Kíváncsian vártam már a február 22-t, hogy idén milyen lesz a Kávébár Bazár. Az eddigiek nagyon tetszettek, és itt volt eddig megrendezve a Magyar Barista Bajnokság is, ami most máshogy alakult. A szervezők azonban nem akarták a látogatókat és az érdeklődőket verseny nélkül hagyni, így több versenyszámot is beiktattak a programba. De ezekről majd később.
A kiállítás most is mint mindig a Hotel Corinthia szállodában került megrendezésre, amely szép belső tereivel barátságos légkört teremtett a rendezvénynek. A szombati kezdő napon már nem sokkal nyitás után elég sokan voltak az érdeklődők, és meglepett, hogy milyen sok kiállító volt jelen.
Ha ez így megy tovább a jelenlegi helyszín kicsinek fog bizonyulni, ami azt jelzi, hogy egyre komolyabb érdeklődés mutatkozik a minőségi kávé, és gasztronómia vonalán. Picit úgy érzékelem, hogy ez a folyamat mintha kezdene felgyorsulni, és egyre többen keresik a jó minőségű termékeket.
A kötelező regisztráción átesve egyből a Lucky Cap standjába botlottam, ahol Molnár Attila, és Tóth Sándor társágában el is fogyasztottam a pörkölő Yrgacheffe single origin kávéját Nyerges Péter tolmácsolásában, amely nagyon ízlett. Innen beljebb haladva a pálinkák, borok, pezsgők és finom falatok hívogatták a látogatókat. Én most itt nem ragadtam le, bármennyire is érdekelt, mert először a kávés felhozatalra voltam kíváncsi.
A legnagyobb belső helyiségben volt a kávés szekció, ahol eddig is voltak a kávés cégek standjai, és akik minden évben kilátogattak, azok már a „megszokott” helyen találhatták a visszatérő kiállítókat.
Egyből bal kéz felé a Cellini standja állt, amely idén több érdekességet is kínált a finom kávékon kívül : a pulton egy három karos, restaurált Faema E61-es trónolt a maga teljes valójában, és több mint 50 éves kora ellenére parádés kávékat készítettek rajta. A tartalék vonal sem volt gyenge, egy La Marzocco GS/3 is csatasorba volt állítva, biztos ami biztos alapon.
Mellettük találhattuk a Mokador-t, ahol éppen Blaze és Trollcsi topiktárs egy-egy nagyon kellemes eszpresszót kóstoltak, amely tökéletesen volt elkészítve, és szépen hozta a barista által felvázolt ízjegyeket. Különlegessége az volt, hogy virágszirmokkal együtt szárították a kávét.
Visszatérve a terem bejárata felé a Casino Mocca kézműves pörkölő vonzotta látogatókat. Itt a saját pörkölésű kávékból filter, és eszpresszó technológiával készült italokat kóstolhattak az érdeklődők. A Chelba sokak elismerését elnyerte, amit én filternek kóstoltam Luigi által elkészítve, de nekem nem jött át, ha fogalmazhatok így.
Annál inkább ízlett viszont a My Little Melbourne-nél kapott Workshop kávé, amit a barista hölgy tökéletesen prezentált, és az egyik legfinomabb kávé volt számomra a kiállításon kóstolt kínálatban. Nem csak a kávét készítette a hölgy nagyon szakszerűen, hanem komplett háttér információkkal is ellátott bennünket. Ha egy szóval kellene leírnom, csak ennyit mondanék „profi”.
Közvetlen az MLM standja mellett a Tatár Pékség sütijeit nem tudtuk nem észre venni, és nem megkóstolni. Nagyon finomak voltak, különösen a csokis süti, vaníliás töltelékkel. De a folyamatos nyüzsgést látva a finomságokért, valószínűleg nem csak nekünk ízlettek.
Következő megálló a Moak standja volt, ahol Somogyvári „Gerilla” Balázs készítette a kávékat, immáron a Moak csapatát erősítve. Kellemesen elbeszélgettünk a nemrégiben a Kávékorzón tesztelt Stella, és Dolce Vita blendek lelki világáról, és hogy mekkora különbségeket lehet kihozni a hőmérséklet megfelelő megválasztásával.
A szokásos helyén állított ki az illy is, ahol szintén folyamatosan voltak érdeklődők. Lehetett hagyományos és kapszulás kávét is kóstolni. Itt azonban nem tudtam különösebben elidőzni, mert a Pascucci-tól már Zsurzs Jenő invitált egy kis látogatásra. Nem lehetett nem észre venni a hatalmas Victoria Ardunio gépet, amellyel nagyon korrekt kávékat kínáltak a látogatóknak. A polcokon a Pascucci teljes kínálata felsorakozott, a szemes kávékon keresztül a podos kávékig bezárólag.
A sort az új kiállítóként jelen levő La Marzocco zárta, mellette a Nezvál Máté által gründolt 42 ahol én ugyan nem kóstoltam kávét, de több fórumtárs elmondása alapján igen kellemes kávékat lehetett fogyasztani.
A Carraronál is folyamatosan nagy volt az érdeklődés. Érdemes volt kipróbálni a Don Cortez kávéjukat csöpögős risztrettó formájában. A Faema E61 azért itt is elmaradhatatlan kellék volt, és ugye mondanom sem kell, hogy nem vallott szégyent.
Ha már kávé, akkor nélkülözhetetlen a víz is. A BWT kihozta a kiállításra a portálunkon is bemutatott szűrőkancsókat, és egyéb vízszűrés technikai berendezéseket, szűrőpatronokat. Akik megszomjaztak, azok szűrt, narancskarikákkal ízesített vízzel frissíthették fel magukat.
Itt volt található a színpad is, ahol éppen az Aeropress Bajnokság első fordulói zajlottak, amit végül Szalczer Péter (Peppee) fórumtárs nyert meg, végig stabilan hozva koncepcióját.
A középső részen szintén régi ismerőst üdvözölhettem a Drago Mocambo kávék forgalmazója Smohai Krisztina személyében. Idén egyelőre „csak” kapszulás gépet hoztak magukkal, amiből természetesen kóstolni is lehetett, de kiállítva ott volt a teljes szemes paletta is. Meg kell említeni, hogy itt regisztrációt követően a vendégek egy negyed kilós szemes kávéval távozhattak.
Emellett még természetesen számos kiállító volt, azonban mindenkit képtelenség felsorolni.
Néhány szót szólnék még a nagyszerű boros vonalról is, ahol idén a belépő mellé egy kóstoló kártyát is mellékeltek a szervezők, amellyel a különböző kiállítóknál kóstolni lehetett. Csöppet sem érezhette úgy senki, hogy nem kap semmit a pénzéért.
Itt kóstoltam egy Chardonnay brut, és egy Rozé pezsgőt, majd a szekszárdi Fekete pincészet fehér kadarkáját, és rozéját. A bátrabbak (vagy akik mindkét napon kilátogattak) több tétel is megkóstolhattak.
Az egyik legjobb pedig az volt, hogy találkoztam több olyan „kávéőrülttel”, akiket eddig személyesen még nem ismertem, de fórumon vagy telefonon már sokat beszéltünk.
Külön kiemelném még, hogy a látogatók folyamatosan részt vehettek különböző előadásokon és bemutatókon is, amiket a kávés szakma legjobbja prezentáltak a nagyérdeműnek.
A B1 vagyis a Be The One barista versenyt idén Várady Tibornak sikerült megnyerni, amihez ezúton is gratulálok.
Nagyszerű rendezvényt, és versenyeket sikerült összehozni a szervezőknek. Szerintem eddig ez volt a legjobb Kávébár Bazár, és a kávékedvelők nevében remélem, hogy hasonlóan fog folytatódni is.
Kávés rendezvények, kiállítások, események beszámolói
- Józsa János
- Rendezvény, kiállítás, esemény