KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lollo Caffé Espresso Classico - igazi dél-olasz, nagyon jó áron

Lollo Caffé Espresso Classico szemeskávé teszt A Lollo Caffé, egy a Nápolytól mindössze pár kilométerre fekvő kisvárosból importált kávé. A sötét, dél-olasz pörkölésű, olajosan csillogó kávészemekből álló robuszta-túlsúlyos keverék, az átlagosnál finomabb darálást, és alacsonyabb hőfokot igényel. A keverék krémességére nem lehet panasz, a „crema” bőséges, a leülepedés után is tartósan és vastagon jelen van, ideális körülmények mellett színe sárgás mogyoróbarna, olajossága átlagos, keverésre záródik. A tapasztalható ízek teltek: nugátos és markáns étcsokoládés alapon nyugvó pörkölt magvas aroma. Egy tipikus magas koffein tartalmú ébresztő, amely kiválóan megállja a helyét tejes italokban is. Cukor helyett, mézzel és barna cukorral is tökéletes élményt biztosít. A kávé 1000 grammos kiszerelésben, szemes kávé formájában kapható, illetve variációi elérhetők kapszulás kiszerelésben és kávépárnaként (POD) is. Kizárólagos magyarországi importőre a Vending Hungary Kft - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lollo Caffé kávé hivatalos forgalmazójától, a Vending Hungary Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Lollo Caffé Espresso Classico

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2015.02.06, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 2995- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A tesztre küldött zacskó ezúttal sötét, olajosra pörkölt szemeket tartalmazott melyek között bőségesen akadtak robuszta babok is. Ezen stílus gyakran előforduló káteres hibái szerencsére hiányoztak, csakúgy mint a fekete pontszerű égésnyomok. Az őrlésfinomság állítót darálónk kitapasztalt közép állásától finomabb irányba mozgassuk, a csöpögős lefolyást célozva, ami kifejezetten jól áll eme keveréknek. Hőfokkal nagyon alacsony értéket tartva is viszonylag sötét crema őrület érkezik csészénkbe, néha már úgy tűnt mintha nem is kávét hanem egy sűrű csokipudingot eresztenék nyúlósan csepegtetve a csapolás alatt. Ezen beállítások mellett a már ránézésre is várható tömény kakaó és pörköltmagvas ízvilágot kapjuk, izgalmaktól, de hibáktól is mentesen. Koffeintartalma az erős pörkölés miatt nem olyan magas, de azért érezhető. Eszpresszónak cukorral és anélkül is élvezhető a stílus kedvelőinek, de tejes italként is érdemes kipróbálni. E61 gép tulajdonosok ne türelmetlenkedjenek a hűtőcsapolás alatt, egész alacsony, fejhőmérő szerint akár 87-88 fok környékére is le lehet menni.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8.5 / Összpontszám: 24

 

Monyesz:

Rég volt ilyen tesztkávé a kezemben, a pörkölés már egyértelműen a sötétebb vonalba sorolható, a babok felülete fényes, olajos. Illata alapján erőteljes robuszta keverék, nem csodálkoznék, ha akár 50% lenne benne. A lefolyás és a crema is igazolja ezt a leginkább dél-olasz vidékre jelemző stílust. A megfelelő hőfok megtalálása jópár állítás után sikerült csak, egészen az állítható termosztát alsó pozíciójának közelébe kellett lemenni. Igaz, azt vettem észre, a crema lehet egészen sötét, a kávé ott még nem ad égett ízt. Cukor nélkül kóstolva egy étcsokis nugátszelet olvadt szét a számban, jó testességgel, és hosszan tartó kakaós utóízzel. Bizonyos mértékig a cukrot is jól viselte a kávé, erősödött a nugátos vonal. A cukrot egyszerűbb volt átnyomni a cremán, mint megvárni míg elsüpped. Túlzásba vinni azonban nem szabad, mert átfordul, és inkább hátrányára válik az íznek. Tejes italnak nem túl jó alapanyag, nem mutat semmit az eszpresszó vonalhoz képest. Annak ajánlom, aki egy reggeli dupla risztrettót szeret inni, kanalazni a csészéből a cremát, de nem akar belebonyolódni az ízek kibogozásába.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Blaze:

Sötét, picit olajos kávé szemek, ránézésre már majdnem a dél-olasz iskola szerinti pörkölés : illata enyhén füstös. Őrlése a "joker" ponttól picit finomabban jó, a lefolyás vékony legyen, de a csepegős sem rossz ennek a keveréknek. Ránézésre, érzetre legalább 30% robusztát sejtek. A krémre panasz nem igen lehet: vastag, olajos, mintázódásra hajlamos. A cukrot természetesen tartja. Hőfok tekintetében alulról kezdjünk, a crema jól jelzi ha sok a hő: bőrösödik, megég. A kávé nem egy világmegváltó keverék, de teszi a dolgát. A klasszikus talján vonalat erősíti: étcsokoládé, kakaós ízjegyek, pici pörkölt magvas jegyekkel spékelve. Cukorral pedig nugátossá válik, de még nem a gejl fajta. Tejben közepeset teljesít. Aki szereti a klasszikus vonalat nem fog csalódni benne, mert mindenféle hibától mentes, egyszerű keverék. A robuszta egyáltalán nem üt ki. Nem volt vele baj, kedveltem eszpresszó-risztrettó formában is.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25

 

Lorien:

A csomagból nem teljesen egyenletesen sötétre pörkölt, fényesen csillogó, néhol enyhén olajos, ép kávészemek bazsalyogtak, igen jelentős robuszta tartalommal. Bevallom, kicsit tartottam tőle, de már az első csapolások megnyugtattak, szinte kezes bárányként viselkedett, és amit ebben a műfajban tudni kell, azt hozta is. Az őrlést nálam az átlagnál egy árnyalattal finomabbra kellett venni, és természetesen alacsony hőfokra állított gépet igénylelt. Szép lefolyások mellett olajfestékszerűen sűrű krémfolyam érkezett a csészébe, amely jól mintázódva, tartósan, jó szerkezettel megmaradt, szinte csak a krémet kellett “kiharapni” a csészéből. A cukrot természetesen megtartotta, ha kellett, még a kanalat is. Aki szereti a jóféle robusztát, nem fog csalódni benne, a jól megszokott nugátos, kakaós, pörkölt gabonás ízek mellett marcipánt, földimogyorót, illetve némi fűszerességet azonosíthat. Ez így teljesen rendben van, emellett tejes italban is jól használható, persze csodát azért nem kell tőle várni. A magas robuszta arány ellenére koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem, talán a sötétebb pörkölés is közrejátszhat benne.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Weinmaker:

Fényesen, olajosan csillogó, nagyjából egyenletes pörkölésű kávészemek fogadtak a minta bontásakor. Mivel jelentős robuszta tartalommal bír, így már eleve hűvösebb géppel kezdtük az ismerkedést. Szerencsére ez a blend, mondhatni "bolondbiztos", és nagyon könnyű elkészíteni. A legjobb formáját az átlagnál picit finomabbra vett őrlésnél, alacsony hőfokon mutatta. A lefolyás parádés, a robuszta tartalom áldásos tevékenysége révén, a krém sűrűn, vastagon érkezik a csészébe. Mintázódásra hajlamos, és bőrösödik is, ha túl magas a vízhőmérséklet, de egyébként jó minőségű. A cukrot könnyedén tartja (mondhatnám, akár kanállal együtt is). Ízében sok meglepetés nem ért, a hagyományos olasz iskola jegyeit mutatta. Kakaós-étcsokis, nugátos, pörkölt magvas jegyek mellett, némi marcipán is felbukkan a háttérben. Kellemes, szerethető kávé, melyből szerencsére nem könyököl ki a robuszta. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is vállalható eredményt mutatott.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 6 4,5 8,5 24
Monyesz 5 6 5 8 24
Blaze 5 6 5 9 25
Lorien 5 5,5 5 8 23,5
Weinmaker 5 6 5 8 24

Lollo Caffé Espresso Classico szemeskávé teszt kávébabokLollo Caffé Espresso Classico szemeskávé teszt kifolyásLollo Caffé Espresso Classico szemeskávé teszt csapolás
Lollo Caffé Espresso Classico szemeskávé teszt shotLollo Caffé Espresso Classico szemeskávé teszt csészeLollo Caffé Espresso Classico szemeskávé teszt cukor

Összegzés: Sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok, olajos csillogással a felületükön. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál kicsit finomabb őrlési, és alacsony vízhőmérséklet beállításokal érdemes elkészíteni. Barátságos, szinte elronthatatlan kávé. Lefolyása szép, a krém mennyisége bőséges, mintázódásra hajlamos. Állaga, és olajossága jó. A cukrot könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a már jól ismert dél-olasz ízvilág köszön vissza. Étcsokoládés, kakaós alapok, pörköltmagvas, gabonás, marcipános aromákkal megspékelve. Egyszerű, de szerethető ízvilág, amely minden hibától mentes. Nem kell félni a robusztától sem benne, mert nem "könyököl" ki a kávéból. Testessége nagyon jó, utóíze hosszan tart. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is hozza az elvárható szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 50% arabika - 50% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!