KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Rancilio Silvia tesközelből

Tartalomjegyzék

rancilio silvia kávéfőzőMegkértek, hogy üssek össze egy felhasználói útmutatót a Rancilio Silvia eszpresszó kávéfőzőgépről. Bár jelenleg nincs a tulajdonomban, mégis úgy gondolom, hogy még mindig ez a legjobb gép 1000 dollár alatt. Azok, akiknek van, egyet fognak velem érteni. Azok, akik eladták a sajátjukat (bármilyen oknál fogva) és sajnos én is határozottan ebbe a csoportba tartozom, tanúsítani fogják a gép megbízhatóságát, hosszú élettartamát, és elátkozzák azt a pillanatot, amikor egy ilyen gépet, mint ez, hagytak kicsúszni a kezükből.


Akárhogy is, elég ebből a sírós részből!

A Rancilio Silvia eszpresszógép egy legenda a konyhai készülékek között. Az alatt a több, mint 14 év alatt, mióta a konyhai kávéfőzőgépek berkeibe került, a Rancilio Silvia eszpresszógép az a készülék amit mindenki -legyen akár hozzáértő vagy sem- ismer; a minőségéről, a hosszú élettartamáról, a megjelenéséről és arról a képességéről, hogy egy maroknyi őrölt kávéból bármikor kávéházi minőségű eszpresszót készít újra és újra.

Tőlem majdnem minden héten megkérdezik: Miért éppen a Silvia?

A válasz egyszerű, de egyben felvet még egy csomó egyéb kérdést az otthoni eszpesszógépekről.

Gyors válasz:
A Rancilio több professzionális, vendéglátóipari gépekben is használatos alkatrészt zsúfolt bele a Silviába, mint bármely más gyártó az otthoni készülékébe:
58mm-es szűrőtartó, főzőfej és felsőszűrő, háromjáratú mágnesszelep, akárcsak a nagy vendéglátóipari Rancilio gépekben.

A Rancilio Silvia eszpresszógép kávéházi minőségű eszpresszót ad a legkevesebb erőfeszítéssel vagy kompromisszummal. A Rancilionál nem spóroltak, amikor a Silviát tervezték, ezért aztán nem kell kompenzálnunk a gép gyengeségeit vagy tervezési hibáit.

A dobozból kicsomagolva

Az első benyomás, ami ér minket a Silvia kicsomagoláskor, az a gép súlya. A maga 16kg-jával a Rancilio Silvia a legmasszívabb készülék a maga kategóriájában.
Műanyagot sehol nem látni, sem a kávé sem a főzőterületek közelében. Úgy értem: semennyit! Az egész készüléket rozsdamentes acélból készítették. Azalatt a néhány év alatt, amikor ilyen gépem volt, nem láttam rajta a rozsda legapróbb jelét sem annak ellenére, hogy  állandóan nedvességnek volt kitéve, elvégre egy kávéfőzőről van szó!

Minden géppel kapunk egy vékony kezelési útmutatót, ami nem rossz, de mégjobb ötlet megkeresni a készülékkel foglalkozó fórumokat az interneten.

Néhány extra gondolat

Mielőtt beüzemelné a Rancilio Silviát, íme néhány extra tartozék, melyek jók, ha kéznél vannak:

 

  • Egy 58mm-es Reg Barber kávétömörítő (tamper) vagy ennek megfelelő
  • Egy knock box (zacckiütő doboz)
  • Egy kávéőrlő, ami alkalmas ehhez a készülékhez; mint a Rancilio Rocky
  • Főzőfejtisztító por és kefe (Puly Caff tabletta, Tersonet por)
  • Valamilyen víztisztító / vízlágyító alkalmatosság
  • Inox tejgőzölő kancsó
  • Tejhőmérő
  • Egy La Marzocco dupla szűrőkosár

A legfontosabb dolog a Silviához méltó őrlő beszerzése. Persze lehet venni előre őrölt kávét is, de abban az esetben soha nem tapasztalhatjuk meg, milyen a lehető legjobb eszpresszó, melyhez közvetlen a főzés előtt őröljük meg a kávénkat!

Egy tökéletes világban az ember azonnal vásárolna egy Rancilio Rocky darálót is a Silvia mellé. A következő lehetséges választás a Baratza Virtuso (Iberital Challenge, Nemox Lux) vagy, ha van egy kis felesleges pénze, akkor a mégjobb Mazzer Mini.

A második legfontosabb dolog a tömörítő (tamper). Nem tudom elégge hangsúlyozni az acél vagy alumínium tamper fontosságát ehhez a géphez (vagy bármilyen hasonlóan jó készülékhez). A tömörítőnek szilárdnak és laposnak kell lennie. Ezért lehet, hogy ki fogok kapni, de soha nem láttam semmilyen előnyét annak, ha domború a tamper alja.

Kategóriájában az összes gép közül ennek a legellenállób a kazánja a tisztítatlan vízzel szemben, köszönhetően a Silvia bronzkazánjának. Miért annyira jó a bronz? Nos, lehet, hogy kissé lassabban melegszik fel, mint az aluminium, de sokkal tovább tartja a hőt és nem korrodálódik.

Bekapcsolás, bemelegítés

rancilio silvia kávéfőző felmelegítése

Amint talált egy megfelelő helyet a Silvia -és a Rocky daráló- számára (remélhetőleg valahol a mosogató és vízcsap közelében) , töltse fel a víztartályt és kapcsolja be!

1.) Gyors feltöltés: ha gyorsan akarja előkészíteni a gépet (és ki nem?), nyissa ki a gőzcsapot teljesen vagy részben, a gőzcső alá tegyen egy csészét és nyomja be a főzéskapcsolót! A szivattyú elkezd zúgni, morajlani és víz fog kijönni a gőzcsőből a csészébe.
2.) Kapcsolja le főzéskapcsolót és zárja el a gőzcsapot!
3.) Helyezzen egy csészét a főzőegység alá úgy, hogy a szűrőtartókar legyen ráhúzva a fejre (egyelőre kávé nélkül, üresen) Ne húzza rá erősen a szűrőtartókart!
4.) Nyomja meg a főzéskapcsolót és engedje, hogy víz folyjon ki a főzőegységen keresztül a csészébe! Kapcsolja le a főzéskapcsolót körülbelül 3 másodperc után!

Ennél a pontnál tehet még egy-két dolgot:
- lazít kb 15 percet, amíg a gép bemelegszik... vagy
-előkészíti a kávét az őrlővel. Készítsen még elő egy inox tejgőzölő edényt, ha lattét vagy kappuccsínót fog készíteni! Legyen kéznél egy tejhőmérő, egy jó tömörítő, egy knockbox és néhány papírtörlő (mert a kávé végül is „piszkít”).

Fel lehet melegíteni a Rancilio Silviát ennél gyorsabban is néhány trükkel és technikával - ez körülbelül 5 percel tudja felgyorsítani a folyamatot, de mit számít ez? Kár elkapkodni egy olyan „szent” dolgot, mint az eszpresszó elkészítése, akkor miért nem megy el inkább egy kávéházba? Nem ért egyet? Rendben. Bővebben a trükkökről később.