KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Hiánycikk lehet a kávé

hiánycikk lehet a kávéVárhatóan már jövőre sem lesz elég a termés. A kávé töretlen népszerűsége következtében világszerte egyre nő a fogyasztás, ám a termelés ezzel nem képes lépést tartani. Bár egyszerre csak néhány kortyot vesz magához az ember, mégis ebből fogy a legtöbb, a víz után. Mi lesz a forró, fekete élvezeti cikk sorsa?

Várhatóan már jövőre is hiánycikk lesz a kávé. A kolumbiai termelők szerint képtelenség lépést tartani a hatalmas fogyasztással, mely évről-évre növekszik. A kávé az 1500-as években indult világhódító körútjára, és népszerűsége azóta töretlen. Az igény egyre nagyobb a finom italra, és több mint 500 éve verhetetlen az élvezeti cikkek sorában. Ezt egyetlen már termék sem mondhatja el magáról – főleg a legális finomságok közül, talán a kakaó, és a belőle készülő csokoládé az egyetlen komoly vetélytárs, ám a kakaó termés még bírja az iramot. 

A világon a legtöbb kávét Dél-Amerikában termesztik, holott ezen a földrészen nem honos a cserje. Kolumbia szinte teljes nemzeti bevételét a kávénak köszönheti – a kokainnal valószínűleg nem számol el az állam felé egyetlen drogbáró sem – és ahol csak lehet, ezt a növényt termesztik. Még így sem elég a mennyiség, hogy ellássa az egyre bővülő piacot, ráadásul jövőre a kétéves termesztési ciklus gyengébb éve következik, így komoly hiány várható a kis piros babszemekből. A többi kávétermesztő országban sem jobb a helyzet, amit súlyosbít az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás is. Kolumbia évente mintegy 12 millió zsák kávét exportál, ám ez nem elegendő a növekvő piac ellátásához.

A gazdaságilag egyre jobban feltörekvő délkelet-ázsiai országok megnövekedett igényét szinte lehetetlen kielégíteni, hiába igyekszik Afrika is minél nagyobb részesedést szerezni a kávétermesztésből - ami felemelkedést is hozhat ott. A világ legkeresettebb legális élvezeti cikke, amely a legújabb kutatások szerint kis mértékben kifejezetten hasznos, és csak extra nagy dózisban károsítja a szervezetet, komoly veszélybe kerülhet, ha nem sikerül megoldást találni a kereslet kielégítésére. A kávétermesztő országok attól tartanak, hogy sokan hamisítani fogják a terméket, így előbb-utóbb a vevők bizalmatlanná válnak, és a jó minőségű kávé is elveszti hitelét. A fogyasztók viszont attól félnek, hogy a rossz minőségű, selejtes árut is igyekeznek majd rájuk sózni, az igazán jó kávénak pedig irgalmatlanul felverik az árát. Lehet, hogy eljön a kávémaffia ideje?

Forrás: Harmonet