KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

La Marzocco Shot Brewer EP kávégép bemutató - Menü, tapasztalatok

Tartalomjegyzék


A gép menüje
A jobboldali menu kijelző és kezelőgombja segítségével többféle beállítás lehetséges a készüléken.
A gép standby jellegű kikapcsolása.
A már korábban említett vízhőmérséklet beállítás.
Dátum, idő beállítás.
Időzítő beállítása: standby állapotból a megadott időben a kávégép aktív bekapcsolt állapotba kerül. (Ezt a funkciót a nagyon rövid bemelegedési idő miatt tulajdonképpen nincs miért használni.)
Vakszűrős visszaöblítés automatikus kezelése. Ebben az üzemmódban a vakszűrő felhelyezése után csak el kell indítani a fejen lévő karral a műveletet, és a többit (visszamosás, lefújás – ürítés ciklusa egymás után) a gép magától ismételgeti addig, amíg a karral a proceszt le nem állítjuk.
A fenti pontokat a gép aktív bekapcsolt állapotában lehet előhívni, és barista menünek nevezi a használati utasítás. Ezek a leggyakrabban használt elemek.
Standby állapotban is elő lehet varázsolni egy hosszabb, bonyolultabb menüsort, itt már a PID paramétereken is változtatni lehet. Van továbbá egy már jelszóval védett gyári beállító menü is. Mindezt azért (is) írom le, hogy érzékeltessem, a készülék működése egy “intelligensnek” nevezhető, kávégépekhez mérten komplikált elektronikára van alapozva.


Használati tapasztalatok


La Marzocco Shot Brewer EP kávégép csapolásBár nálam még minden fiatal ennek a kávégépnek a használatában, azért pár konzekvencia már levonható.
- Már az átadáson jelezte Nezvál Máté, és később magam is tapasztaltam, hogy a Shot Brewer-nél a nyomásprofil korrekt követéséhez talán még fontosabb, mint más kávégépnél, hogy dupla szűrővel az igazi, és szigorúan úgy kell “telepakolni” a szűrőt, hogy a tömörített kávé felfeküdjön a felsőszűrőn.
- A fenti követelményből is kikövetkeztethető, hogy érzékenyen reagál a gép az előkészítésre. De ez egyben jelzi is, miben jó ez a készülék. Amit most leginkább értékelek benne, az a végtelen precizitása. Ezen tényleg lehet játszani tizedgrammokkal, tizedfokokkal. Lehetne tizedbarokkal is, de ott még nem tartok, most még az átadáson készen kapott profilokat használom, de hamarosan ezeken is próbálok kicsiket módosítani.
Szóval nem csodálom, hogy pörkölőknek kínálják ezt a típust, itt semmi nincs a véletlenre bízva, kőkeményen kontrollálhatók még a nüansznyi különbségek is.
- Ami a különböző kávékhoz igazított nyomásprofilokat illeti, valamiféle ökölszabály miheztartás végett kezd kibontakozni. Ezek szerint nagyobb (de rövid) nyomást a világosabb pörkölésű, origin, vagy újhullámos kávékhoz kell használni. A sötétebb pörkölésű, olaszos blendekhez viszont egy kíméletesebb, tehát kisebb nyomásértékekkel operáló, laposabb görbét rajzoló profil passzol.
Nezvál Máté kétféle nyomásgörbéje is erről szól.

La Marzocco Shot Brewer EP kávégép oldalrólVégezetül egy rövid, szubjektív eszmefuttatás arról, megéri-e ez a fejlett műszaki tartalom az árát? Profiknak, akik ki tudják használni a sokoldalúságát, precízségét, és ezt a termékük minőségének javításában pozitívan kamatoztathatják, szerintem igen. Home barista üzemmódban már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ugyanis kellő rutinnal, odafigyeléssel, gondossággal akár egy pumpás, akár egy karos gépen is “förszt klassz” kávé készíthető, a használójának legteljesebb megelégedésére. Ebben ez a gép sem tud több lenni. Amiben mégis jobb lehet, az az örök kisérletező hobbista fullos, komplex kiszolgálása. Ez a Shot Brewer az “okosságai” révén nagyon sokáig tud újat nyújtani, és ezzel megunhatatlanul örömöt szerezni annak, aki fogékony erre.

Szendrő Gábor