KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Café Rosé Orange - biokávé kóstoló

Café Rosé Orange szemeskávé teszt A Café Rosé biokávé keverékek alapanyagai 100 %-ban bio nyerskávék, amiket a világ minden sarkából importálunk. Dél- és Közép-Amerika, Afrika, India és Indonézia legjobb minőségű, úgynevezett specialty bio nyerskávéit pörköljük. Keverékeink elkészítéséhez kilencféle biokávét használunk, termékünket pedig a Biokontroll Hungária Kft. ellenőrzi és tanúsítja. A biokávé választása társadalmi felelősségvállalás egy módja: az ilyen kávék termesztésének jóval nagyobb a munkaerőigénye, mint a hagyományos, intenzív körülmények között előállított kávékénak. A harmadik világ hegyvidéki területein, ahol a kávét termelik, kevés lehetőség van a megélhetésre, az évente világszerte elfogyasztott 400 milliárd csésze kávé pedig az egyik legbiztosabb bevételi forrása az ott élőknek. Az ő megélhetésük a biokávék termesztésével még biztonságosabb: egyrészt, mert főként a tőzsdék árupiacain kívül vásárolják meg a kávét, akár kétszer magasabb áron, másrészt a rusztikus és a tradicionális polikultúrás termesztés - amellett, hogy a legkevésbé tőkeigényes kávécserje-művelési mód - lehetővé teszi a gazdálkodók több lábon állását: nyomott kávé árak mellett a többi terményükből, például a kardamomból vagy gyümölcsökből is számíthatnak bevételre. A biokávé nemcsak a termesztése során felhasznált vegyszerek és műtrágyák tekintetében tér el az ipari méretekben termelt kávéktól: a rusztikus és a tradicionális polikultúrás művelés növénytársulásai védelmet jelentenek a hegyvidéki őserdők mezőgazdasági művelésének egyik legfőbb rákfenéje, az erózió ellen is. Az e vidékekre jellemző intenzív csapadék millió tonnaszámra hordja el sekély termőföldréteget, néhány év alatt sivataggá változtatva a korábban dús flórájú és faunájú vidékeket, ami ellen a többszintű lombozat és a gyökerekkel átszőtt talaj szinte ugyanolyan védelmet nyújt, mint az eredeti ősvadon. A Café Rosé Orange 100 %-ban arabica fajtákat tartalmaz, így a kifinomultabb ízeket kedvelők fogják előnyben részesíteni. Koffeintartalma alacsonyabb, amivel a lágyabb kávék szerelmeseinek mindennapjait édesítheti meg, és a késői vacsorák megkoronázására is ideális választás - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Café Rosé kávék hazai forgalmazójától, a Hungarian Flavours Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Café Rosé Orange szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Café Rosé

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 5550 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A heti Café Rosé tesztminta közepesen sötét, egységesre pörkölt, különböző méretű arabica szemekből állt, a zacskó nyitása után enyhén fáradtnak tűnő illattal. Az átlagosnál finomabb őrléssel és lassú, szaggatós lefolyással, viszonylag magas, fortyogás határát súroló hőfokon /nálam ez 97-98 fok a fejhőmérő szerint/ tudtam belőle viszonylag szépet csapolni. A crema enyhén mintás, nem túl vastag, cukrot rövid ideig tartotta meg, de inkább csak tompította az esését.
Ízek terén bajban vagyok, hogy miként fogalmazzak. Ez a kávé ugyanis "kávé ízű". Semmi különös nincs benne, nem tudtam semmi extrát megfogni, de mentségére szóljon, hogy legalább ízhibáktól mentes. Mind eszpresszónak, mind kapucsínónak átlagos teljesítményt nyújtott, a negyed kg tesztmintát jókedvűen eliszogattam belőle, de nem fogott meg különösebben, Kicsit több izgalmat elviselnék benne ízek terén. Testessége mérsékelt, mint ahogy koffein tartalma is, akár este is felhörpintettem belőle egy risztrettót.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 19

 

Monyesz:

A minta pörkölése közepesen sötét, a babok egységesen pörköltek, az illatuk nem túl intenzív. Sajnos ez is annak a jele, hogy a minta nem volt éppen a legfrissebb. A szimpla LM szűrőt használva próbáltam meg a lefolyást beállítani, de végig küzdöttem a csúnya, rángatódzó lefolyással. A darálást  finomabbra kellett venni az átlagosnál, a termosztátot pedig már a majdnem sárkányos érték közelébe. Legnagyobb gondom a testességgel akadt, 10g kávéból sem sikerült legalább egy közepes testességet kihoznom. A dupla szűrő és a magas, 19g-os dózis segített csak. Ezzel legalább közepes testességet sikerült elérni. Az ízek nem gazdagodtak viszont, mondhatni egy kávéízű kávé volt az eredmény, megspékelve egy kis mogyoróval és az utóízben gyümölcsös beütéssel. Bizonyára egy friss minta többet mutatott volna. A levágott szűrőaljas próbálkozások jól mutatták, hogy a kávé meginduláskor 'fekete leves'-ként kezd lejönni, majd átvált cremás lefolyásba, ami hamarosan erősen szőkülve folytatódik. Itt már gyakorlatilag le kellene állítani a gépet, viszont a kávéital elvárható mennyisége még messze nincs meg! A crema mennyiségére végül is nem lehet panasz, a cukrot lassítja, elkeverésre vékonyodik, de kitart a fogyasztás végéig, igazából az arabicás szintet hozza. Tejes italként átlagos volt, a testesség hiánya itt is mutatkozott, és a frissesség szerintem itt is dobott volna rajta.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 2 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 15

 

Blaze:

A tesztre érkezett minta közepes pörkölésű, tejcsokoládé színű és egységesnek mondható, törött szemek nem jellemzik. Őrléskor gabona-mokkás illat száll a levegőben, igen finomra kell darálni az ideális lefolyáshoz. A teszt alatt a hőfokot stabilan közép magasan kellett tartani, a lefolyást pedig szakadozó, csepegősre venni-így adta legjobb formáját. Elkészítés után a csészében az ital hihetetlen gabona illatot áraszt, olyan illata van mint amikor egy malomba megyünk be, és megérezzük a liszt illatát. Ez az utóízben is visszaköszön, tanult barátom kóstoláskor azt mondta olyan "natural" az utóíze. A crema közepes, a cukrot csak tompítja, a csésze falára felkúszik. Ez a kávé nagyon kávéízű, sokat nem lehet róla mondani. Egy mokkás alapon van egy igen intenzív mandula aroma, utóízében pedig a gabonás-mokkás keveredik. Savassága alacsony, gyümölcsöt ne nagyon keressünk benne. Semmi izgalom, egy stabil, oké kávé, de semmi más. Tejes italokban sem nyújtott kiemelkedőt, de nem is rossz. Engem nem fogott meg, de nem is mondanám, hogy rossz. Inkább picit üres, olyan túlontúl kávé ízű :)

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 2 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 18

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk jellemzően ép, mattos fényű, nem teljesen egyenletesen közepesre pörkölt, tejcsokoládés színű arabika szemekből áll. Az átlagtól jóval finomabb őrlést és magas hőfokot kellett alkalmaznom a legjobb eredmény eléréséhez. Extrém módon a dupla szűrőbe 20, a szimplába pedig közel 14 g őrlemény belefért, igazából tanácsos is volt beletenni az extra dózist. Úgy tűnt, hogy a minta már a kezdődő fáradtság jeleit mutatja, lefolyása a szaggatottan-cérnavékonyan meginduló csapolásokat leszámítva mindig eltáncolt, és általában igen hamar elkezdett szőkülni. Krémje arabikás viszonylatban sem túl bőséges, színe homogén, világos okkersárgás-barnás árnyalatú, nálam nem vagy csak alig mintázódott. Állaga és olajossága jónak mondható. A cukrot nem tartja, csak esését tompítja, kevergetés után záródik. Ízvilágában meglehetősen visszafogott, csak extrém dózisokat felhasználva lesz kellőképpen testes. Kakaós, pirított gabonás dominancia jellemzi, mandulás, mogyorós, mokkás, enyhén füstös jegyekkel kiegészülve. A korty végét gyümölcsösnek még nem nevezhető savasság zárja, utóíze kakaós-mokkásba húz. Érdemes egy-másfél kávéskanálnyi barnacukorral megpróbálni, nekem egy lágyan krémes, kakaós-mogyorós nápolyi illúzióját adta, illetve egy leheletvékony mazsolás-gyümölcsösséget is felhozott. Magas dózissal klasszikus kapucsínóban hozta a kötelezőt, egyébként inkább macchiátó alapjául tetszett jobban. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

Közepesen sötét, nagyjából egyenletesre pörkölt, egészséges kávébabok jellemzik a mintát. Készítéskor az átlagosnál finomabb irányba kellett állítani az őrlőt, és a hőfokot is átlag feletti hőmérsékletre kellett belőni a legjobb redmény érdekében. Ez azonban még mindig kevés volt a boldogsághoz. Az adagolást is meg kellett emelni, ami dupla esetében 20g-ot jelentett. A krém sajnos így is elég vékony, bár némi mintázódást sikerült kicsikarnom belőle. A cukrot csak tompítja, de nem tartja meg. Ettől eltekintve az állaga, és olajossága elfogadható. Ízében eléggé visszafogottnak nevezném, nagyon kellett arra koncentrálni, hogy meghatározhatóak legyenek az összetevők. Kakaós, mokkás ízvilág, némi gabonás, mandulás, pörköltmagvas aromákkal a háttérben. Összességében nem nyújt rossz benyomást, csak nekem túlontúl visszafogott (light) ízvilágot képvisel. Testességét közepesnek éreztem, amin a magas dózissal lehetett némileg javítani. Eszpresszónak, vagy risztrettónak fogyasztottam a legtöbbet. Kapucsínóban nálam túlságosn beleolvadt a tejbe.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 19

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 3 6 3 7 19
Monyesz 3 5 2 5 15
Blaze 3 6 2 7 18
Lorien 3 6 4 7 20
Weinmaker 3 6 3 7 19

Café Rosé Orange szemeskávé teszt kávébabokCafé Rosé Orange szemeskávé teszt kifolyásCafé Rosé Orange szemeskávé teszt csapolás
Café Rosé Orange szemeskávé teszt krémCafé Rosé Orange szemeskávé teszt eszpresszóCafé Rosé Orange szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét, egységesnek mondható, egészséges kávébabok. A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes megemelni a felhasznált kávé mennyiséget. A kávéőrlőt az átlagosnál finomabbra, a kávégépet pedig magas hőfokra kell beállítani. Akkor a legjobb ha lassú, szakadozó lefolyással érkezik a kávé a csészébe. A krém vastagsága közepes, állaga, olajossága azonban megfelelő. A cukrot nem tartja, de kevergetésre záródik. Ízek tekintetében a kakaós, mokkás aromák dominálnak, kiegészülve mandulás, mogyorós, pörköltmagvas, gabonás jegyekkel. Gyümölcsösség nem jellemzi. Testessége közepes. Koffeintartalma alacsony, ezért bármikor fogyasztható. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italoknál is hozza a kötelező szintet.

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!