KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

DIY kávédaráló bemutató : Combat Grinder

DIY kávédaráló by hifisMilyen kávédarálót vásárolhat egy home barista, ha történetesen akár több pénzt is áldozna rá, és valami nagyon jót akar? Egy igazán kompromisszum nélkülit nem nagyon talál. Szóba jöhetnek például a jobb ipariak. De ezek, túl azon, hogy nagyon drágák, csupa olyan jellemzővel bírnak, amik a folyamatos, üzemszerű használatot szolgálják: nagy méret a kellő teljesítményhez, nagy(obb) fordulatszám a rövid darálási idő biztosítására, sok gépben maradó kávé a bonyolult szerkezeti felépítésből adódóan. Az újabb modelleken sok elektromos csicsa a gyors, egyszerű használat (és az eladhatóság) megkönnyítésére. Ezek problémamentes paraméterek egy kávézóban, de nem igazán nyerők otthon.

 


1. Az ötlet


Képbe kerülhet az a nagyon kevés spéci gyártó, aki ugyan a kávéhobbistáknak fejleszt, de (valószínű gazdaságossági megfontolások miatt), csak kézihajtányos kivitelt kínál. (HG One, Pharos, Portaspresso.) Ezeknél a mindennapos többszöri izomból tekerést van aki elviseli, de sokaknak, (például nekem), azért nem egy igazán bevállalható dolog.
A fentiekből adódó döntésképtelenség mindig egy irányba vezetett: miután abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rendelkezésre áll kellő ipari háttér, talán meg kéne próbálni összehozni egy „ideális“ home barista motoros darálót.
-Tehát használjunk benne csúcs késeket,
-legyen kompakt a mérete,
-forogjon egy kézidaráló sebességével,
-egyszerű legyen a kezelése, és
-nagyon könnyen pangó kávé nélkülire tudjam takarítani.
Vagyis egy motoros HG-One kisebbre zsugorítva. Ilyen készülék ma (még) tényleg nincs a piacon.

Persze jó játék kávédarálót konstruálni, de azért ha jobban belegondolok, elég amatőr dolog. Merthogy szakmai előzményem, tapasztalatom ebben a témában nincs. Továbbá kisérletek, próbák sem ártanának. Ez azért bonyolultabb feladat, mint egy korábbi műszaki „játékom“ kávés témában: egy csésze emelő. De ha már komolytalanok vagyunk, ám legyen. (Ez egy hobbinál szerintem belefér). Vagyis nekem így is kedvem volt belevágni, mert beugrott és kezdett kibontakozni egy ötlet, ami egy eredeti konstrukciót eredményezne: érdekes megoldás lehet, ha nem a belső kúpos őrlőkést forgatnánk, mint ahogy ezt minden kávédarálóban csinálják, hanem a külső késgyűrűt.
Ennek az elrendezésnek van pár előnye:
-Nyitott lehet a szerkezet. Alul nincs motor, mint a direkthajtású ipariaknál, felül nincs kilógó tengely, mint mondjuk a Versalabnál vagy a HG-One-nál.
-A nagy forgatott átmérő miatt nagy áttételt (4 - 5szörös) össze lehet hozni. Így kicsi lenne a késfordulat, és kisebb teljesítményű motor is elég a hajtáshoz.
-Viszonylag lapos konstrukció adódna. Minden fő eleme közel egy síkban van, ott, ahol leginkább lennie kell: ott ahol darál. Így minimális a szerkezet külpontossága, ami több előnnyel jár: a konzolosan megfogott álló kúpos örlőkés kilógása a lehető legkisebb, tehát kellően merev. A forgórész csapágya a a nagy átmérőből adódóan, főleg hogy a forgatott örlőkés középsíkjába helyezhető, adott (szokásos) csapágyhézagra kisebb hibát eredményez.
-Ez is motiváló tényező (sőt ez igazán): ilyet talán még senki nem csinált, tehát van benne némi kihívás, hogy így hogyan. (Amikor indítottuk a tervezést, erre a megoldásra sehol nem találtam példát. Azóta a Pharos-os kávéguru is bedobta a honlapján, hogy milyen zseniális megoldás lenne ez, de egyenlőre, nyilván idő- és kapacitás hiány miatt nem vág ebbe bele.)

2. A konstrukció


DIY kávédaráló by hifis robbantott ábraA tervek a Siemens Solid Edge tervező programjával készültek. Ez tud Acrobat Readerrel kezelhető, 3D-s mozgatható, forgatható testmodellt generálni. Ezért javaslom letöltésre az alábbi linkről ezt a színes metszetet, mert így a legkönnyebb megérteni a készülék felépítését. (Csak letöltve működik, a linken üres lap látszik. Letöltés után az Acrobat Readerben megnyitva bal egérgomb lenyomva tartva: forgat, görgő:nagyít – kicsinyít, mindkét gomb lenyomva tartva: vonszol.)
www.dropbox.com/s/ya9gq9icf8y5fvw/szer_kvdaral_21_3d.pdf?dl=0

A darálót egy bolygóműves dc motor fogasszíjjal forgatja, így a tápegysége egy 12V, 10A-es különálló, készen vett tétel (led izzó táp). Azt gondolom, egy ilyen diy készüléknél különösen hasznos, ha nincs a készülékbe vezetve a kettőhúsz.
A kávédarálóba a HG One-hoz hasonlóan a legnagyobb Mazzer kúpos örlőmű, a Robur 3 fázisú típusa került.
A darálófej egyszerű, vékonyfalú hengeres házában lényegében 2 szerkezeti egység található:

DIY kávédaráló by hifis felülnézet1., A mozgó rész: A külső, gyűrű alakú darálókés tartó- és menesztő perselye egyben fogasszíj tárcsaként is funkcionál, és 2 nagydarab előfeszített mélyhornyú golyóscsapágy pozícionálja a fejben. A fogasszíj a porvédős csapágyak közé van eldugva, teljesen zárt térbe, így ide elvileg kávépor nem nagyon kerülhet. (A gyakorlatban, a kávépor agresszivitása miatt, elég hosszú idő után valószínűleg igen.) A felülnézeti képen a piros műanyag gyűrű a felső csapágy porvédője. Alatta van a fogasszíj.

DIY kávédaráló by hifis áttételAz őrlőkés a többszörös áttétel révén 50/perc fordulattal, tehát még egy egészséges kézitekerésnél is lassabban forog. Ennek ellenére nem érzem hosszúnak a darálási időt. (Persze ne az ipariakhoz viszonyítsunk.) 16g kávét kb. fél perc alatt nyomok át rajta.
2., Az álló rész: A belső kúpos örlőkés egy rövid tengellyel kapcsolódik egy többfunkciós alkatrészhez. A hengeres fémtömb egyik feladata, hogy ő a garat, ahol 3 vékony borda nyúlik be az örlőkés konzolos tengelyéhez.

DIY kávédaráló by hifis áttételMásik funkciója, hogy finommenete révén emeli – süllyeszti a kúpos kést, tehát ő a darálási finomság állítója. A tetején számskála, és egy csiga – csigakerék mechanizmus, ahol a csiga felhajtható, ha sokat kell tekernünk, lehajtva pedig finoman korrigálhatunk a beállításon, és egyben befékezi a szerkezetet.

DIY kávédaráló by hifis fedélA fejhez tartozik egy fedél, (ami komplikáltabb lett, mint ahogy eredetileg terveztem, de ezt lásd később), és alul egy mágnesesen rögzülő, egy mozdulattal lekapható – visszatehető terelő kúp, ami a forgó Mazzer kés aljához tapad, tehát őrlés közben ő is forog. (Erre rátalálni, hogy ugyanis akkor terel és zár jól, ha forog, nem volt egyszerű. Amíg a szokásos, a fej külső részéhez rögzülő álló kúpokkal próbálkoztunk, mindent csinált, csak azt nem, amit kéne. Ezért takarónak megmaradt egy álló díszkúp is, de ez csak a fotókon szerepel, használat közben inkább útban van.)

DIY kávédaráló by hifis garatMiután a készülék csak home baristás üzemmódra készült, gyakorlatilag adagonként darál, tehát babtartálya nincs. Közvetlen a szűrőbe őrőlhetünk. Köszönhetően a teljesen nyitott szerkezetnek, vagyis hogy alul felül csak az őrlőkés pár van előttünk, semmi más, minden kávé kimegy alul, amit felül betáplálunk. (Ezen a közeli képen a rés is látszik a kések között, tehát átlátunk a szerkezeten.)

DIY kávédaráló by hifis alulnézetA darálófej terelőkúp nélküli alulnézeti képén csak a Mazzer kések alsó felületét látjuk, tehát semmi nem áll útjában egy korrekt takarításnak.

Bentmaradó kávé tehát nincs, de az a nagyon kevés, ami mégis, pár ecsetmozdulattal eltávolítható. Én egy tálba seprem, és ezt a maradékot is hozzáöntöm a szűrő tartalmához.

DIY kávédaráló by hifis bentmaradó őrlemény mennyiségÍgy ha pontosan akarunk adagolni, elég őrlés előtt mérni a kávészemeket, pont ilyen súlyú lesz az őrlemény is.


DIY kávédaráló by hifis őrleményA készülék kezelése nincs túlbonyolítva: vagy a talprész oldalán lévő kétállású kapcsolóval indítjuk a motort, és ha elfogyott a kávé, akkor leállítjuk a darálást, vagy a palástba beépített nyomógombot működtetjük a szűrőtartó tartójával, és akkor addig darál, amíg nyomjuk. Szűrőtartó villa nincs a készüléken, így kénytelenek vagyunk egy megfelelő tartó bakkal a terelőkúp alá tenni az aktuálisan használt portafiltert.
A készülék alkatrészeinek döntő többsége acél, ezért a súlya tekintélyes, 10,1kg. A mérete viszont a frappáns elrendezésű szerkezet révén egy tömör gyönyör, a kisméretű darálókhoz (Iberital, Graef) hasonló: szélessége 160mm, mélysége 235mm, magassága (mivel nincs babtartály) csak 250mm.


3. A megvalósítás


Ami a projekt kivitelezését illeti, a számomra hozzáférhető ipari háttér pontos tervezést és gyártást biztosít. De mivel nem ez a termék a cég főcsapásának iránya, és a ráfordítandó gépkapacitás, valamint munkaóra jelentős, hiába igaz, hogy egy próba nem próba, gyakorlatilag ez az első példány az, amit összehoztam és itt most bemutatok. Úgyhogy nem is mintadarabnak, inkább funkcionális modellnek nevezném. Ezért tartalmaz (sajnos) egy –két, akár komolyabbnak is nevezhető hiányosságot. Ezek egy következő verzióban könnyen javíthatóak, amit terv, dokumentáció szinten meg is teszünk. De újabb gyártást nem tervezek. Ugyanis a fogyatékosságok a végeredményt, vagyis az őrlemény minőségét szerintem nem befolyásolják, (bár ezt azért ellenőrizni kéne), valamint nem érzem úgy, hogy jelentősen rontanák a készülék használhatóságát.
Két dologról van szó:
A motor kiválasztását befolyásolta a beszerzési ár, és mivel jelentős árugrás van dc motor kategóriákban a teljesítmény függvényében, én letettem a voksomat egy jónak tűnő, és elviselhető árú modell mellett. Ez azonban még éppen nem elég erős, kellene a nagyobb teljesítmény. Az áthidaló megoldás, ahogy az alábbi videóban is látható, a részletekben történő kávéadagolás. Ehhez egy „spéci,“ nyílással ellátott fedél szükségeltetik mindössze. Nem túl elegáns így működtetni a gépet, hiszen darálás közben „feladatot ad“, de nekem nincs vele problémám. A kézihajtánynál jobb, továbbá lehet, hogy még jót is tesz az őrlemény minőségének. Egyébként a sötétebb pörkölésű (puhább) kávékat viszi egyszerre is.


A másik, utólag orvosolandó gond az alkatrészek illesztéséből adódott. Vannak prioritások egy kávédaráló paraméterezésénél. Nálam az indokoltnál talán hangsúlyosabb szerepet kapott a készülék tisztíthatósága, és ami ezzel együtt jár, az amúgy is egyszerű szerkezet gyors szétszerelhetősége. Ennek érdekében a kelleténél lazábbra vettem olyan illesztéseket, amik viszont fontosak a késpár pontos pozícionálásánál. Ezeket utólag a fej palástjába fúrt támasztó csavarokkal korrigáltam. Ez mondjuk a készülék dizájnjának nem tesz jót, továbbá a darálási finomság állításánál egy plusz művelet ezeket csavargatni, de a funkcióját betölti, és lehet, hogy egy újabb darabon is így hagynám, mert tényleg pillanatok alatt szét lehet kapni – össze lehet rakni a cuccot.
Más kompromisszum az eredeti, ideálisnak megcélzott tervekhez képest nincs, és mivel működőképes, használható a gép, így a semmiből elsőre összehozva akár még sikeresnek is nevezhetem a projektet.
A formaterven látszik, hogy nem a sorozatgyártásnál használt technológiák (például fémöntés) szerint készült. Tehát dizájn csicsák nincsenek rajta. Az egyszerű geometriai formáknál a rendelkezésre álló szerszámgépparkot kihasználó, könnyebb, minél egyszerűbb gyárthatóság volt a fő szempont. De a minőségi anyagok, a fej méretes szerkezeti elemei azért adnak némi tekintélyt a készüléknek.

A kávédaráló zajszintje, a nagydarab csapágyaknak köszönhetően, elég magas.

4. Konklúziók


Pár heti folyamatos használat után fel lehet vetni azt a kérdést, megérte-e belevágni egy ennyire idő – munka – és pénzigényes projektbe egy hobbi keretein belül. Nehéz ügy jó választ adni.
Természetesen volt benne egy erős szakmai kihívás és kíváncsiság, hogy mit lehet egy jónak igérkező ötletből kihozni, hiszen az indításnál azt sem lehetett biztosra mondani, hogy ez az elrendezés működőképes-e egyáltalán. Mivel a próba sikerült, azaz hiánytalanul darál, jól állítható, kicsi, kényelmes, remekül tisztán tartható, még a fentebb leírt fogyatékosságai mellett sem venném elő újra a Mazzer Majort. Nekem tehát megérte.

De ami még esetleg benne volt a pakliban, vagyis tovább fejleszteni, netán terméket kreálni belőle, az azért nehéz ügy. Nem véletlen, hogy a már nevet szerzett hobbiörlő gyártók sem jöttek még ki motoros verzióval. (Bár a HG One már mocorog ezirányba.) Csak a belevaló kereskedelmi tételek akkora költség, hogy nem lehet ezt a készüléket kis sorozatban értelmes, piacképes áron nyereséggel gyártani. (De ha valakinek van forgácsoló kapacitása jó áron, (mondjuk ingyen), akkor némi egyszerüsítéssel és anyagspórolással ki lehet ezt a modellt hozni egy HG One árával összemérhetően. A dokumentáció elérhető.)
Ami a továbbiakat illeti, a mindennapos használaton túl, ha már ennyi energiát belefeccöltem, nyilván érdekel, mások mit mondanak a teljesítményéről. Vajon tényleg ez a Mazzer kés a legjobb választás? Jót tesz, ha az utolsó tizedgrammig minden kávé(por) a szűrőbe kerül? Lehet egyáltalán ízbéli különbséget érezni, akár pro akár kontra, ha ezt a darálót használom? Van tehát kérdés bőven. Ha van kedv és energia is nyüzsögni vele, talán válaszok is lesznek. Így adhat ez a diy kávédaráló jó programokat bőven ezután is.

DIY : do it yourself azaz csináld magad (A szerk.)