KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Macap M2 bemutató

Macap M2 kávéőrlő bemutatóA Macap cég 1930 óta gyárt ipari kávéőrlőket és egyben az egyik legnagyobb olasz őrlőgyártó, mely beszállítója több más kávégép gyártó cégnek is. Most legújabb gépüket, a Macap M2-t fogom bemutatni, mely egy ún. „grind on demand” őrlő, amit magyarul szimplán „karba őrlősnek” szoktunk hívni.

A karba őrlős modellek lényege, hogy az őrlő nem egy rekeszes adagolóba őröl előre, hanem közvetlenül a szűrőtartó karba.
A minőségorientált kávé világában a baristák nem őrölnek előre, nem hagyják az őrleményt oxidálódni, csak akkor és annyit őrölnek, amennyire éppen szükség van. Ez a grind on demand.

Macap M2 kávéőrlő méretMacap M2 kávéőrlő kialakítás


Az M2 egy méretét tekintve kicsinek mondható őrlő, de a nagyobb rokonainak a technikai megoldásait tartalmazza. Súlyos öntvény házban, direkt meghajtású, csendes és erős villanymotor hajtja az 50mm-es sík acél tárcsákat. Az őrlésfinomság fokozatonként állítható.

Az őrlő jól megmunkált, nem kotyog, nem lötyög, a tesztre használt kávéval a zéró ponttól számítva a 8-as álláson adott ideális őrleményt, tehát jócskán van még benne tartalék arra az esetre, ha idővel kopnának az őrlőtárcsák.

Macap M2 kávéőrlő  garatMacap M2 kávéőrlő őrlőtárcsák


A kis tárcsaméret ellenére az M2 kategóriájában gyorsnak számít. A teszt alatt világos pörkölésű, homogén szemméretű Arabica kávéból 10g őrleményt 7mp alatt állított elő.

Az őrlő a következőképpen működik:

Először is a készülék alján található tekerőgomb segítségével be kell állítanunk a szimpla adaghoz kapcsolódó őrlési időt. A tesztelésre használt kávéval a minimum értéken 5g, a maximum értéken 14g őrleményt kaptam függetlenül a babtartály töltöttségi szintjétől.

A szűrőtartó kart a piros, ravasz alakú kapcsolónak nekinyomva indul az őrlő és a beállított időzítő program.
Ha a kart visszahúzzuk, a kapcsoló bont és a motor leáll, de az időzítő programot nem felejti el az őrlő, amit egy visszajelző lámpa villogtatásával ad a tudtunkra. Tehát, amíg ez a lámpa villog, addig tart a program, ami igény szerint többször is megszakítható (pl. elrendezzük kocogtatással az őrleményt, majd folytatjuk az őrlést).

Ez nagyon hasznos funkció, amivel eddig még nem találkoztam.
Az időzítő tekerőgombja az őrlő alján található, ami elsőre nem hangzik praktikusnak, de a beállított értéket a gép szépen tartja egészen a babtartály kiürüléséig, így azonos kávé használata esetén nem sűrűn kell majd állítgatnunk.

Teletöltött babtartállyal kiindulva teszteltem az időzítő pontosságát.
10 adagot őröltem egymás után, az adagokat egyesével lemértem és az alábbi táblázatban rögzítettem:

13,5g 14,1g
13,5g 13,7g
13,4g 13,5g
13,4g 13,4g
13,6g 13,5g

A nagyobb őrlőknél nem teljesített rosszabbul a kis Macap M2. Teljesen tiszta állapotból indulva az őrlőben bennrekedő őrlemény mennyisége 3g.

Az őrlésfinomság fokozatonkénti állíthatóságát is teszteltem három fokozaton. Mindhárom fokozaton dupla szűrővel, 22g őrleményből készítettem 42g tömegű kávéitalt.

Macap M2 kávéőrlő Az első próba 27mp alatt folyt le, a második 29mp alatt (íz alapján ez volt az ideálisnak mondható), a harmadik viszont csak 40mp alatt, itt már a befulladás határán jártunk, nagyon lassan, csöpögve indult meg a kávé lefolyása. Ebben a konkrét esetben 29 és 40mp közé csak úgy tudjuk belőni a lefolyási időt, ha lecsalunk kb. 1g őrleményt. Fontos, hogy figyeljünk a felhasznált őrlemény és a kész ital tömegarányára, tehát, ha kevesebb őrleményt használunk, akkor arányosan legyen rövidebb a kész italunk is, hogy az ízek harmóniában maradjanak! Ennyi kompromisszummal jár a fokozatonkénti állíthatóság.

A Macap M2 kis mérete és csendes motorja miatt ideális otthoni őrlő, megjelenésében szépen passzol az inox vagy króm kivitelű kávégépek mellé.

A tesztet illetve bemutatót Temesvári Szabolcs készítette.