KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Attibassi Crema D'oro - a csoki mindenek felett

Attibassi Crema Doro szemeskávé teszt Az Attibassi egy eredeti és nagy hagyományokkal rendelkező bolognai márka, mely termékeinek jellegzetes és sajátos íz világa miatt nagyon kedvelt és keresett termék. A vállalkozás 1918-ban egy kézműves cukrászdában kelt életre, két cukrászmester Agostino Atti és Marco Bassi szenvedélyének és elszántságának köszönhetően. Bologna konyhájáról híres közegében az Attibassi termékek folyamatosan tökéletesedtek és a különlegességekre vágyó ínyenceket vonzották a zsúfolt kávéházakba. Ma, ugyanúgy mint akkor, a modern technika hozzáadott értékével, a vállalat továbbra is életre kelti az olasz tradicionális termékek “kézműves” hagyományait. Az Attibassi kávéblendek legfőbb jellemzője az exklúzív összetevők és egy olyan speciális pörkölés, mely a felhasznált kávészemek természetes tulajdonságait teljesíti ki. Amitől más az Attibassi kávé, az elsősorban a magas minősége, melyet az alapanyagok gondos kiválasztása és a minden fázisában elektronikusan ellenőrzött, igen kifinomult gyártási folyamat szavatol. Tekintettel arra, hogy autentikus olasz kávét készítünk, minden blendünk mediumra pörkölt. Egy lágyabb blend, melyben az édes brazil arabica kávé a virágos és aromadús közép-amerikai és Etióp arabika íz világával párosítva, majd ezután az afrikai és indonéz robuszta testességével teljesedik ki. A lassú, fokozatos és szakértő pörkölés szintén hozzájárul a tökéletesen harmonikus íz létrehozásához. Ennek segítségével születik meg a valódi olasz espresso vagy macchiato.- tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Attibassi forgalmazójától, a Cafedor Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Attibassi Crema Doro szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Attibassi Crema D'oro

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.10.04 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 6.210 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Az aktuális tesztminta ezúttal sötétre pörkölt, zsíros fényű csillogó, de még nem olajos szemekből állt. A keverék valószínűleg robuszta összetevőt is tartalmaz, ránézésre nem nagy százalékban, de az illatból is lehet rá következtetni. A hozzám került adagban sérült és égett szemeket is találtam, némely bab felületén az erős pörköléseknél gyakran látható ominózus kráteres hibával.
Az őrlés terén semmi extra igénye nem volt a baboknak és a fejhőmérő szerinti 94-95 fok körüli tartományban készítve a kávét egy megfelelő cremájú, esetenként tigrismintás ital érkezett a csészébe. A viszonylag erős pörkölés miatt a babok fajta jellegéből adódó ízjegyek már a háttérbe szorultak és a hagyományos olasz eszpresszóra jellemző, izgalmaktól mentes, ám sokak számára igen közkedvelt kakaós-csokis, keserű mandulás, cukorral enyhén marcipános, rumos étcsokis klasszikus vonalat mutatta az ital. Nekem a legtöbb esetben a keserű vonal cukor nélkül kicsit markánsabb volt, talán az erős pörkölés miatt, így legszívesebben édesítve fogyasztottam eszpresszó formájában, csöpögős, lassú lefolyás után. Kapucsínó verziójának a kávé markánssága jól állt, ízlett tejes italként is. Koffeintartalma érezhető, de nem vészes.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 21,5

 

Monyesz:

E heti tesztalanyunk első ránézésre egy közép-olasz keveréknek tűnik: a szemeken enyhe olajos kicsapódás, a közepesnél sötétebb pörköléssel. A hőfokot a közepesen tartományba állítottam elsőre, féltem, hogy megég a kávé ha feljebb állítom. Aztán az első próbák után feljebb toltam, hogy a crema a mogyorós színénél sötétebb legyen. Végül is mindkét verzióban működött a kávé, a sötétebb crema esetén az utóízben több keserűmandula jött elő. De alapjában egy csokis-kakaós alapra épülő, a gyümölcsösséget nélkülöző blend ez, mondhatni a hagyományos ízekkel játszik. Érezhető a mandulásság, cukorral pedig a sportszeletre hajazó íz érezhető erőteljesen. A testességre nem lehet panasz, igaz, ez a minta nálam duplaként volt igazán értékelhető 18g-os adagolás mellett. A szimplák elég kiüresedettekre sikerültek. A crema is duplaként volt kellően erőteljes. Érezhető a robuszta a blendben, ha nem is nagy mértékben. Nekem az egy ét alatt nem volt gondom a kávé öregedésével, a cream mennyisége csökkent némileg, és a lefolyás lett kissé hullámzó a készítés második részében. Kapucsínónak nálam nem volt nyerő, inkább az eszpresszó vonalon jó ez a kávé.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Blaze:

Heti mintánk dél-olasz pörkölési szinthez közelít, de még nem az: nem zsíros, olajos, de sötét pörkölésű, egyenletes. Sérült babok nem jellemzik, ránézésre 10-20% robuszta hányadot tippelek. Őrlési igénye teljesen átlagos, és ez igaz az elkészítési (víz) hőfokra is. A krémre panasz nem lehet : nagyon szépen mintázódik, megfelelő vastag, a cukrot tartja, kiváló olajossága is, a csészét szépen megfesti. A keverék a klasszikus ligában focizik: egy kellemes, hibáktól mentes bár keverék. Elkészítési hőfoktól függően az alábbiakra számíthatunk: csokoládés alapon vanília aroma, rumos-csokoládés szelet, de nekem a kedvencem: tömény grillázs. A cukor ennek a blendnek nagyon jól áll, kóstoljuk bátran cukorral és cukor nélkül is : sok arca van! Legjobban dupla risztrettónak szerettem (18grammból) , szimplának csak az első 2-3 napban volt jó, utána már érezhetően fáradt a minta, mely duplákban nyomokban sem volt tapasztalható. Összességében azt mondom, hogy ez tisztességesen összerakott klasszikus bár keverékkel van dolgunk, hibáktól mentesen, (számomra) nagyon szerethető profilokkal. (lásd fent)  

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

A csomag bontásakor sötét pörkölésű, fényesen csillogó  szemek fogadtak, mintha valaki szépen egyenként kiboxolta volna őket. A mintában észlelhető mennyiségű sérült kávébab volt, talán ismét nekem jutott az eredeti csomag alja. Tippem szerint kb. 10% robuszta lehet a keverékben. Induláskor a joker őrlési finomságot céloztam be, amely majdnem jó is volt, elsőre rögtön egy nagyon hosszú lefolyású, 45-50 másodperces, csöpögős-cérnavékonyan csordogáló risztrettót kaptam. Ez már legtöbbször a mosogatóban landol, ezúttal azonban kíváncsiságból nem öntöttem ki, hanem egy kis barna nádcukrot hozzáadva megittam a bő kortynál alig több mennyiséget. Jól tettem, hiszen egy finom, tömény csokoládébomba robbant a számban. “Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship” jutott eszembe a Casablanca híres búcsúmondata. Barátságunk később tovább épült, még akkor is, ha néha buktatók nehezítették fejlődését. Például, hogy már kicsit mintha kezdett volna fáradni a minta: szögegyenes lefolyást szinte egyszer sem sikerült produkálni. Hogy a csapolások végén szőkült. A krém tekintetében sem voltam maradéktalanul elégedett. Mennyisége nem túl bőséges, bár az állaga azért jó, feltapad a csésze falára, de a cukrot nem tartja. De egyébként szinte elronthatatlan volt. Eszpresszóként a hagyományos olaszos csokoládés-desszertkávés vonalat hozza, némi füstös fűszerességgel, pörkölt magvakkal, karamellával, marcipánnal, és időnként felbukkanó grillázzsal. Utóíze karakteres, hosszantartó, étcsokoládés. Tejes italban nem bűvölt el, de hozza a kötelezőt. Mindez nem is érdekes, ez a kávé risztrettónak készítve szól igazán nagyot, mégpedig dupla 18 grammal, akkor minden jó “kétszer” néhány cseppbe koncentrálódik. Cukrot nem is feltétlenül szükséges tenni bele, úgy is jó. Vagy mégis? Vagy úgy még jobb? Mivel úgyis két risztrettót készítünk, igyuk az egyiket nélküle, a másikat cukorral. Aztán ki-ki döntse el maga.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Weinmaker:

Sötét, selymesen fénylő, egyenletes pörkölésű kávébabok fogadtak a minta bontásakor. Átlagos őrlési beállítással, és közepes vízhőfokkal, vékony lefolyást produkálva készítettem. Ettől eltérő beállításokkal is "működik" a kávé, de nálam ez vált be a legjobban. A krém kellően vastag, állaga és olajossága jó, és szépen mintázódik. A cukrot süppedősen nyeli el, és szépen megfesti a csésze falát. Ízében az olasz stílus kedvelői biztosan nem fognak csalódni. Csokoládés alapon, marcipános-mandulás, karamellás aromák pici fűszerességgel, némi sport szelet utánérzéssel a háttérben. Gyümölcsöt még nyomokban sem tartalmazott, de ettől függetlenül nagyon kellemes benyomást keltett. Mint egy falat finom, minőségi csokoládé. Érdemes gyorsan elfogyasztani, mivel a minta érezhetően öregedett a teszt vége felé, és az adagolással sem szabad spórolni, mert könnyen üressé válhat a kapott ital. Utóíze kellemes, és hosszan tart. Én leginkább eszpresszónak, és risztrettónak fogyasztottam legszívesebben némi cukor hozzáadásával, de tejes italnak is egészen kellemes volt.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 7 4 6,5 21,5
Monyesz 3 7 4 6 20
Blaze 4 7,5 5 6,5 23
Lorien 3,5 7,5 4,5 7 22,5
Weinmaker 4 7 4 7 22

Attibassi Crema Doro szemeskávé teszt kávébabokAttibassi Crema Doro szemeskávé teszt kifolyásAttibassi Crema Doro szemeskávé teszt csapolás
Attibassi Crema Doro szemeskávé teszt csapolás cseppekAttibassi Crema Doro szemeskávé teszt krémAttibassi Crema Doro szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok, felületükön enyhe olajkicsapódással. A legjobb eredmény elérése érdekében könnyű dolgunk van, mivel teljesen átlagos őrlési, és vízhőmérsékleti igényekkel rendelkezik. Könnyen elkészíthető keverék. A lefolyás szép, a krém kellően vastag, a cukrot süppedősen nyeli el, mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága jó. Ízében a csokoládé dominancia mellet marcipán, karamell, grillázs, rumos-dió aromák köszönnek vissza, pici fűszerességgel a háttérben. Kellemes, olaszos ízvilágú, jól megkomponált blend. Szimplánál érdemes az átlagosnál magasabb dózist alkalmazni, hogy megfelelő eredményt kapjunk. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes, és hosszan tart. Leginkább dupla risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk, de tejes italban is hozza az elvárható szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 80% arabika 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!