van szükségünk?
Vízforraló, mérleg, kávédaráló, és a nekünk legjobban tetsző eszköz. Ha ezekből semmi sincs meg (ami elég nehezen elképzelhető manapság), akkor pl. a Tescoba vagy más hipermarketbe besétálva könnyen beszerezhetőek.

Mivel hozzám a Tesco van legközelebb, ahol elég nagy a választék, és az árak is jók, így oda mentem be szétnézni, hogy mennyibe is kerülne, ha mindent meg szeretnék venni.

Vízforraló TricityVízforralóból annyi félét lehet kapni, hogy egy jó darabig eltartott amíg átnéztem a kínálatot. Gyakorlatilag a célnak bármelyik megfelel, mindenki olyat válasszon ami neki szimpatikus. Én az olyat preferálom, amelyiknek rendesen felnyílik a vízbeöntő fedele, és első ránézésre lehet látni, mennyi víz van benne. 2-3.000,-Ft-tól 16.000,- Ft-ig lehet kapni.

A célnak megfelelő, gramm pontosságú mérleget már 4.000,- Ft-ért lehet venni 15 év garanciával. A drágábbak már egy csomó extra funkciót is tudnak (folyadék átváltás, stb).

Hario Mini MillKávédarálóból hanyagoljuk a propelleres változatot, és válasszunk inkább egy olcsó kézi őrlőt, ami szintén 2-3 ezer forintos tétel, vagy egy Hario Mini Mill-t ami kb. 10-12 ezer forintot kóstál.

A legtöbb háztartásban ezek nagy része eleve adott, így extra költségként a kiszemelt kávékészítő eszköz jelentkezik, illetve a kézi őrlő. Az őrlő beszerzését itt ugyanúgy kulcsfontosságú dolognak tartom, mint eszpresszó esetében, mert ég és föld szintű eredményt lehet elérni, ha magunk frissen őröljük a kávét.

Megemlíteném még, hogy belefutottam a Brita kancsóba tehető Evolve márkanevű szűrőbetétbe, ami nagyon kedvező áron kapható (gyakorlatilag külföldről többért szoktam rendelni). Ebben is, mint sok mindenben megoszlanak a vélemények, hogy érdemes-e vízszűrőt használni, de én a magam részéről mindenhez a Brita kancsós szűrt vizet használom.

Az eszköz kiválasztásánál érdemes betérni egy olyan kávézóba, ahol használják ezeket a kávékészítő alkalmatosságokat (Espresso Embassy, Tamp & Pull, stb), és értenek is hozzá. Kóstoljuk meg az így elkészített kávét, hogy nekünk mi ízlik a legjobban (bár azt megsúgom, hogy minden eszközhöz lehet találni olyat, ami azzal a legjobb). Én személy szerint a Hario V60-as kerámiát és az AeroPress-t használom a leggyakrabban, de van, aki pont a Chemexre vagy a French Press-re esküszik.

A Kávékorzón mindegyik eszközről lehet olvasni bemutatót, ha valaki mélyebben el szeretne mélyedni a témában.