KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Hogyan készül az instant kávé

instan kávékNapjainkban a forró víz vagy tej hozzáadásával pillanatok alatt elkészíthető instant kávék igen népszerűek. Bár ízük, zamatuk elmarad a hagyományos főzött kávéétól, praktikusságuk miatt egyre többen fogyasztják.

A kávébabot először kb. 165°C-on pörkölik, itt még nem válik el egymástól a hagyományos és az instant kávé feldolgozása. Második lépésként megőrlik a pörkölt kávészemeket, hogy méretük 0,5 és 1,1 mm között legyen.

Ezután forró vízzel oldatot készítenek az őrölt kávéból. Gyakorlatilag a gyárban főznek egy hatalmas adag méregerős kávét. Az őrleményhez 155-180°C-os vizet adnak hozzá, így 15-30 tömegszázalék kávét tartalmazó oldat jön létre. Ezt a folyamatot extrakciónak nevezik. Vákuumos evaporációval illetve fagyasztásos koncentrálással ennél még nagyobb koncentrációjú oldat is létrehozható.

Ezt követi a sűrű koncentrátum szárítása. Két módszert alkalmaznak erre a célra: a porlasztásos illetve a fagyasztásos szárítást.

A porlasztásos szárítás lényege, hogy a kávékoncentrátumot (extraktumot) forró levegővel együtt befújják egy magas tartályba, a magas hőmérsékleten a víz elpárolog, a porított kávé pedig a tartály aljára esik.

Fagyasztásos szárítás esetén az extraktumot mínusz 40°C alá hűtik, így a vízből jégkristályok keletkeznek. Ezután a szublimáció módszerével kivonják a jeget a koncentrátumból, így a kamrában csak az instant kávé marad.

Ezek az egyszer már megfőzött, majd víztelenített szemcsék víz (főleg forró víz) hozzáadásával újra feloldódnak, és azonnal fogyaszthatók.

Forrás: NGO