KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

ZOKNIBAN a titkok nyomában.

Sock's coffee„Idősebb hölgyek” nyara utolsó simogató sugarai pásztázták a Zsinagóga környékét, miközben a Sock’s Coffee-ban lázas készülődés vette kezdetét már kora délután. A HomeCatering.hu a Lucky Cap mikro pörkölővel karöltve bemutatták ­– egy menüsorban, azaz hat fogásban – a kávé és az édes ízek találkozóját.

A dolog különlegességét a molekuláris gasztronómia adta, azaz nem azt ettük, amit láttunk.

Ugyanis a spagetti fehér csokiból volt, és a tükörtojás sem a kapirgáló pipik tojásából készült. Talán csak a krémes hasonlított önmagára. Jól megtornáztattuk agyunkat és ízlelő bimbóinkat a következő menüsorral:

ZOKNIBAN a titkok nyomában, Spagetti friss eperrel / Cascara Costa Rica1/ Spagetti friss eperrel / Cascara Costa Rica

A Cascara (kávéhús tea) már szinte mézes édessége kiemelte az eper savait, frissességét, gyümölcsössége pedig kitűnően harmonizált magával az eperrel.

A fehér csoki spagetti állaga meglepően azonosult a durum spagettiével.

ZOKNIBAN a titkok nyomában, Méztortilla friss gyümölccsel (kivi, ribizli, narancs)/La Bella blend „V60”-on készítve2/ Méztortilla friss gyümölccsel (kivi, ribizli, narancs)/La Bella blend „V60”-on készítve

A filter kávé tisztasága, tükröződése a méz tortillához simult, míg savai a gyümölcsök savaival erősítették egymást.

ZOKNIBAN a titkok nyomában, Macaron áfonyával és kápia paprika párlattal / Drumm Yirgacheffe aeropressben3/ Macaron áfonyával és kápia paprika párlattal / Drumm Yirgacheffe aeropressben

A desszert megérkezéséig volt alkalmunk elemezni, megismerni az etióp kávé rejtelmeit annak megálmodójával. Az áfonya remek textúrával alapozta meg a felette tornyosuló kápia párlatos tojáshabot. A tojáshab kissé édesebb volt az én ízlésemnek, de ezen átsegített a kávé rendkívül harmonikus vonalvezetése.

ZOKNIBAN a titkok nyomában, Krémes rózsaolajjal és rózsabimbóval / Drumm Yirgacheffe török módon4/ Krémes rózsaolajjal és rózsabimbóval / Drumm Yirgacheffe török módon

Az est fénypontja (ebből fogyott a legtöbb repeta). Miközben a fogam alatt ropogtattam a rózsabimbót, arra gondoltam, hogy mikor is ettem ilyent utoljára, és közben néztem, ahogy a borszeszégő felett az apró lombikokban készültek a törökkávék. Ez maga a mesés kelet…

ZOKNIBAN a titkok nyomában, Tükörtojás presszóval5/ Tükörtojás presszóval

Érdekes párosítás. Általában nem ajánlanám, de ebben az esetben a sárgája mangó krémből volt, és ez így mindjárt más. Ennél a desszertnél volt a legnehezebb megerőltetni az agyamat, miszerint nem azt eszel, amit látsz! Egyéb iránt a fehérje is megfelelt a serpenyőből kikerült tükörtojásénak, kicsit nyúlós, tányérhoz tapadós. De az íze! Azt érezni kellett volna…

ZOKNIBAN a titkok nyomában, Ír kávé whisky kaviárral / csepegtetett kávé (cold dripper)6/A meglepetés : Ír kávé whisky kaviárral / csepegtetett kávé (cold dripper)

Aki csepegtetett kávét szeretne inni, időben kérje ki, mivel 8 óra a csepegési idő, viszont cserében olyan ízek oldódnak ki a kávéőrleményből, ami más technológiával nem. Ezeket mély ízeknek hívom. Ezek a mély ízek találkoztak az Ír kávés pohár alján található íz jegyekkel.

A desszertek és KV-k párosítása nem egyszerű feladat, de szerencsére a Lucky Cap hatalmas választéka alkalmat adott a feladat briliáns megoldására. Az ital erősítette a desszert ízét, azaz kontrasztban volt vele, vagy hozzásimult. Számomra a legérdekesebb a rózsaolajos krémes és a török kávé egymásra találása volt. Mint egy borostás férfi (Mustafa) és egy bimbódzó lány (Ashan) találkozása. Teljes mértékben a mesés keleten éreztem magam. A krém simaságát, selymességét nagyon kiemelte a török kávé durva, zaccos állaga.

Vendéglátónk „Zokni” (Hatvani László) filozófiája, hogy a szokványos dolgok közé mindig be kell csempészni valami különlegességet is. Hát ez sikerült!

De a sor még nem ért véget, folytatás következik ...

Forrás: http://kavekostolo.blogger.hu