KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Corso Verona Espresso - nehéz a dolga a baristának

Corso Verona Espresso szemeskávé teszt A Corso Verona kávécsalád a Ventas Coffee Hungary Kft. hódmezővásárhelyi gyárában készül. A modern, automatikusan vezérelt, Olaszországból vásárolt pörkölő és csomagoló gépek alkalmazása garanciát jelent az egységes és jó minőségre. A kizárólag jó minőségű, válogatott kávék csodálatos ízvilága, az aromazáró csomagolás és a termékek kedvező ár-érték aránya miatt a Corso Verona kávécsalád tagjai kedvező fogadtatásra találtak a kávézás szerelmeseinek körében. A Corso Verona kávékat a HORECA és piacon a Pannon Kávé Kft. forgalmazza. A Corso Verona Espresso 100% arabika kávéból készül. Ezt a keveréket kávézóknak, éttermeknek ajánlja a kávéházak számára teljeskörű kávésszolgáltatást nyújtó Pannon Kávé Kft - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Corso Verona kávék hazai forgalmazójától, a Pannonkávé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Corso Verona Espresso szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Corso Verona Espresso

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.08.21. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4700 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Paljoc:

A cég második mintája ránézésre tiszta arabica blendnek tűnik, az előzőnél világosabb pörköléssel. Olajkiválás egyáltalán nem tapasztalható a babokon. Őrlési igénye a joker állás közelében található. Viselkedése a csapoláskor szintén azt mutatja, nem tartalmaz robuszta babokat. Nálam extrém magas hőfokon adott értékelhető eredményt, lassabb lefolyás mellett. A fejhőmérő ilyenkor 98 fokot mutatott. Ebben az esetben ízben megmutatta magát egy kis keserű mandula, marcipán, szotyi és egy csipet aszalt gyümölcs egyvelege. De az is igaz, hogy kevés alkalommal tudtam így elkapni ezt a blendet. Az esetek jó részében semmi kiugrót nem találtam benne, ízeket is nehezen tudtam megfogni. Valahogy azt éreztem, nem rossz, de nem is igazán jó. Cremája enyhén mintázódik, nem túl vastag, de megfelelő és egyáltalán nem hajlamos a megégésre. Az elkészítéshez visszakanyarodva, mintha homlokegyenest az ellentettje lenne az előző, robusztás mintának, amit kifejezetten alacsony hőfokon és az átlagosnál jóval gyorsabb lefolyással kellett készíteni. A minta a bontáskor sem mutatkozott a legfrissebbnek, a tesztperiódus vége felé pedig egyre nehezebben lehetett szép lefolyást adni neki, de azért szerencsére nem fogott ki a jól befűtött E61-es gépen. Tejes italnak számomra jobban teljesített, mint az előző heti Corso Verona kávé, de eszpresszónak is szívesebben fogyasztottam annál.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17

 

Monyesz:

A minta pörkölése közepesnek mondható, a szemek tompa fényűek, bontáskor enyhén füstös-mokkás illatúak voltak. Az ideális elkészítési vízhőfok ennél a kávénál az átlagos feletti, de oda kell figyelni, mert viszonylag szűk tartományban viselkedik csak toleránsan, egyébként tartósan és kellemetlenül keserű, tonikos ízt kapunk. Az elkészítési idő esetében a tankönyvi vagy annál rövidebb a megfelelő, egyébként szintén keseredik. Ízeit tekintve inkább a hagyományos olasz vonalhoz áll közel ez a keverék, mogyorós csokira emlékeztet, amit feldob egy szotyis, pörkölt héjas napraforgós íz. A gyümölcsös jelleg elég halovány, kis cukorral némi aszalt gyümölcsöt találtam meg benne, a vörösáfonyára tudtam leginkább asszociálni.A testesség csak közepes szintű, és a lefolyás alapján a minta már nem volt a legfrissebb: nem sikerült szép, egyenletes lefolyást elérni, el-el ugrált és a felétől szőkült is. Ez gondolom az ízében is nyomott hagyott, egy friss minta többet nyújtott volna. A crema csapolás után gyorsan vékonyodik, a csésze falára csak vékonyka rétegben tapad fel. A keseredés miatt a hőfokra nagyon érzékenynek mondható ez a blend, így gondos elkészítést, odafigyelést igényel. Tejes italként közepes, eszpresszónak nekem jobban ízlett.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17

 

Blaze:

A második Corso Verona minta egy kicsit világosabb pörkölésnek hat, mint az előző, robuszta kávészemek sem jellemzik ránézésre. Illata őrléskor enyhén fanyar, savanykás, jóval finomabb őrlést kér, mint korábbi társa. Hőfokban is más az igénye: ezt a keveréket igen magas vízhőfokkal kell megkínálni, egyébként csak nagyon hőhiányos, testetlen italt kapunk. A crema ún. arabikásan vékony, a cukrot éppen csak tompítja. A blend ízeiben roppant egyszerű, szintén a klasszikus olasz vonalat célozza meg: kakaós-étcsokoládés alap, cukorral pedig egy kicsi gyümölcs bújik elő még. Nálam most ez a kávé semmi izgalmat nem hozott, egyszerűen nem ízlett, és a csapolások során viszonylag hamar szőkülni kezdett, fáradt volt a minta. Sajnálom, ez nem az Én kávém!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 15

 

Lorien:

A második Corso Verona keverék sötétbe hajló pörkölésű, ép, fényesen csillogó  arabika szemekből áll. A jokerhez képest finomabb őrlést kér, és érdemes alaposan befűtött készülékkel nekiállni a csapolásnak, a legjobb formáját már-már extrém magas hőmérsékleten, sárkányosan fortyogó géppel lehet előhozni, amikor a krém szinte megégett, akkor lett jó. Ha nem sikerül pontosan eltalálni a készítés paramétereit, akár kellemetlen ízeket is előhozhatunk, de többnyire ilyenkor csak ellaposodik. Úgy vettem észre, hogy a minta a fáradtság jeleit mutatja, az ízek enyhén tompák, és a lefolyása is erősen eltáncoló, csupán néhány tökéletes csapolást sikerült lehúzni belőle. A krém mennyisége arabikához mérten csak az átlagos mennyiség alsó határán mozog, enyhe mintázódásra hajlamos, azonban állaga és olajossága igen jó, a csésze falára feltapad. Szűkös mennyisége miatt a cukrot nem tartja, csak esését tompítja, a fogyasztás végéig éppen csak kitart. Ízvilágában a domináns pörkölt gabonás, pirított tökmagos, napraforgós jegyek mellett mandula, csokoládé és kakaó fedezhetőek fel, amelyet enyhe fűszeresség mellett nehezen definiálható savas-gyümölcsös vonulat ellenpontoz. Jót tesz neki egy-másfél mokkáskanálnyi barnacukor, amely lekerekíti a kissé iskolázatlan savasságot, felhozza a tejcsokoládét és a túlérett, illetve aszalt gyümölcsöket, közülük talán az őszibarack a legjobban megfogható. Utóízében a pörkölt magvas ízek hosszasan megmaradnak. Tejes italok alapjául jó alapanyag, de semmi extrát ne várjunk tőle.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17

 

Weinmaker:

Közepesen sötét pörkölésű, egészséges kávébabok jellemzik a mintát. Az átlagosnál finomabbra kellett állítanom az őrlőt, és magasra a vízhőfokot, hogy a legjobbat tudjam kihozni belőle. A krém sajnos elég vékony, enyhén mintázódik, és a csapolás végére nekem gyakran szőkült is rendesen. Állaga ettől függetlenül jó, bár a cukor szinte átesik rajta, és nem (vagy csak éppen) tart ki a fogyasztás végéig. Ízében kakaós-csokoládés, pörköltmagvas, marcipános jegyek egészülnek ki a gyümölcsös jegyekkel. Testességét közepesenek éreztem. Elég kényes blend, viszonylag nehéz tökéletesen elkészíteni. Sajnos a teszt végére már érezhetően fáradt a minta, így erre is érdemes odafigyelni. Nálam tejes italként jobb volt, mint eszpresszónak elkészítve.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 16

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 3 6 3 5 17
Monyesz 3 6 3 5 17
Blaze 3 4 3 5 15
Lorien 3 5 4 5 17
Weinmaker 3 5 3 5 16

Corso Verona Espresso szemeskávé teszt kávébabokCorso Verona Espresso szemeskávé teszt csapolásCorso Verona Espresso szemeskávé teszt shot
Corso Verona Espresso szemeskávé teszt krémCorso Verona Espresso szemeskávé teszt csészeCorso Verona Espresso szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét-sötét pörkölésű, egészséges kávébabok. Az ideális elkészítéshez az átlagosnál finomabb őrlési beállításra, és nagyon magas hőfokra van szükség. Nem egyszerű megtalálni az ideális beállítást, kissé kényes blend. A krém vastagsága közepes, a cukrot csak tompítja, és éppen hogy csak kitart a fogyasztás végéig. Enyhe mintázódásra hajlamos, állaga jó, és megfesti a csésze falát. Ízében leginkább a csokoládés, kakaós, pörköltmagvas, gabonás ízjegyek dominálnak, gyümölcsösséggel kiegyensúlyozva. Háttérben egy kis fűszeresség, és némi marcipán is előbújik. Testessége közepesnek mondható. Tejes italnak jobb volt mint az előzőleg tesztelt Ristorante.

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét - Sötét
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!