KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Berlin - újhullámos kávézótúra

BerlinEgy hetes berlini telelésünk alatt a város látnivalóinak körbejárását gondosan úgy terveztük meg, hogy útba essenek a „stil in berlin” által felsorakoztatott harmadik hullámos kávézók.

Az első két nap megpróbáltuk, hogy lista nélkül, csak úgy beülünk olyan kávézókba, amik megjelenésük és gépparkuk alapján tetszetősek. Sajnos ezzel a módszerrel hasonló élményre lehet számítani mintha ezt itthon tennénk: a legtöbb helyen hiába vannak jó gépek, a hozzánemértés és a silány alapanyagok miatt a végeredmény nem túl rózsás.

A harmadik napra már összeállt a kávézók listája, amiket kifejezetten a róluk olvasottak alapján, céltudatosan kerestünk fel:


The Barn - Auguststraße 58, 10119 Berlin Mitte (website)

Berlin egyik jelképétől, a tévétoronytól, pár utcára található. A tulajdonosnak, Ralf Rüllernek, saját pörkölője van a közelben, ami kávézóként is működik. Ha lenne rá jó módszere, akkor az espresso tetejéről legszívesebben eltávolítaná a cremát, mert szerinte az csak egy nem oda való, felesleges savanyú réteg.

A barátságos hangulatú helyen a rendelésünk péksütemény, doppió és cappuccino volt. A saját pörkölésű “La Amistad” kávéjukból főzték. A barista megvárta, amíg az utolsó falatját is elfogyasztottuk croissantunknak, és csak aztán készítette el, nehogy kihűljön.

Eredetileg krémes csokoládé, méz és a télies ízjegyeket kellett volna kiéreznünk, de nekünk inkább a grapefruit és a szőlő dominált. Panaszkodni nem volt okunk, napok óta az első élvezhető kávét fogyasztottuk.

The Barn portálThe Bran belsőThe Barn kávégép
The Barn kávéThe barn kávészacskóThe Barn kapucsínó


God Shot - Immanuelkirchstraße 32, 10405 Berlin Prenzlauer Berg (website)

A Barntól 3-4 villamosmegállónyira található a God shot kávézó, a tulajdonosa Kai-Uwe, autodidakta barista. A hely magát csak “future urban coffee klub”-ként hirdeti és rendszeresen indítanak barista és latte art képzéseket, ezért sokat vártunk a helytől. A kellemes utcában található kétszintes helynek tényleg klubhangulata van. A barista is nagyon kedves volt, de a kávéval már nem voltunk ennyire elégedettek. A kapott cappuccino (lásd kép) alapján nem ide jönnék tanulni a latte artról és az espresso is nagyon égettesen-keserűre sikerült.

Lehetséges, hogy csak egy rossz napot fogtunk ki, ezért még egy próbát teszek vele, ha legközelebb arra járok.

God Shot portálGod Shot belső térGod Shot kávéőrlők
God Shot kávégépGod Shot kávé és kapucsínóGod Shot latte art


Cafe CK - Marienburgerstraße 49, 10405 Berlin Prenzlauer Berg (website)

A God Shot közvetlen közelében, a mellette lévő, vele párhuzamos utcában található a Cafe CK.

Belépve rögtön két dolog is megütötte a szemem: a gyönyörű, fehér La Marzocco és a bejáratnál folyó cup tasting 3-4 résztvevővel. Az utóbbira annyira rácsodálkoztam, hogy a pultos rögtön kitett két kanalat és poharat nekünk, hogy szálljunk be (for free). Nagyon barátságos, közvetlen a hely.

A speciality kávéjuk épp elfogyott, de a classic-ból is finom, csokis espressot főztek, a latte is hibátlan volt, úgyhogy ide is visszatérnék, ha újra Berlinbe járnék.

Cafe CK portálCafe CK pultCafe CK kávégép
Cafe CK belső térCafe CK shotCafe CK kapucsínó


Companion Coffee - Oranienstrasse 24, 10999 Berlin Kreuzberg (website)

A berlini hipszternegyed közepén található kávézó címe előtt háromszor is elsétáltunk a kávézót keresve, mire végre rájöttünk, hogy az utcából nyíló udvarban, azon belül is egy onnan nyíló ruhabolt félreeső szegletében helyezkedik el.

Ilyen minimalista dizájnú kávézóban még nem ültünk. Erről árulkodik az itallap is, ami egy falra szerelt vastag falap, aminek mindössze ennyit égettek a közepére: COFFE & TEA : 2,5.

Míg a többi helyen többnyire 2-3 daráló volt, bennük más-más kávékkal, itt választásra nem volt mód. Ezt utólag nem is bánom, mert az espresso, amit kaptam egy gyümölcsbomba volt, lassanként kortyolgatva mindig más-más arcát mutatta.

Záróra előtt pár perccel értünk oda, a pultos a megmaradt sütemények egy részét elcsomagolta, a többit pedig kihozta az asztalunkhoz, hogy ne menjen kárba.

Companion Coffee portálCompanion Coffee táblaCompanion Coffee belső tér
Companion Coffee kávégépCompanion Coffee espressoCompanion Coffee kapucsínó


Five elephant - Reichenberger Straße 101, 10999 Berlin Kreuzberg (website)

A Companiontól jó 15 perc sétányira található Berlin egyik legfelkapottabb kávézója. A hely közvetlenül a termelőktől veszi a kávébabot, amit maguk is pörkölnek. Erős a kézműves sütemények felhozatala is.

A kávézó elején inkább pultok vannak, hátul pedig ülős részek. Kávézó ugyan tele volt, de a baristák nagyon odafigyeltek ránk. Egyikük részletesen elmondta, hogy mi a választék, miközben a pultban nagy volt a sürgés-forgás. A kávénál fontos szempont volt, hogy ne álljon egy másodpercnél se többet a kelleténél. Az espressot külön kihozták, amint elkészült, nem várták meg, amíg a cappuccinohoz felhabosítják a tejet.

Five Elephant portalFive Elephant kávégépFive Elephant kávégép
Five Elephant eszpresszóFive Elephant latte art


The Double Eye - Akazienstraße 22, 10823 Berlin Schöneberg (website)

A kávézónak jelenleg átalakítás alatt van a honlapja és még facebook oldaluk sincs, ezért előzetesen csak annyit tudtam, hogy a tulajdonos a European World Cup Barista Champion 2005 győztese. Ez elég is volt, hogy nagy várakozásokkal menjünk oda.

A meglepően kis kávézó 2001-ben nyílt, székek nincsenek, a kávé csak állva fogyasztható a pultoknál. Ottlétünkkor a hely tele volt emberekkel, amit utólag meg is értek. Megjelenésében a Double Eye volt a legkevésbé impozáns, de cserébe az espresso itt volt a legfinomabb és a legolcsóbb (1€) is. Mellbevágó volt a barackos ízek erőssége. Ha Berlinben élnék valószínűleg ez a törzshelyeim közé tartozna.

The Double Eye portálThe Double Eye belső térThe Double Eye kávégép
The Double Eye kávéőrlőkThe Double Eye La MarzoccoThe Double Eye eszpresszó és kapucsínó


Induláskor nem tudtam érdemes-e várnom valamit a várostól kávé terén, de nagyon pozitívan csalódtam. Ha valakinek szempont az izgalmas kávékultúra feltérképezése úticélja kiválasztásánál, akkor Berlint nyugodtan vegye számításba.