KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Attibassi Espresso Italiano - a név mindent elárul

Attibassi Espresso Italiano szemeskávé teszt Az Attibassi egy eredeti és nagy hagyományokkal rendelkező bolognai márka, mely termékeinek jellegzetes és sajátos ízvilága miatt nagyon kedvelt és keresett termék. A vállalkozás 1918-ban egy kézműves cukrászdában kelt életre, két cukrászmester Agostino Atti és Marco Bassi szenvedélyének és elszántságának köszönhetően. Bologna konyhájáról híres közegében az Attibassi termékek folyamatosan tökéletesedtek, és a különlegességekre vágyó ínyenceket vonzották a zsúfolt kávéházakba. Ma, ugyanúgy mint akkor, a modern technika hozzáadott értékével, a vállalat továbbra is életre kelti az olasz tradicionális termékek “kézműves” hagyományait. Az Attibassi kávéblendek legfőbb jellemzője az exkluzív összetevők, és egy olyan speciális pörkölés, mely a felhasznált kávészemek természetes tulajdonságait teljesíti ki. Amitől más az Attibassi kávé, az elsősorban a magas minősége, melyet az alapanyagok gondos kiválasztása, és a minden fázisában elektronikusan ellenőrzött, igen kifinomult gyártási folyamat szavatol. Tekintettel arra, hogy autentikus olasz kávét készítünk, minden blendünk mediumra pörkölt. Ez a blend, ami a védjegyünk. Válogatott Brazil ültetvényekről származó arabika szemek és a ritka afrikai, indiai és dél ázsiai magas minőségű robuszta kávészemek ügyes keveréke Az eredmény egy olyan kávé, mely kellemes aromájú, gazdag és testes - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Attibassi forgalmazójától, a Cafedor Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Attibassi Espresso Italiano szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Attibassi Espresso Italiano

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.10.11 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5.590 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Az Attibassi második mintája szintén a robusztás blendek választékát gazdagítja. Az előzőhöz hasonló sötét pörköléssel készült, és itt is megtalálhatóak kissé megégett és töredezett szemek. A babok zsíros fényűek, olaj kicsapódás nélkül. Az előzőnél valószínűleg magasabb robuszta tartalmat igazán csak vizuálisan érzékeltem, mert koffein tartalma ugyan érezhető, de nem "ütött" meg jobban a múlt heti mintánál. Az őrlővel kissé finomabb irányba mozdultam, míg a hőfokot a közepes tartomány alsó felében tartva készítettem az eszpresszókat, melyek ízvilága szintén a klasszikus, nugátos-csokis vonalat célozhatta meg. Egyéb izgalmakat ez esetben sem találtam, testessége, cremája jónak mondható, szintén cukorral ajánlom az eme vonalat kedvelő kávéfogyasztóknak.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Monyesz:

Ez a tesztkávé a pörkölést tekintve már csaknem a dél-olasz vonalat követi, bár a pörkölés nem egységes, mert a sötétebb, olajosan fénylő szemek mellett pár világos szemet is találtam. Az erőteljesebb pörkölés lehet az oka, hogy viszonylag sok töredezett szem is előkerült a minta aljáról. Az őrlésfinomság beállítsa nem okozott nagy problémát, az előző mintánál kicsivel finomabbra véve a szabványos lefolyási idők jöttek. A hőfokot viszont egészen le kellett vinni, különben erősen tonikos, hosszan tartó keserű utóíz nyomott el minden más ízt. Ebből sejthető, hogy magas robuszta tartalommal bír ez a blend. Az ízek is igazolják ezt: pörkölt gabonás, szotyis, mogyorós ízek a jellemzők a kellemes csokis alap mellett. Érdekes, de cukorral nem válik ihatatlanná,'gejl'-é. Testessége jó, de összességében nem tolakodó benne a robuszta. A minta lefolyása számomra azt mutatta, hogy már nem a legfrissebb, de azért a magasabb robuszta tartalom itt megmutatja előnyét. Tejes italként nekem nem nyújtott az átlagosnál jobbat, viszont eszpresszónak, dupla risztrettónak kiváló reggeli indító kávénak találtam.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Blaze:

A második Attibassi minta pörkölés hasonló az előző hetihez, erősen dél-olasz pörkölést mutat, még nem olajosak babok, de jó fényesek. Ebben már találok törött, sérült szemeket is – változatos méretet mutatnak a babok. Őrlése ott van nagyjából ahol testvére volt, hőfokban azonban már óvatosabban kell eljárnunk: hűvösebb vizet kedvel. A krémre itt sem lehet panaszunk: bőséges, a cukrot jól tartja, szép olajosan felkúszik a csésze falára. Ebben a keverékben 30-40% robusztát sejtek, ezt mutatja a bőséges crema, és az érezhető koffein jelenlét. Ez a blend is a klasszikus olasz vonalon táncol: domináns étcsokoládé jellemzi, mellé visszafogottan vajas, vaníliás aromákat kaphatunk el, némi olajos magvas beütéssel, hőfoktól, kioldódástól függően. Ennek is jól áll a szaggatós, csepegős lefolyás, de vigyázzunk a hőfokkal – ne égessük meg! Szimplának egészen túltöltve hozta a jó formát, normál mennyiséggel nem lesz olyan testes, picit talán már a minta is fáradt volt, ez is lehet az oka. Legszívesebben risztrettónak fogyasztottam, két dupla (18gr) után azonban már a koffein tette a dolgát :)  

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

A csomag bontásakor kissé vegyes árnyalatú, de általában sötét pörkölésű, fényesen csillogó kávébabok fogadnak, közöttük számos töredezett. A megszokottnál 1-2 ricnivel finomabbra kellett őrölni, és a hangsúlyos robuszta jelenlét miatt normál vagy annál valamivel alacsonyabb hőfokon kellett csapolni. A lefolyás nem mindig volt egyenletes, és szinte mindig szőkült a végén, mintha ezúttal sem lett volna igazán friss a minta. A krém egyébként bőséges, sötét árnyalaton mintázódik. Az állaga nagyon jó, kaptam szép krémgyűrűt, és a cukrot is tartja, igaz csak viszonylag rövid ideig. Ízvilágában nem kell meglepetésekre számítani, hozza a klasszikus olasz bárkeverékekre jellemző, masszív étcsokoládés alapon, pörkölt magvas, pirított gabonás jegyeket marcipánnal, enyhén fanyarkás fűszerességgel. Ha jól készítjük, még az utóízében sem lóg ki a robuszta, inkább csak az erős koffeinlöket jelzi: Helló, itt vagyok! Így aztán aki erre érzékeny, délután már csak kellő körültekintéssel fogyassza. Cukorral nekem kevésbé ízlett, de mivel természetes édessége megfelelő, így nem is nagyon szükséges hozzáadni. Tejes italban ne várjunk tőle kiemelkedőt, de amit kell, azt tudja. Legjobban rövid eszpresszónak vagy risztrettónak tetszett.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

Az Attibassi újabb mintája hasonlóan sötét pörkölést mutat, mint amit az előző héten kóstoltam, de talán egy árnyalattal még sötétebb kivitelben. Itt sajnos már előfordulnak nem teljesen ép kávébabok is. Beállításokat tekintve hasonló az előző mintához, talán az őrlést egy picivel durvábbra érdemes venni, és hőfok tekintetében is megelégszik kevesebbel (nagyjából átlagos). A lefolyás jó, bár látszik, hogy nem teljesen friss a minta. Ettől függetlenül a krém bőséges, szépen mintázódik, állaga és olajossága jó, és szépen megfesti a csésze falát. Ízében a már jól ismert robusztás blendek ízvilága köszön vissza. Tömény étcsokoládé, pörköltmagvak, marcipán, némi fűszerességgel. Szerencsére a robuszta nem lóg ki a blendből. Egy tipikus olasz BAR blend, amely tökéletesen alkalmas reggeli ébresztőnek. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 6 5 5 20
Monyesz 4 6 4 6 20
Blaze 5 6,5 4 5,5 21
Lorien 4,5 6 4,5 5 20
Weinmaker 4 6 4 6 20

Attibassi Espresso Italiano szemeskávé teszt kávébabokAttibassi Espresso Italiano szemeskávé teszt kifolyásAttibassi Espresso Italiano szemeskávé teszt csapolás
Attibassi Espresso Italiano szemeskávé teszt krémAttibassi Espresso Italiano szemeskávé teszt cukorAttibassi Espresso Italiano szemeskávé teszt csésze

Összegzés: Sötét, viszonylag egyenletes pörkölésű, olajosan csillogó kávébabok, változatos méretben, melyben akad jó pár töredezett szem is. A legjobb eredményhez nagyjából átlagos, vagy picit durvább őrlési beállítás, és viszonylag alacsony vízhőfok szükséges. Érdemes vigyázni a hőfokkal, mert megégetve könnyen keserűvé válik. A krém bőséges mennyiségű, köszönhetően a robuszta tartalomnak, állaga, és olajossága is jó. Mintázódásra hajlamos, és szépen megfesti a csésze oldalát, kitart a fogyasztás végéig. Ízében ne számítson senki valami meglepő dologra. A hagyományos olasz vonalat hozza, azt viszont teljesen jól. Étcsokoládés-kakaós alapon, pörkölmagvas, marcipános-mandulás aromák, fűszeres jegyekkel kiegészülve. Leginkább eszpresszónak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 60% arabika 40% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!