KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Baráti Barista Bajnokság

Baráti Barista Bajnokság ismerkedésKezdjük az elején, mondjuk azzal, hogy két kávékedvelő kezdeményezésére (csak, hogy én is alliteráljak) létrejön egy esemény, amire én személy szerint régóta áhítozom. Nevezzük megmérettetésnek, versenynek, vagy ahogy tetszik, mindegy is, hiszen úgysem az a lényeg ki nyer, hanem a szó legnemesebb értelmében a részvétel a fontos. Adott hozzá a helyszín, jelen esetben az EMKE Irodaház épületében teret nyert Expresso Cafe Bar, profi kávégép ,őrlő, jó kávé( Has Bean Blake) , tejre csak tippelem az Etyek Tejet , de az biztos, hogy a feltételek adottak, hibázni legfeljebb a kávét készítő személye tud.


Baráti Barista Bajnokság Nagy Dávid, és Molnár AttilaMegérkezem, a fotocella utat nyit nekem, előtte egy kedves megállító tábla felhívja a figyelmemet, hogy én itt vendég vagyok,ehetek- ihatok, szívesen látnak. Köszöntés, parola,majd a Nagyok közül az egyik kezdeményező Chris Willis( Nagy Krisztián), vagy ahogy ők hívják Bruce nekem szegezi a kérdést: Ringbe szállsz? Á, én nem ezért jöttem, és igaz is, leginkább szemlélődni szeretnék, tét nélkül! Szépen lassan beszállingózik mindenki, résztvevők, családtagok, érdeklődők, néhány fotóriporter, és a helyszínen kissé távolabb tőlünk Molnár Attila valamint Nagy Dávid a zsűri tagjai ülnek várakozó üzemmódban, láthatóan jó a hangulatuk. Ezzel én is így vagyok, oldottan, lelazultan figyelem, ahogy próbaképp húznak még néhány shot-ot, tejgőzölés, ismerkedés a helyszín adta körülményekkel. Az őrlőállítás megtörtént, elvileg mindenkinek ugyanazok a feltételek állnak rendelkezésre.

Baráti Barista Bajnokság kávégépA feladat nem túl bonyolult, készíteni kell két tökéletes eszpresszót, és két cappuccino-t 5 perc alatt. A cappuccino-ra már az első körben elvárás egy előtte kisorsolt minta, ami lehet rozetta, szív, tulipán hehe. ( Aki nem értené derültségem okát, annak ajánlom figyelmébe kedvenc filmem megtekintését Latabár Kálmán főszereplésével : Egy bolond százat csinál) A tejgőzölés nehézségi faktora pedig a megfelelő hőfok és krémesség eltalálása mellett, hogy egyetlen tejkiöntőben kell megvalósulnia, így a kettéöntésnél ügyelni kell az arányokra, hiszen mindkét tejes italnak egyformán jóra kell sikerülnie. Gyakorlatilag a kávékészítés minden elemét elemzi a két ítész, s a pontozás is az igazi versenyek szellemében történik. Attila elsősorban szakmai szemmel szűr szürcsölve az elé tett italokat, Dávid pedig –aki a másik szervezője a happeningnek- azt is figyeli, ki milyen esetleges show elemekkel gazdagítja produkcióját, s fel is hívja a versenyzők figyelmét a tétnélküliségre, nyugodtan lehet viccelődni, az nála egyértelműen plusz pontot ér.

Baráti Barista Bajnokság Szabó RitaJó a felütés, vágjunk bele! Első induló Szabó Rita (régebben T&P barista). Az izgulás jegyeit nem sikerül palástolnia, és ez rá is nyomja a bélyegét a prezentációjára. Apróbb hibákkal tarkított előadásnak lehetünk szemtanúi, például a tejet elfelejti előkészíteni, amire fel is hívja külön a figyelmet, why? Attila viccesen meg is jegyzi, hogy minek, hátha ők nem vették volna észre, és különben is, mi van, ha ezt pont így akarta. Rita sportszerűsége nálam főhajtást érdemel, ugyanis arra kényszerül, hogy forró vízzel előmelegítse a csészéit, mert sajnos azok a csészemelegítőről levéve hidegnek bizonyulnak. A soron következők így számolni tudnak ezzel, hiszen a tej hőmérséklete és állaga mindennemű mintánál fontosabb. Egy alulgőzölt tejes capu ugyanúgy ronthat az íz élmény indexen, mint a túlgőzölt.” Én vagyok az első, ez nem valami hálás szerep, de legalább tanulhattok a hibáimból.” Sajnos elkövet egy másik hibát is, a tejgőzölés előtt mikor kienged némi vizet és gőzt, az egész a cappuccino-s csészéi oldalán landol. Ilyet nem csinálunk. A kávék a gép baloldalán készültek, a jobboldali gőzkart, tehát a távolabbit kellett volna használnia. Vannak egyéb trükkök is arra az esetre, ha a csészékhez közel gőzölünk, de nem szeretnék túl sokat szakmázni.

Baráti Barista Bajnokság Gulyástót EditMásodikként Gulyástót Edit érkezik a kávégéphez, húzott mintája szintén rozetta. Saját magáról annyit azért elárul, ő nem gyakorló barista, nincs mindennap lehetősége gyakorlatozni. A presszói rövidek, ristretto-ra sikerednek. A hangulata oldottabb, mosolyog, próbálja lazára venni, ügyesen helytáll. Sajnos a rutintalanság érezhető egy kicsit, emiatt a mintái kozmikus ködre sikerednek.

Baráti Barista Bajnokság Hajnal BálintHajnal Bálint az Expresso baristájától megtudjuk, hogy Attila volt az első trénere, s talán éppen ezért kéri, ha lehet, ne egy szabályos négyes tulipánt öntsön, hanem minél több levelűt, persze plusz pont nem jár érte. Bálinttól oldottabb fesztelenebb produkciót vártam volna, ehelyett feszültségtől izzik az egész lénye, a keze a mintaöntésnél szinte kontrollálhatatlanul remeg, rozettát előbb sikerült volna öntenie. A szervírozásnál a kanál nem a megfelelő helyre kerül, de ez már szőrszálhasogatásnak tűnhet a részemről, pedig nem az!!!

Baráti Barista Bajnokság Horváth MátéKövetkező kalandorunk Horváth Máté. Számomra ő a legszimpatikusabb résztvevője az eseménynek. Májusban végzett el egy barista tanfolyamot, és azóta nem készített kávét. Ő mégis itt áll küzdelemre készen, én pedig gyáván az oszlopnak támaszkodva vizslatom csodálattal teli szemekkel. A tanfolyamon csak a szív öntését gyakorolták, ezért kiegészítésképpen 40 percnyi youtube-os latte art videó megtekintésével trenírozta magát a mai megmérettetésre. Ott nem tűnt bonyolultnak, reméli neki is sikerülni fog. Alapvetően nyugodtan versenyez, a tömörítései ferdék, a szervírozásnál a kanál jó helyre kerül, sajnos a csésze oldalán némi kávé lefolyt, de nem piszkálni akarom, nem lehet egyszerű ott állni ilyen kevés tapasztalattal. Le a kalappal előtte, nekem ő a különdíjasom. A rozettákat amiket önteni vél, inkább valami avantgarde festményre hasonlítanak, de érkezik az elismerő fejbólintás a zsűri részéről, az íze jó, kellemes, finom!

Baráti Barista Bajnokság Nagy KrisztiánNagy Krisztián( Bruce) szintén az Expresso baristájaként méreti meg magát. Élcelődik a húzott mintán, miszerint rozettát még vendégként sem kér, nem szúr ő ki a baristával. Ez a legsz…bb (én egy „e” betűt írtam be helyettesítésként, de ő nem ezt mondta) minta az összes közül. Valaki bekiabál: „Nem fikázzuk a mintát, szeretjük!” Itt már felfedezek némi show elemet, tréfálkozik. „Van az a szakma ahol a kézremegés segít, ez nem az a szakma”. Végül egész korrekt rozettákat önt.

Baráti Barista Bajnokság Schubert SzabolcsSchubert Szabolcs (ha jól tudom, ő a Costa baristája) az első, aki a csészéktől távoli jobboldali gőzkart használja! Hatalmas pluszpont neki, igaz vélhetően csak tőlem. A prezentáció rendben van, a capu-k picit alulöntöttek, az öntést ő is elizgulja, de a minták felismerhetőek, csak szebbek is lehetnének, de mint már mondtam rendben van.

Baráti Barista Bajnokság Kovács PetraKovács Petra szívesen készít kávét, igaz ezt még csak néhány hónapja teszi, méghozzá a Tamp&Pullban. Jó helyen trenírozza magát, itt nem lehet gond. Nincs is. Két szívvel teli cappuccino-t tesz Attila és Dávid elé, de vajon kit szeret a legjobban? Nem bírom ki, leírom, kanál jó helyen, csak fordítva…hmmm

Baráti Barista Bajnokság Akócs LeventeVégül, de nem utolsó sorban Akócs Levente következik, hát persze hogy rozetta! Szép munka, jól terített kávéitalok, a tejet pihenteti gőzölés után, nem ma kezdte a szakmát, ez látszik is. Korrekt teljesítmény, a minták viszont nem sikerülnek, sajnos, pedig én már-már favorizálom.

Első etap vége, kis szünet következik. Egy valamit nem értek. Ennek egy kötetlen oldott hangulatú összejövetelnek kéne lennie, ehelyett mindenki ráfeszül a versenyhangulatra, tele van a levegő izzadt bizonyítási kényszerrel.

A második etap előtt kihirdetik a továbbjutókat. Kisebb döbbenet ül ki az arcomra amikor közlik, kizárnak két versenyzőt, Hajnal Bálintot és Nagy Krisztiánt az Expresso baristáit. Tovább jutottak volna, vagyis benne vannak az első négyben, de nem mehetnek tovább, nem lenne tisztességes a többiekkel szemben. Amúgy is kicsit belterjesre sikeredett ez a verseny, szerintem mindegy lett volna. Azt azért hozzáfűzném, a helyi terepviszonyokat jobban ismerték/ismerik. Valahol érthető, indokolható döntés született.

A továbbjutók: Rita, Szabolcs, Petra, Levente

Két cappuccino készítése a feladat, a minták azonban valamelyest módosultak. Rita például szívvel kombinált rozettát húzott, Szabolcs 3-as tulipánt, viszont ennek gyönyörűnek, és minden tekintetben szabályosnak kell lennie. Petra rozettát, Levente 4-es tulipánt. Utóbbinál egyetlen kikötés, hogy minimum négyes legyen, de örülnek, ha több sikerül.

Baráti Barista Bajnokság díjakA második kör is sikeresen lezajlik, kisebb izgulással, de még mindig nem eléggé oldottan. Én nem azt mondom, hogy két öntés közt egy komplett stand up comedy-t kellett volna lenyomniuk, de nem kellett volna ennyire komolyan venni. Az eredményhirdetést még rövid értékelés előzi meg, ahol elhangzik, hogy a csészék némelyik versenyzőnél koszosak voltak, foltos eszpresszók érkeztek, lungo-k, ristretto-k, pedig erre oda lehetett volna figyelni. Amikor szőkül a kávé, akkor leállítom stb… A legnagyobb hiba azonban mégsem ez volt. A legtöbb induló egy-két kivétellel feláldozta a cappuccino-ját a minta oltárán. Nagyon langyosra sikerültek az italok, és ez komoly hiba. Reménykedjünk benne, hogy ez csak a verseny számlájára írható.

Baráti Barista Bajnokság győztesekMindent egybevetve én jól éreztem magam, tanulságos volt, még így megfigyelőként is. Igazán örülök, hogy megvalósulhatott ez a kezdeményezés, s alig várom a következőt. Én megkérdeztem mikor, de csak azt a választ kaptam: COMING SOON :D


Végezetül álljon eme helyen a dobogósok névsora: 3. helyezett: Kovács Petra 2. helyezett: Akócs Levente 1. helyezett: Schubert Szabolcs

Gratulálunk nekik, szépen muzsikáltak!