KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A kávéhiány miatt elterjedhetnek a hamisítványok

Lehet, hogy úgy néz ki, mint a kávé, sőt, még az íze és az illata is ugyanolyan, de a napi adag kávénk valószínűleg már nem olyan tiszta, mint amilyennek lennie kellene. Néhány nem kívánt összetevő kerülhetett hozzá, amit nem is gyanítunk.

A kávétermelők különböző anyagokkal dúsítják az őrölt kávét, állítja a Brazil State University of Londrina új kutatása, melynek eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra az Amerikai Vegyész Társaság találkozóján. Gyakran használnak búzát, szóját, faőrleményt, acai magot, árpát, kukoricát, rozst és barna cukrot, de néha még földet is.

Ezek az meglepő extra adalékok elviekben nem károsak, bár nem tudható, milyen következménye lehet a lisztérzékenyekre és mindazokra, akik nem ehetnek glutén tartalmú ételeket, valamint az egyéb élelmiszerallergiás betegekre.

Egy dolog biztos: az ilyen fajta hamis kávéval a termelők a kávékészleteiket szeretnék megnövelni, illetve nagyobb profitra szert tenni. Ez különösen igaz most, amikor globális hiány fenyeget a következő évtizedekben, ami miatt sokan az éghajlatváltozást okolják.

”A piac szűkebb kávékínálata miatt az árak emelkednek, ez pedig kedvez a csalóknak” , állítja a kutatócsoport vezetője, Suzana Lucy Nixford a tanulmányban. Nixford és kutatócsapata gyártói szintű tesztet fejlesztenek ki, ami gyorsan kiszúrja a nem kívánt adalékanyagokat a kávéban, még mielőtt az elérné a boltokat és éttermeket.

”A tesztünkkel már 95 százalékos pontossággal meg lehet állapítani, hogy tiszta-e a kávé, vagy módosították az összetevőit.” jegyezte meg Nixford, hozzátéve, hogy pörkölés és őrlés után már lehetetlenné válik megállapítani a különbséget az olcsó adalékok és a kávé között, főképp a kávé sötét, olajos textúrája miatt.

Nem ez az első alkalom, hogy a kávét más anyagokkal dúsítják. Az amerikai polgárháború alatt a luisianaiak cikóriát adtak a kávéhoz, hogy tovább kitartsanak a készleteik.

Forrás: No Kamu