KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

La Marzocco Shot Brewer EP kávégép bemutató

Tartalomjegyzék

La Marzocco Shot Brewer EP kávégépA La Marzocco név jól cseng a kávégépeket gyártó cégek sorában. Nem véletlenül. Az 1927-ben Firenzében egy testvérpár (Giuseppe és Bruno Bambi) alapította cég mindig élen járt az új technikai megoldások kitalálásában, bevezetésében. Ezek felsorolása egy kis mini cégtörténet is egyben:

1939-ben alkalmazták a vízszintes kazánt., ami a gépek addig nem ismert könnyű kezelését eredményezte.
1970-ben mutatták be a GS szériát, amely 2 jelentős fejlesztést is tartalmazott:
Itt alkalmazták elsőként a dual bojler rendszert, (külön kazán a gőznek, külön a kávénak), amely komoly előrelépést jelentett a hőstabilitás terén.
Ennél a gépnél jelent meg a kazánra szorosan ráépített, és így kazánvizzel feltöltött fej. (GS: gruppo saturo, saturated group.)
2010-ben az addig a repülőgép iparban és orvostechnikában alkalmazott fogaskerék szivattyú alkalmazásával elkészítették az első teljes nyomásprofilt tudó készüléket. (Strada EP).

A cég legújabb kori története is szolgál érdekességgel.
Az amerikai Seattle-ben egy kisvállalkozó, Kent Bakke 1977-ben nyitott szendvics bárjába keresett kávégépet. Így került kapcsolatba, és kezdte forgalmazni a La Marzocco készülékeit. A Linea típussal beszállítói státuszt nyert az akkor induló Starbucks hálózatba. Ahogy az rohamosan terjeszkedett, úgy nőtt a vállalkozó cége is, annyira, hogy már amerikai összeszerelő üzemet is létesítettek. A vége a dolognak az lett, hogy egy ebből létrejött usa holding 1994-ben 90%-os részesedést szerzett az olasz gyárban, így La Marzocco International néven a cég lényegében átment amerikaiba. A cég vezérigazgatója ki lehet más: Kent Bakke.


La Marzocco otthonra


GS/3
A gyártó termékpalettája tömören: profi gyárt profiknak. Vagyis alapvetően kávéházaknak kínál többfejes professzionális gépet sokféle kivitelben.
Otthoni – irodai darabjuk egyetlen egy van, GS/3-as típusjelzéssel.
Ez azért a high-end szegmens képviselője, minden jóval ellátva (dual bojler, PID-es hőmérséklet szabályozás, saturated group stb.).
A gyártó honlapján 2 típusa létezik, kétféle kezeléstechnikával:
-automatikus, volumetrikus adagolású változat (AV),
-a fejre applikált kar segítségével kézzel működtethető verzió (MP, standard mechanical paddle). Ez utóbbi ugyanazt tudja, mint az E61-es fejek karja.
A “hivatalos” modell tehát a szokásos, forgólapátos szivattyúval ellátott, 9 baron üzemelő készülék.

Shot Brewer MP
A La Marzocco szlogenje: “Handmade in Florence”. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy bevállal szériaterméken kívüli egyedi gyártást is. A hivatalos termékpalettán ezek nem szerepelnek, de kereskedők kínálatában fellelhetőek, rendelhetőek.
Egy ilyen készülék a GS/3-as “lebutított” változata, ami önálló nevet kapott: Shot Brewer. Ezt olyan eszpresszó fanatikusoknak kínálják, akiknél a tejhabosítás nem játszik. Így ennél a típusnál elmaradnak a gőz funkciók és alkatrészek, beleértve a gőzkazánt, ezzel jelentősen egyszerüsítve a készüléket. Sőt víztartály sincs benne, így csak vízhálózatra kötve működtethető. A készülékre a La Marzocco Strada többfejes professzionális kávégép olcsóbb változatának, a Strada MP-nek a feje kerül. Ez a verzió, bár forgólapátos szivattyúval rendelkezik, egy fejbe épített szeleprendszer segítségével már egyszerüsített nyomásprofil kialakítására is képes. A gépet az amerikai home baristák igényeinek kiszolgálására alkották. Tavaly a cég usa honlapján még szerepelt. Idén már ott sem, de azért némi információ erről a “nemhivatalos” változatról az interneten begyűjthető.

Shot Brewer EP
La Marzocco Shot Brewer EP kávégép fejAz alábbiakban ismertetett készülékről viszont lényegében semmi nincs fenn a világhálón. Tehát ez tényleg egy szűkebb célközönségnek, leginkább kávépörkölőknek, profi tesztelőknek, kávés szakembereknek szánt változat.
Abban tér el a fenti Shot Brewer verziótól, hogy a La Marzocco csúcs kávéházi gépének, a komolyabbik Strada típusnak a fejét szerelik rá. (Strada EP) Így a Shot Brewer EP (electronic paddle) megnevezés passzol hozzá.
Ez persze jelentős eltérést jelent a beltartalomban is, és alkalmassá teszi a gépet a teljes és szabad nyomásprofil kezelésre.
Összefoglalóan felsorolva az alábbi műszaki tartalommal bír:

-Egy db 1,5 literes koracél kávékazán.
-Ezzel szorosan egybeépített, lényegében a kazánnal egy teret képező, és ezzel a
fejben a forró kazánvizet keringető, úgynevezett saturated group.
-Gőzkazán, gőzcsap, forróvízcsap nincsenek.
-Vízhálózatra kell kötni, víztartálya nincs.
-PID-es vízhőmérséklet szabályozás.
-Fogaskerék szivattyú, aminek a fordulatszámát vagy programból, vagy a fejre
szerelt, karral mozgatott potenciométerrel kézzel lehet vezérelni. Ezzel 0-tól 12
barig a kávé készítése közben pillanatról pillanatra tetszőleges nyomásérték, (a
teljes lefutást tekintve ú.n. nyomásprofil) produkálható.
-Nagyfokú elektronizálás, computer technika usb-s számítógépes kapcsolattal.
-Nyomásprofil szerkesztő szoftver pc-re.
-Kompakt méretek. (magassága 36cm, szélessége 40cm, mélysége 48cm, súlya
23kg)