KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Ascaso Steel Uno Professional bemutató

Ascaso steel uno professional bemutató kávéfőzőLassan hét éve, hogy a spanyol illetőségű Ascaso cég bemutatta a Steel szériát, mely a színes, bohókás Arc és Dream modellek után egy komolyabb, letisztultabb megjelenésű, professzionalitást sugárzó vonalat adott a termékpalettához.

A Steel széria a kezdetektől fogva változatos felszereltséggel rendelhető, amin újonc vásárlóként nem könnyű eligazodni, ezért most megpróbálok egy rövid, lényegretörő magyarázatot adni a különféle modellváltozatokról:
Steel Uno: egy vízmelegítő körrel rendelkező alapmodell, ami azt jelenti, hogy egy időben nem tudunk kávét főzni és tejet habosítani, a két munkafolyamatot csak egymás után tudjuk megoldani.
Steel Duo: két vízmelegítő körrel rendelkező modell, a kávéfőzés és a tejhabosítás egy időben is lehetséges.
A Steel Uno és a Steel Duo is választható Professional változatban, melyek az alapmodellekhez képes nagyobb teljesítményű vízmelegítő egységgel és ipari szabványú 58mm-es szűrőtartó karral rendelkeznek.

Ascaso steel uno professional bemutató kávégépMi most a Steel Uno Professional modellel fogunk megismerkedni.
A gép lelke egy 325ml-es nikkelezett sárgaréz bojler, mely közvetlenül a krómozott bronz főzőfejre van szerelve.
A rezgőszivattyú megfelelően beszabályzott víznyomásáról egy könnyen állítható OPV szelep, a kávéfőzés utáni nyomásmentesítésről háromjáratú mágnesszelep gondoskodik.

Ezen paraméterek alapján gyorsan betájolhatjuk, hogy a Steel Uno Professional az Isomac Venus, az ECM Casa és a kategória legismertebbje, a Rancilio Silvia géposztályában indul a vásárlókért folytatott versenyben.
Az Ascaso folyamatosan fejleszt valamit a gépein, ez alól a Steel Uno Professional sem kivétel.

A legfrissebb, V3-as modellen az alábbi újításokat fedeztem fel:
-a sárgaréz bojler és a vízterítő blokk nikkel bevonatot kapott
-anti-burn, gömbcsuklós, profi gőzcső rozsdamentes acélból (az anti-burn gőzcső duplafalú, hőszigetelt, így nehezebben égethetjük meg vele a kezünket, mint a hagyományos gőzcsövekkel)
-oldalra kihúzható víztartály
-szelídebben világító LED kontroll lámpák
-jobb minőségű, ergonomikus szűrőtartó markolat
-a nyomógombokat leváltó masszívabb billenő kapcsolók
-könnyen állítható OPV szelep
-profi megmunkálású mikroperforált szűrőkosarak
-nyitott kétcsészés kifolyócsőr

A látszólag apró változtatások sokat javítottak a gép komfortérzetén, legfontosabbként kiemelném az új gőzcsövet és az oldalról feltölthető, könnyen kivehető víztartályt.

A gép egy hetes tesztperiódusa alatt az alábbi tapasztalatokkal gazdagodtam:
Az előlapon található hőmérő fontos segítőnk, nem csak egy tetszetős dizájnelem. A bojler hőmérsékletét szabályozó termosztátos rendszer kb 15°C-os hőlengést enged meg, amit az előlapi hőmérő segítségével jól követhetünk és ízlésünknek megfelelő hőmérsékleten indíthatjuk a kávéfőzést. Kezdőknek azt javaslom, hogy picivel 100°C fölött legyen a mutató, amikor a kávéfőztést indítjuk! (a műszer a bojler tetejének a hőmérsékletét méri, így ne aggódjunk, nem 100°C-os vízzel készítjük a kávét ilyenkor, a kávéra jutó víz hőmérséklete ennél alacsonyabb, 92-94°C körüli).

Ascaso steel uno professional bemutató pidA Steel Uno Professional egyébként rendelhető PID szabályozós kivitelben is, ahol a digitális kijelzőn 1°C pontossággal beállíthatjuk a kávénkhoz megfelelő vízhőmérsékletet, melyet a gép folyamatosan a beállított értéken tart, nincs szükség a hőmérő figyelgetésére (képzeljük el úgy, mint egy digitális szobai termosztátot!). Természetesen a PID szabályozós modell magasabb árkategóriát képvisel, de ha belefér a költségvetésünkbe, akkor ne is gondolkodjunk rajta sokat, mert a mindig stabil vízhőmérséklet rendkívüli módon megkönnyíti a mindennapi kávékészítést, arról nem is beszélve, hogy 1-2°C különbség új ízeket tárhat fel vagy szoríthat háttérbe, így a kísérletezőkedvű ínyenceknek is egy kitűnő játékszer lehet a PID szabályozóval ellátott készülék.

Az új gőzcső nagyon kényelmes, úgy lehet vele tejet habosítani, akár a nagy gépeken. Kávéfőzés után nagyjából 1-1.5 percet kell várni a gőzre, ha a visszajelző lámpa kigyulladását vesszük figyelembe, de valójában már 50 mp után elég erős gőz áll rendelkezésünkre, így nyugodtan kezdjük el a tejhabosítást előbb, mint ahogy azt a lámpa jelezné! A gőz eleje vizes lehet, mivel a gépünk bojlere alapállapotban teljesen fel van töltve vízzel, így a habosítás megkezdése előtt mindenképpen nyissuk meg a gőzcsapot és engedjük ki a vizes gőzt, majd csak ez után kezdjünk habosítani!

A gép gőzteljesítménye figyelemre méltó: 3dl tejet is simán megpörget és kb 15mp alatt tökéletes, selymes mikrohabot lehet vele készíteni. Fontos, hogy gőzölés után mindig légtelenítsük a bojlert! Működtessük a szivattyút nyitott gőzcsappal addig, míg folyamatos vízsugár nem jön a gőzcsőből! Ezzel egyrészt visszahűtjük a 150°C-körüli hőmérsékletre forrósodott bojlert, másrészt megakadályozzuk, hogy a rendszer fellevegősödjön, illetve a fűtőbetét hosszú élettartamát is megőrizhetjük.

Figyelem! Az OPV szelep visszafolyó ága a csepptálcába van visszavezetve (a korábbi modellnél a víztartályba volt vezetve), így a csepptálca hamarabb megtelhet. A gyártó törekvése valószínűleg arra irányult, hogy a tartályba ne lógjon be több cső, ezzel egyszerűsítve annak a ki-be helyezését elmosogatás esetén.

Ascaso steel uno professional bemutató ascaso kávéőrlőA csomagolásra és a géphez mellékelt tartozékokra most sem lehet panasz. A készülék igényesen és biztonságosan becsomagolva érkezik, a rozsdamentes panelek védőfóliával vannak ellátva. A dobozban találunk polírozott alumínium tampert, tisztítószert, szűrőket és adagoló kanalat.

Ha profi eszpresszó kávégépre vágyunk elérhető áron, akkor az Ascaso Steel Uno Professional-t mindenképpen vegyük számításba!
Ne feledjük, hogy a profi kávégép mellé egy jó kávéőrlőre is szükségünk van! Szerencsére az Ascaso erre is kínál megoldást, a Steel szériához szépen illeszkednek az acélházas vagy polírozott alumínium kivitelű őrlőik.

Készítette: Temesvári Szabolcs
Az Ascaso kávégépek megvásárolhatók a Momenti Kft-nél.