A La Tazza d´oro története több mint 80 évre nyúlik vissza.1938-ban a Murgia házaspár megnyitotta első kávépörkölő üzemét Szardínia sziget fővárosában, Cagliariban. Kezdetektől fogva törekedett a legjobb minőség elérésére. A vállalat a Murgia család közel egy évszázados hagyományának és tapasztalatának valamint a kávé iránti szenvedélyének köszönheti, hogy ma már a világ 3 kontinensén fogyaszthatják a La Tazza d´oro kávékat. A tőzsdén bejegyzett zöld babkávék közvetlen az ültetvényekről érkeznek. A La Tazza d´oro jelenleg 5 fajta keveréket állít elő. Ezek egyike a PRESTIGE 100% Arabika, amelyet 3 kávéfajtából (La Santos-Brazíl; Tournon-Costa Rica; Barahona-Santo Domingo) válogatnak össze egy tökéletes lágy, aromában gazdag íz eléréséhez. A kategória kedvelőinek büszkén és szívből ajánlom - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: La Tazza D'oro Prestige
Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.03.05, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.900 - Ft/kg, Forgalmazó adatai
Paljoc:
A zacskóból egyenletesen sötétre pörkölt fényes felületű babok keveréke bukkant elő, melyek ezúttal is joker közeli állásban várták az őrlést. Tankönyvi, sőt akár annál kicsit gyorsabb lefolyással, alacsonyabb hőtartományban tudtam belőle a legjobb produktumot előállítani, de ez sem mutatott semmi kiugrót, hagyományos, kakaóporra emlékeztető íz, melyet esetenként egy kis fanyarság tett érdekesebbé. Crema noha elég visszafogott, igen fontos indikátor a készítésnél, ha előírásszerű volt már lényegesen kevésbé ízlett az ital, törekedjünk a világosabb árnyalat elérésére. Lassú, csepegős extrakció szintén nem állt jól a blendnek. Tejes italban viszonylag jól viselkedett, készítési hiba esetén viszont azon keresztül is büntetett a keserű íz. Testessége közepes volt, koffeintartalma sem ütött nagyot. Kicsit olyan érzésem volt, hogy ez a minta nem a legfrissebb pörkölésből való, amit sajnálok.
Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15
Monyesz:
A tesztkávé pörkölése eléggé sötét, a babok egységesen fényesek, olajosak, illatuk enyhén füstös. Szerencsére ennek hatására visszavettem a hőből, de még így is kellett korrigálni - lefelé. 17-18 grammból, az átlagosnál kicsit durvább fokozaton darálva sikerült átlagos lefolyási idővel elfogadható, jó eszpresszót készíteni. A cremán már a teszt elején látszott, hogy a minta nem friss. Az egy hetes periódus végén pedig már remegő, lassan felkrémesedő lefolyást produkált. A sötét pörkölésből adódó keserűség alap a kávénál. Szinte lehetetlen elkerülni, csak gyorsabb lefolyás mellett nem éreztem, ekkor viszont a testesség szenvedett csorbát. Lassabb lefolyásnál a kávé érezhetően több ízt adott le, egy pörkölt mandulás, pirított cukros, karamellás ízcsoport állt össze, viszont a keserűség felerősödött. Nálam ez már a tolakodó, disszonáns szintet is elérte. A crema közepes mennyiségű, a cukrot éppen lassító volt. Tejes italként a keserűség szintje visszaesett, úgyhogy én ezt a kávét én inkább tejes alapú italként ajánlom fogyasztásra.
Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15
Blaze:
A tesztre érkezett minta sötét, olajos pörkölésű, zsíros kávé babokkal megközelíti a Dél-olaszországi pörkölést. A szemek épek, a zacskóba szagolva erősen olajos hal illatot érezni. Őrléskor ez átmegy egy füstös-mokkás aromába. Őrlési és a készítési hőfok igénye is normál. A minta nem top friss, figyelni kell az adag mennyiséget, mert képes hamar szőkülni. Ami érdekes volt ebben a keverékben : akkor a legjobb ha a krém színe, kinézete szerint hő hiányos lenne : de nem! Ekkor a legjobb. Ha több hőt kap akkor már-már elviselhetetlenül keserű lesz. A krém Nekem picit vékony, a cukrot éppen csak tompítja, nem túlzottan olajos, mintázódás sem jellemzi : a fogyasztás végéig kitart azonban. Ez a blend roppant egyszerű volt számomra : (keserű) kakaós alapon egy pici zöld dió aroma, hőfok-adag módosítás esetén még egy picinyke kis pörkölt magvas aroma csalható elő. Utóíze mokkás, kesernyés. Testessége sem nyűgözött le, szimplaként gyengén muzsikált – lehet a minta nem túl frissessége is bele szólt ebbe. Tejben rendben, de semmi különös. Valahogyan most engem ez a kávé nem fogott meg, pedig szeretem a klasszikus „talján” vonalat, de itt egy pici üresség érzetem volt végig.
Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 16
Lorien:
Sötét pörkölésű, olajosan csillogó, ép szemek, illata a sós ropit idézi. A robuszta tartalma egészen minimális lehet, sőt inkább azt is el tudom képzelni, hogy színtisztán arabika keverék. Az őrlőn a joker környéki beállítás működik, és közepesen magas hőfokon csapoltam. Bár a krém alapján még úgy tűnik, hogy hőhiányos, érdemes “alulexponálni”, mert könnyen megéghet és nem kívánt kesernyés ízeket hozhat fel. A minta már mintha kicsit fáradna, ezt jelzi, hogy lefolyása kissé instabil, és csak a csapolás második felében kezd felkrémesedni. Így a krém mennyisége nem túl sok, homogén okkersárgás színű. Noha a cukor átesik rajta, állaga és olajossága nagyon jó, felhúz a csésze falára, kevergetés után még záródik. Nagyjából klasszikus déli ízvilágra kell számítani, étcsokoládé, pirított mandula, pörkölt dió, grillázsos és füstös-dohányos jegyek, zölddiósan fanyarkás lecsengéssel. Akármit követtem el vele, az utóízében mindig maradt egy kis - nem bántó, inkább csak tolakodó- kesernyésség, amelyen csak a cukor tudott valamelyest segíteni. Tejes italban hozta a kötelezőt, de semmi többet. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem, e tekintetben a nap bármely szakaszában bátran fogyasztható.
Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15,5
Weinmaker:
Sötét, olajosan csillogó, egységesre pörkölt kávébabok jellemzik a mintát. Nálam legjobban átlagos őrlési beállítással, és közepes, vagy az alatti hőfokon muzsikált. A hőfok emelése, vagy a lassabra vett lefolyás egyformán keserűvé tette a kapott italt. A krém vastagsága közepes, a cukrot nem tartja meg, csak tompítja, de kitart a fogyasztás végéig. Nálam nem nagyon mintázódott. Akkor volt a legjobb az ital, amikor a krém világosabb árnyalatú volt, ha "na ezt most jól néz ki" szintet megütötte, már megégett, és jött a keserűség. Ízvilága számomra nem tartogatott különleges dolgokat, a klasszikus Dél-olasz stílus köszön vissza leginkább. Kakaós, étcsokoládés alap, amit egy kis pörköltmagvas, zöld diós aroma szinesített. Testessége átlagos, utóíze mokkás, amelyben végig érezhető a halvány kesernyésség. Egy kis cukor hozzáadása jótékonyhan hat az összképre.
Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15,5
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Paljoc | 3 | 5 | 3 | 4 | 15 |
Monyesz | 3 | 4 | 4 | 4 | 15 |
Blaze | 3,5 | 5 | 3,5 | 4 | 16 |
Lorien | 3 | 5,5 | 3 | 4 | 15,5 |
Weinmaker | 3 | 5 | 3,5 | 4 | 15,5 |
Összegzés: Sötét Dél-olasz pörkölésű, olajos fényben csillogó kávébabok jellemzik a mintát. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt érdemes úgy beállítani, hogy normál, vagy picit gyorsabb lefolyást kapjunk. A lassú, csöpögős lefolyás nem áll jól ennek a blendnek, mivel a plussz ízek mellett a keserűség mértéke nagyon megemelkedik. Hőfok tekintetében is a közepes, vagy az alatti hőfok a nyerő, ahol még azt tapasztaljuk, hogy a krém világos színű. Magasabb hőfokon könnyen megég, ami megint csak keserűséget idéz elő a kapott italban. A krém mennyisége közepes, állaga jó, mintázódásra nem hajlamos, keverésre záródik, és kitart a fogyasztás végéig. A kávé ízében a Dél-olasz stílus köszön vissza leginkább, amelyben az étcsokoládé, kakaó, pörköltmagvas aromák dominálnak, egy kis dohányos füstösség kíséretében. Testessége közepes. Koffeintartalmát nem éreztük erőteljesnek, így gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyasztható. Leginkább tejes italnak ajánljuk.
A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!