KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Molinari Qualitá Gourmet 100% Arabica kóstoló

Molinari Qualitá Gourmet 100% Arabica szemeskávé teszt A CAFFÉ Molinari több mint 200 éves múltra visszatekintő vállalat. Alapításakor élelmiszer kereskedelem volt a fő profil, legendás terméke a különböző nemzetközi díjakban részesült Aceto Balsamico di Modena. A vállalat 1880-ban elnyerte a királyi család, a Savoyai Ház udvari beszállítója címet. 1911-ben megnyílt az első kávéház Bar Molinari néven, mely szakítva a hagyományokkal, elhagyta az akkor használatos Caffé előtagot és az azóta Olaszország szerte közkedvelt Bar megnevezést kezdte használni. A vállalat központja ma is Modenában található, jelenleg a világ 5 kontinensének közel 70 országában van jelen. A CAFFÉ Molinari név egyet jelent a tradicionális, minőségi olasz eszpresszóval - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Molinari kávé hivatalos forgalmazójától, az Imperial Online Shop Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Molinari Qualitá Gourmet 100% Arabica szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Molinari Qualitá Gourmet 100% Arabica

Pörkölés ideje: 2013.10.22, Lejárat ideje: 2015.10.22 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.600- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Tesztmintánk vegyes méretű, sötétre pörkölt szemekből állt, de olajkiválás még nem tapasztalható. A zacskó bontásakor intenzív olajoshal konzerv illatot éreztem. Daráló a szokásos joker állás környékén volt, míg a hőfokkal a közép tartományt céloztam. A kávé bőséges, szép cremával érkezik a csészébe, a minta frissnek tűnik. Ízvilága egyszerű, a klasszikus keserűmandulás-kakaós vonalat hozza, mindenféle sav, gyümölcs és egyéb egzotikum nélkül. Az utóbbi időben szinte zsinórban ilyen típusú kávékat teszteltünk, így kicsit nem bántam volna ha az említett ízjegyekből is csempészik a blendbe valamennyit a kávé alkotója, de ha esetleg ez meg is történt, a viszonylag sötétebb pörköléssel eltűntek azok. A koffeintartalmat nem éreztem magasnak, tejes italban átlagosat adott, eszpresszónak nekem cukorral volt inkább fogyasztható, mert van egy olyan típusú karcos és keserű vonal benne amely nem nagyon tetszett.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 19,5

 

Monyesz:

E heti tesztkávénk egy hagyományos olasz blend jegyeit viseli magán. Közép-olasz, már-már sötét pörkölés, bőséges crema és hagyományos ízvonal jellemzi. A pörkölést kicsit sötétnek találtam, érdemes lenne kicsit világosabb prököléssel próbálni ezt a keveréket. Irom mindezt azért, mert a teszt alatt folyamatosan küzdöttem az utóízben megjelenő keserű ízzel. A babokon néhol meg is találtam az erre utaló jegyeket. A crema alapján legalább 20% robuszta lehet benne, mivel a lefolyás alatt gyakorlatilag végig crema-orgiaként jött le az ital, és persze a feltisztulás után is bőségesen maradt belőle. Az ízekben leginkább a pörkölt magvas-gabonás, mandulás és étcsokis ízek egyensúlyoztak egymással, utóízben pedig a már említett keserűség. A kávé hőigénye a közepes szint alatti, mindenképpen érdemes hűtőcsapolással ezt megpróbálni közelíteni, mert egyébként ihatatlanul keserű lesz az eszpresszónk! Egyébként egy mindenes blend ez, egyaránt készíthető belőle kellemes reggeli eszpresszó vagy tejes ital, és ebéd utáni kapucsínó is.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 19

 

Blaze:

A tesztre érkezett minta sötét, Közép-olasz pörkölési szintű, részben egészséges szemekből áll, ránézésre fajtánként pörkölt. Őrlési igénye teljesen átlagos, a képzeletbeli „joker” állásnál hozza a tankönyvi lefolyást. Kb. 5-10% robusztát sejtek a keverékben, ezt a hőfok-lefolyás kb. vissza is igazolja: hőfokban közép tájon kell keresni, egyébként megéghet, a lefolyás igen krémes. A krémre nem lehet panasz: gyönyörűen mintázódik, bőséges és a cukrot is szépen tartja. Maga a keverék igen érdekes: az első 1-2 napban halványan érezhető volt egy kis gyümölcs, mely teljesen eltűnt. Fő vonala egy csokoládés, virágosan édeskés, mellé egy erőteljes barackmag aroma társul. Hőfokkal, lefolyással lehet még játszani, ennek a blendnek egyáltalán nem áll rosszul a lassan meginduló, csepegős-szaggatós kioldódás sem. Ilyenkor erősödhet a barackmag (mandula) aroma, és egy kis grillázs is belép a szintérre. Szép friss volt az érkezett minta, de egy hét után érezhetően, láthatóan öregedett – figyeljünk tárolására, vagy gyorsan fogyasszuk el. Én legszívesebben risztrettó formában fogyasztottam, de tejjel is hozza a kötelezőt. Koffein tartalmát nem éreztem magasnak.   

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18,5

 

Lorien:

A minta nyitásakor intenzív, szardellával vegyes szárított gombára emlékeztető illatú. A szemek többnyire épek, pörkölésük majdnem egyenletesen sötét, némelyik mintha kissé meg lenne égve. Kisebb mennyiségű, kb. 5-10 százaléknyi robusztát is sejtek benne. A joker állástól durvább pozícióban találtam meg az ideális őrlési finomságot, a szokottnál valamivel kisebb dózist használva. Középmagas hőmérséklettel ajánlatos csapolni, a legkisebb változás is szembetűnő változást hoz a végeredményben, érdemes hát alaposan odafigyelni a készítés körülményeire. Legjobb akkor volt, amikor csepegve meginduló, majd szépen felvastagodó lefolyással készült. Krémje vastag, nagyon jó szerkezetű, ha minden jól sikerült, a cukrot is megtartja, a végén pedig a csészéből kell kikanalazni. Ízeiben a nem túlbonyolított, klasszikus, olaszos desszertkávés vonalat keressük, kakaós, étcsokoládés, pörkölt mogyorós alapon pirított tökmag, pirított mandula, barackmag, karamella. Cukorral szépen kikerekednek a grillázsos, marcipános jegyek is. Utóízében nekem már nagyon hangsúlyos a pirított-karamellás jegyekből megmaradó kesernyésség, de egyébként más bajom nem volt vele. Tejes italokban hozza a kötelezőt, de semmi extrát ne várjunk tőle.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 19,5

 

Weinmaker:

A kapott minta első bontásakor erőtejes olajoshal illat fogadott, amely egy pici szellőzés után megszűnt. A szemek egyenletes, sötét pörkölésűek. Átlagos őrlési beállítással, és közepes hőfokkal adta számomra a legjobb eredményt. A csepegősen meginduló lefolyás bőséges crema folyammá alakult. A minta láthatóan nagyon friss. A krém mennyisége bőséges, állaga, és olajossága nagyon jó, emellett szépen mintázódik. A krém olyan mennyiségű volt, hogy legalább 10-20% robusztát sejtetett. Ízében semmi meglepetést nem tartogatott, a tipikus olasz BAR blendek jellemzőit hordozta. Kakaós, étcsokoládés alapon, pörköltmagvas, marcipános-mandulás aromák jellemzik. Ahogy öregedett a minta, úgy tompultak az előbb felsorolt meghatározó ízek, és szépen előbukkantak mogyorós, grilázsos jegyek is. Gyümölcsösséget nem sikerült felfedezni benne. Testessége jó. Összességében egy kellemes blend, meglepetések nélkül. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is hozza az elvárható szintet.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 6 5 4 19,5
Monyesz 5 6 4 4 19
Blaze 4,5 6 4 4 18,5
Lorien 5 6 4,5 4 19,5
Weinmaker 4,5 6 4 5 19,5

Molinari Qualitá Gourmet 100% Arabica szemeskávé teszt kávébabokMolinari Qualitá Gourmet 100% Arabica szemeskávé teszt kifolyásMolinari Qualitá Gourmet 100% Arabica szemeskávé teszt csésze
Molinari Qualitá Gourmet 100% Arabica szemeskávé teszt krémMolinari Qualitá Gourmet 100% Arabica szemeskávé teszt cukorMolinari Qualitá Gourmet 100% Arabica szemeskávé teszt csapolás

Összegzés: Sötét, többnyire ép, egyenletes pörkölésű kávébabok. A legjobb eredmény érdekében átlagos őrlési beálítással, és közepes hőmérséklettel érdemes elkészíteni. Akkor a legjobb, ha csöpögősen idul meg a lefolyás. A krém bőséges, állaga, és olajossága jó. A csészébe érkezve szépen mintázódik, és a cukrot is megtartja. Ízében leginkább a kakaós, étcsokoládés alap a meghatározó, amit pörköltmagvas, mandulás, marcipános, grillázsos jegyek egészítenek ki, és tesznek kerekké. Leginkább risztrettónak, eszpresszónak ajánljuk, de tejjel is hozza a kötelező szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!