KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Árt-e a koffeinmentes kávé?

koffeinmentes kávéA koffeinmentes kávé előállítása során a koffein nevű serkentő hatású anyag legnagyobb részét kivonják a kávébabból. Erre a célra több különböző eljárást alkalmaznak.

Napjainkban a leggyakrabban úgynevezett szuperkritikus állapotú szén-dioxiddal végzik a koffein eltávolítását. Nagy nyomáson és magas hőmérsékleten a szén-dioxid gáz- és folyadéktulajdonságokkal egyaránt rendelkezik, és megköti a vízben feláztatott kávébab apró koffeinmolekuláit. Mivel az ízért felelős molekulák jóval nagyobbak, mint a koffein, ez a módszer alig befolyásolja a kávé aromáját.

Egy másik eljárás a vízszűrés. A kávébabokat hosszú ideig forró vízben áztatják, majd a folyadékot szénszűrőn engedik át a koffein kiszűrésére, végül az ily módon koffeinmentesített áztatóvizet újra a kávébabokra öntik, hogy azok visszanyerhessék a szintén kioldódott olajokat és ízanyagokat. A „Swiss Water” módszer lényege ugyanez, azonban itt a kávébabokat az aromaveszteség minimalizálása érdekében kávéízesítésű folyadékban áztatják.

Rák és vérzsír

Az etil-acetát megköti a koffeinmolekulákat. Az úgynevezett direkt eljárás esetén a kávébabokat etil-acetátban áztatják, így a koffein eltávozik belőlük. Az indirekt módszer esetében vízbe helyezik a szemeket, ezt a vizet külön kezelik etil-acetáttal, majd a koffeinmentes folyadékot újra ráöntik a kávébabokra.

Ugyanezt az eljárást végezték metilén-kloriddal is, azonban felmerült (de nem igazolódott), hogy rákkeltő hatású. Emiatt metilén-kloridos koffeinmentesítésre már csak elvétve kerül sor. Az 1970-es években kimutatták, hogy a szintén koffeinkötő hatású triklóretilénnek szerepe van rákos megbetegedések létrehozásában, ezért azt azóta egyáltalán nem alkalmazzák.

Egy 2005-ben készült vizsgálat eredményei szerint a koffeinmentes kávét fogyasztók egyes vérzsírjainak szintje magasabb, mint azoké, akik koffeines kávét isznak, vagy egyáltalán nem fogyasztanak kávét. A szerzők szerint azonban ez a különbség nem a koffeinmentesítő eljárás eredménye, hanem onnan ered, hogy a koffeinmentes kávét általában más fajtájú kávébabból készítik, mint a hagyományosat, és ez tartalmaz vérzsírszintet növelő anyagot.

Fontos tudni, hogy a koffeinmentes kávé is tartalmaz valamennyi koffeint. Az Egyesült Államokban az eredeti koffeintartalom 97 százalékát kötelező a különféle eljárásokkal eltávolítani, míg az Európai Unióban a szabályozás szigorúbb, itt 99,9 százalékos csökkenés esetén nevezhető egy kávé koffeinmentesnek.

Forrás: NGO