KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Az UTZ minősítési rendszer - a visszakövethető kávé

utz minősítési program a kávé visszakövethetőségéértMi is pontosan az UTZ?

Az UTZ az egyik legnagyobb minősítési program, melynek segítségével visszakövethető a kávé származása, és amely igazolja, hogy azt felelősségteljes, azaz fenntartható módon termesztették, olyan farmokon, ahol a termelők óvják a természetet és a helyi közösséget.

A minősítés egy guatemalai kávéültetvényes és egy európai pörkölő kezdeményezésére, 1997-ben jött létre. 2002-ben az UTZ CERTIFIED függetlenné vált, és azóta nonprofit szervezetként folytatja munkáját. Független vezetősége termelőkből, pörkölőkből, civil szervezetekből és kereskedőkből áll. Az UTZ Certified a Fair Trade jelzéssel együtt vezető program a kávéminősítés terén, és inkább egymás kiegészítőjeként működnek, mint vetélytársként. A Fair Trade abban segít, hogy a szegénységet csökkentse az adott területen. A kávé árának alsó határt szab, ezzel támogatva a kedvezőtlen helyzetben lévő kistermelőket. Az UTZ CERTIFIED program valamennyi termelő számára lehetőséget nyújt és ösztönzést ad arra, hogy felelősségteljesen, a fenntartható gazdálkodás korszerű szabályai alapján termesszenek visszakövethető, jó minőségű kávét.


Mit érdemes tudni az UTZ kávéról?
A kávé származása és útja a kávéscsészétől egészen a termőföldig visszakövethető. Ez garanciát jelent a fogyasztó számára arra, hogy a kávé valóban UTZ minősítéssel ellátott farmról ered, amely óvja a természetet és az ültetvényeken dolgozók érdekeit.


Mi az UTZ minősítés társadalmi szerepe?
A minősítés jelentőségét a minősítés összetett kritériumrendszere adja: a minősített gazdaságoknak különös gondot kell fordítaniuk a természeti erőforrások védelmére, a víz és energia takarékos felhasználására, a növényvédőszerek körültekintő alkalmazására és a talajerózió megelőzésére.

A trópusi égöv természetes környezetének és az esőerdők élővilágának megóvása elengedhetetlen bolygónk klímájának megőrzése érdekében, ezért alapvető követelmény a fenntartható fejlődés szempontjából. Az UTZ CERTIFIED-tanúsítvánnyal rendelkező kávétermesztők számára előírás, hogy csökkentsék, illetve megelőzzék a talaj erózióját és óvják az őshonos növényzetet.

A kávétermesztők hazai fafajtákat használnak, hogy árnyékot adjanak a kávécserjéknek. Nem irtják az erdőket, és védik a veszélyeztetett fajokat. Mindezek mellett a termelőknek biztosítaniuk kell, hogy az ültetvényeken dolgozó emberek megfelelő lakhellyel, egészségügyi ellátással rendelkezzenek, és gyermekeik oktatásban részesüljenek. Lényeges, hogy az ilyen alapelvekkel működő termelők fejlődjenek, versenyképesek legyenek és új piacokat érjenek el.

Az UTZ minősítés mindezt magában foglalja. Az UTZ független auditorai évenként ellenőrzik, hogy megvan-e az egyensúly, amely biztosítja a fenntartható termelést és a magas minőséget.


Hogyan ellenőrzik a minőséget?

A visszakövethetőség fontos eleme a minősítésnek. Ha egy UTZ emblémával ellátott konténer kávé kerül a pörkölőhöz a kereskedőn keresztül, a pörkölő üzem munkatársai az UTZ CERTIFIED internet alapú hálózatán az azonosító szám segítségével nyomon követik a kávé származását és útját, és megbizonyosodnak arról, hogy a kávé valóban UTZ minősítéssel ellátott farmról ered. A kávészemek minőségi ellenőrzését csak ezután végzik el. Az azonosító kódot a pörkölő üzemek is feltüntetik a csomagolásokon, ezzel biztosítva a fogyasztók számára az ellenőrzött minőséget.


Miért jó a termelőknek, ha termékeiken szerepel az embléma?

Az UTZ CERTIFIED független és non-profit szervezet, amely termelőkből, pörkölőkből, civil szervezetekből és kereskedőkből áll. Akik az UTZ jelölést használják, ezzel fejezik ki, hogy számukra fontos, hogy képzett szakemberek, fenntartható módon és körülmények között termesszenek kávét, megfelelő mezőgazdasági eszközök segítségével, figyelve a társadalmi és a természeti környezet védelmére.


Miért jó a fogyasztóknak, ha UTZ minősítésű kávét fogyasztanak?

A statisztikák azt igazolják, hogy a fogyasztók többsége márkahű, szereti a megszokott minőséget, ízt és árat, de abban is egyre inkább érdekelt, hogy a termék a fenntarthatóság szempontjait követő termesztési gyakorlattal készüljön.

A Douwe Egberts és a McDonald’s együttműködésének köszönhetően a tudatos vásárlók ma már Magyarországon is fogyaszthatnak UTZ tanúsítvánnyal rendelkező kávét, így nemcsak azt a döntést hozhatják meg, hogy milyen árú és minőségű kávét fogyasztanak, de választásukkal kifejezhetik azt is, hogy természeti és társadalmi környezetükről felelősen gondolkodnak, és ugyanezt várják el a termelő és forgalmazó vállalatoktól is. Így a fogyasztók is hozzájárulnak a fenntartható fejlődést biztosító termesztési gyakorlatok elterjedéséhez.


Ha még többet szeretne tudni az UTZ CERTIFIED minősítésről…

Látogasson el a  http://consumer.utzcertified.org/index.php?pageID=201 honlapra.