KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávékalmár Guatemala Antigua Pastores - füstbe ment terv

 Kávékalmár Guatemala Antigua Pastores szemeskávé tesz A Kávékalmárt épp egy éve hoztuk létre. Szükségből: kávéfüggőségem, és a frissen pörkölt kávéra „rákapó” szomszédság, barátok igénye kinőtte az otthoni hobbi kereteit. Területszelektált, válogatott arabika kávékat pörkölünk, melyeket olasz, illetve londoni székhelyű kereskedőktől szerzünk be, és webshopunkon keresztül értékesítünk. A nyerskávét manufakturális keretek között, minden automatizálás nélkül pörköljük, játszva/kísérletezve a pörkölési profillal, igyekezve minden egyes fajtából kicsiklandozni azt, ami nekünk kedves a kávéban. Az eddigi tapasztalatok/visszajelzések, a visszatérő vásárlók száma az mutatja, hogy ez egész jól sikerül.

A kávé, hasonlóan a legtöbb élelmiszerhez, frissen az igazi. Ennek megfelelve már beszerzésnél gondot fordítunk arra, hogy az utolsó termésből/feldolgozásból vásároljunk, a frissen pörkölt kávé pedig a pörkölést követő napon kézbesítésre kerüljön a vásárlónak, aki így tapasztalhatja meg a különbséget a néhány napos pörkölésű kávé, illetve a több hetes, de még gyakrabban több hónapos „matuzsálemek” között. A csomagolással sem viccelünk: impulzushegesztett, visszazárható, egyjáratú szeleppel ellátott „State of the Art” tasakokat használunk.

De vissza a „tesztalanyhoz”. Engem a kávé illata ejtett rabul. Ezért is választottam a Guatemala Antigua Pastores-t, ezt a – szerintem – „észbontó” illatú, SHB minősítésű kávét. A termőterület Antigua Guatemala (a korábbi főváros) közelében, három vulkán  (Agua, Fuego és Acatenango) általt határolt, ideális klímájú és termőtalajú területen található, ahol Guatemala legnemesebb kávéit művelik. Nekünk ez az egyik kedvencünk - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kávékalmár kávék hazai forgalmazójától, Laczkó Gábor-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kávékalmár Guatemale Antigua Pastores

Pörkölés ideje: 2013.05.08, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8400 - Ft/kg, (tartalmazza a kiszállítást budapest, és vonzáskörzetébe), Forgalmazó adatai


Paljoc:

A Kávékalmár által pörkölt kávé igen gusztusos és tetszetős szelepes zacskóban érkezett, feltüntetve rajta a benne található kávé fajtája és pörkölési szintje, ami jelen esetben "közepesen sötétnek" volt megjelölve. A bontás utáni szemrevételezéskor feltűnt, hogy ez nagyjából megfelel a leírtaknak, de a babok egy részén olajkiválás is megfigyelhető, sőt jó néhány szem erősen megégett és szinte korom fekete volt. Az első kóstolást a joker fokozat környékén őröltem és közepesen magas, fejhőmérő szerinti 96 fokon csapoltam, gondolván, hogy az megfelel ennek a Guatemala Antigua arabica kávénak, de tévedtem. Annyira markáns keserűség nyomta el a fajtára jellemző ízjegyeket, hogy szinte mást nem is éreztem. A hőfokkal lényegesen lejjebb menve, és a daráló durvább irányba állításával gyorsabb lefolyást adva húzódott csak hátra a kellemetlen íz, jött előtérbe egy tejcsokis és visszafogottan gyümölcsös vonal. Érdekes módon, talán a nagyon friss pörkölés miatt, a kávé a tesztelés hete alatt elég sokat változott, mert az utolsó csapolásnál már magasabb hőfokon is kellemes italt kaptam, és nem éreztem az első nap hasonló körülmények közt készült ital bántóan keserű ízét (utóízben azért enyhén, de érezhetően jelen volt). A másik érdekesség, hogy a pár napos pörköléshez képest szinte semmit sem bugyogott a lefolyás, szépen, egyenletesen érkezett a csészébe. A kávén található crema megfelelő, mintázódásra hajlamos, de nem túl vastag, a kávé testessége viszont meglepően visszafogottnak mondható. Részemről úgy éreztem, hogy több van ebben a fajtában, s ez a többlet talán egy fokkal világosabb és egyenletesebb, égett szemektől mentes pörköléssel életre hívható lenne. Kapucsínónak elkészítve ez a kávé nekem jobban ízlett, mint eszpresszóként.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 18

 

Monyesz:

A minta igényes csomagolásban érkezett, már a csomagolás is sugallja, hogy itt valódi kistételű kézműves kávéval van dolgunk. Mindeképp pozitívnak tartom, hogy egy pörkölde ennyire ad magára! A dátum alapján a pörkölés friss, pár napos mindössze. A zacskót kinyitva kellemes friss, picikét füstös, fanyarkás illat áradt ki. Az első próbákat az egyszemélyes szűrővel csalódások kísérték. A hőfokot és a darálást is nehezen tudtam belőni: a hőfokot olyan szintre kellett állítani, ahol legtöbbször komoly robuszta tartalmú keverékek érzik jól magukat, egyébként erősen keseredett a kész ital. A darálást pedig olyan durvára kellett belőni, ami szinte a szokásos eszpresszó tartományon kívül esett. Aztán mikor minden összeállt, még mindig maradtak problémák! Elsősorban a testességgel, ami a szimpla szűrővel és 9.5g kávéval a közepest is alig érte el. Váltottam hát a duplára (18.5g-ra), ez javított is a helyzeten. Ugyanakkor kellemetlen kesernyésségét érezetem, ami áthúzódott az utóízbe is, megzavarva az ízek összhangját. A zacskó tartalmát átnézve találtam szemeket, amik pörkölése sötétebb volt a többinél, és ezeken szép nagy olajcseppek is kiváltak már. Gyorsan kikapkodtam ezeket. Ezek után mondhatni elmúlt a keserűség, ha a hőfokot is sikerült kordában tartani (tehát mindkét tényező külön-külön is okozhatja ezt a rosszízű keserűséget, oda kell figyelni!). Érdekes módon az ízek közül itt nem kiemelkedő a csokis-kakaós vonal, inkább lágyabb változata, a tejcsokis. Dominánsabb a gyümölcsös fanyarság, ami mellett fűszeresség érződik, igaz ez csak a kortyolgatás alatt, az utóízben már nem marad meg. A savasság abszolut jól tolerálható, a gyümölcs ízről itt egyáltalán nem kell a savakra asszociálni. A crema lefolyáskor nem volt buborékos, mint a friss pörköléseknél szokott lenni, alapvetően arabikás jellegű, a cukrot lassítja, keverés után elvékonyodik, de végig takarja az italt. A kávé élvezhető elkészítése figyelmet igényel, jól eltalált beállításokat, pontos hőfokot. Tejes italként jó, bár nem annyira karakteres, mint eszpresszónak. A zavaró keserűséget okozó túlpörkölt szemek nélkül több pontot is tudtam volna rá adni...

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17

 

Blaze:

Heti mintánk egy igényes, tetszetős szelepes barna tasakban érkezett. Bontás után nagyon finom, friss kávé illat terjengett a levegőben, azonban a babok megnézésekor meglepődtem: nagyon vegyes pörköléssel szembesültem. A világostól az egész sötét szemekig (ezeken jól látható olajkicsapódással) minden megtalálható volt. Olyan érzésem volt a vizuális vizsgálat után, hogy 2-3 féle pörkölés lett talán összeöntve. Érdekes! Őrlése átlagos, a képzeletbeli „joker” fokozaton hozta a tankönyvi lefolyást, a minta szép friss. A hőigénye egy SO arabikához mérten igen alacsony volt, könnyen megégett. A crema átlagos, nem vastag, a cukrot éppen csak tompítja. A kávét korábban volt szerencsém már kóstolni, akkor jóval világosabb és egységesebb pörkölést kaptam, akkor stabilabban hozta a gyümölcsös-savas karaktert. Ennél a teszt mintánál az első 2 napban hozta a gyümölcsösséget, nagyon enyhe fűszerességgel, de végig ott volt egy fanyar, már-már kesernyés íz, mely a harmadik naptól nagyon előtérbe szorult. A gyümölcsösség már csak cukorral volt hozható, a savak is ezzel jöttek elő, valahogyan disszonáns lett az egész. Sajnos ez rányomta bélyegét az ízélményre, nem tudtam maradéktalanul élvezni a kávét, a sejtésem az, hogy a sötét, égett(ebb) szemek vitték el ebbe az irányba. Kár érte!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 2 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 16

 

Lorien:

Eheti mintánk szép, egészséges, ép kávészemekből áll, pörkölése nem egyenletesen sötétbe hajló, néhány babon enyhe égésnyommal és kezdődő olajkicsapódással. Őrlése szinte pontosan a joker pontnál volt ideális, két nap után azonban egy ricnivel ennél durvább irányba kellett elmozdulni a Mazzeren. Hőmérséklet tekintetében sokkal nehezebb volt rátalálni, noha eleinte erre kevésbé volt érzékeny és a középmagas tartományban szépeket húztam belőle, majd onnantól, hogy állítani kellett az őrlési finomságon, már sehol sem sikerült megközelíteni az első napok eredményeit. Krémje arabikához mérten elfogadható mennyiségű, mintázódik, állaga és olajossága nagyon jó, azonban ahhoz nem elegendő, hogy a cukrot megtartsa, csak esését tompítja. Igazi Janus-arcát az ízekben tapasztalhattam meg. Az első két napon kellemes, harmonikus és ízgazdag eszpresszókat sikerült készíteni belőle, szép gyümölcsös dominanciával, mandulás, fűszeres, csokoládés jegyekkel. Később szinte érthetetlen módon mindent eluralt a keserűség, amelyen a cukor sem segített, és ennek eltüntetésére kellett fordítani minden energiámat, néha több, de általában kevesebb sikerrel. Utólag úgy tűnik, mintha a csomag tetején kevesebb sötétebb szem lett volna, de az is lehet, hogy valamilyen okból a minta fáradása is közre játszhatott a jelenségben. Tejes italok alapjául jó alapanyagnak bizonyult.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 18

 

Weinmaker:

A minőségi csomagolást kibontva eszméletlen kellemes illat áradt a zacskóból. Sajnos a kezdeti boldogság nem tartott sokáig, mikor nem sikerült konstans csapolásokat eszközölnöm. A kávébabokat szemrevételezve nem akartam hinni a szememnek, olyan vegyes kép fogadott. A nagyon világos kávészemektől az égettig, szinte minden megtalálható volt benne. Megmondom őszintén, hogy ezt nem is értettem. Az őrlést nálam az átlagosnál durvábbra kellett venni, és az átlag alatti hőmérsékleten készíteni, mert különben egy erőteljes keserűség jelent meg (gyanítom, hogy ebben az égett szemek lehetnek a ludasok). A minta egyébként láthatóan szép friss. A krém mennyisége átlagos, a cukrot rövid ideig tartja, mintázódásra hajlamos. Ízében, ha minden rendben volt (nem került a darálóba égett bab), kellemes csokoládés, gyümölcsös kombót kapunk, visszafogott savasságal, enyhe fűszerességgel. Testessége közepes. Eszpresszónak és tejes ital alapnak is beváltja a hozzá fűzött reményeket. Vélhetően egy egységesebb pörkölés lényegesen jobb eredményt mutatott volna, viszont nekünk az összkép alapján kell pontozni, de éreztem a benne rejlő lehetőséget.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 17

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 3 6 3 6 18
Monyesz 3 6 3 5 17
Blaze 3 5 2 6 16
Lorien 3 6 3 6 18
Weinmaker 3 5 3 6 17

Kávékalmár Guatemala Antigua Pastores szemeskávé teszt kávébabokKávékalmár Guatemala Antigua Pastores szemeskávé teszt kifolyásKávékalmár Guatemala Antigua Pastores szemeskávé teszt csapolás
Kávékalmár Guatemala Antigua Pastores szemeskávé teszt krémKávékalmár Guatemala Antigua Pastores szemeskávé teszt csészeKávékalmár Guatemala Antigua Pastores szemeskávé teszt kapucsínó
Kávékalmár Guatemala Antigua Pastores paljoc kávébabokKávékalmár Guatemala Antigua Pastores pörkölési profil

Összegzés: Egészséges, nem egyenletes pörkölésű kávébabok. Az illata nagyszerű. A legjobb eredményt az átlagosnál alacsonyabb hőfokon, és a közepesnél durvább őrlő beállítással lehet elérni. A lefolyás szép, a minta frissességére nem lehet panasz. A krém vastagsága közepes, a cukrot csak tompítja, állaga, olajossága jó. Ízében csokoládés, gyümölcsös, fűszeres jegyek dominálnak, amire sajnos ráül egy keserű vonal, amit teljesen nem lehet kiküszöbölni. Testessége közepes. Összességében egy nagyon jó SO lenne, ha a keserűség nem nyomná rá a bélyegét. Mind eszpresszónak, mind pedig tejes italnak jó választás lehet.

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét - Sötét
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!