KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Caffé MATTIONI Rosso Professional - egy csésze Trieszt

Caffé MATTIONI Rosso Professional szemeskávé teszt Eredeti olasz, gasztronómiai szemes kávé. A Mattioni céget a Hausbrand felvásárolta, a tesztelt kávét a Hausbrandt gyártja úgy hogy a márkanevet meghagyta. Elsősorban a katonaságnak, és nagyfelhasználóknak szállítják. Intenzív illata, telt- és csokoládés harmonikus íze, és minőségi, közép- és dél-amerikai arabika tartalma mellett, határozott krémessége teszi alkalmassá a széles körű gasztronómiai felhasználásra. Optimális összetétele miatt automata- és karos kávégépekhez egyaránt ajánlott. A kávépiac egyik legjobb ár-érték arányú terméke - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Caffé Mattioni kávé hivatalos forgalmazójától, a Kávésbolt Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Caffé MATTIONI Rosso Professional szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Caffé MATTIONI Rosso Professional

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.09.11, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 3.940 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A Hausbrandt második mintája szintén a klasszik vonalat hozta, meglehetősen finom őrlési igénnyel és igencsak érezhető robuszta tartalommal, ami koffeinben is megmutatkozott. A szokásos reggeli kapucsínó/eszpresszó duó után már nem igazán éreztem, hogy helye lenne további kóstolgatásoknak. A daráláskor intenzív pörkölt napraforgómag illatot éreztem. Alacsony hőfokon csapolva megint vastag crema koronázta ital került a csészébe, ezúttal a minimumra állítottam a PID-et ami 86 fokot jelentett. A kakaó, mogyoró, rumos sprotszelet ízjegyeket felölelő ital kis cukorral igazi desszert bonbon benyomását keltette. Elődje után különösebb újdonságot nem nyújtott, de amit tud azt megbízhatóan hozta, minőségi olasz keveréket ismertem meg benne, ízlett.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Monyesz:

Ez a pörkölés sem egységes, de az előzőnél világosabb, egyértelműen közepes prökölés, olajosos kiválás nélkül, itt-ott világosabbra pörkölt szemekkel. Az illat alapján szintén egy robusztásabb keverékre tippeltem. A hőfokot és a darálást nem változtattam, illetve amikor durvábbra daráltam, akkor valahogy nem jöttek az elvárt ízek. A kissé lassabb lefolyás tűnt ideálisnak: dominált a mogyoró és a finom kakaó, cukorral ez átfordul nugátosba, utóízében marcipánosba. A crema bőséges és szépen mintázódott is. A testesség végig jó volt! Azért némi negatívum: egy hét alatt a kávé nagy mértékben elöregedett. Ez a lefolyást és az ízeket is erősen lehúzta. A lefolyás már a csapolás kezdetétől rángatódzott, a végére szőkült a crema. Ennél nagyobb probléma, hogy az ízek teljesen kiüresedtek, szinte csak egy visszafogott kakaós vonal maradt meg. Így inkább már csak egy az átlagos szint alá csúszó keveréknek tekinthető, sajnos. Aki hozzájut, ezt vegye figyelembe!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 26

 

Blaze:

Az előző mintától kissé eltérő pörkölésű ez a keverék: nem annyira csillog a babok felülete, kevésbé eltérő színű babok jellemzik. Az őrlést itt is igen finomra kell állítani, hogy a lefolyás szép, vékony legyen. Ennél sem lehet panasz a krémre : vastag, megfelelően olajos, a cukrot biztosan tartja, mintázódás itt sem jellemző. Hőfokot illetően megegyező elődjével : az alsó tartományt célozzuk meg, ha megég akkor sem fogyaszthatatlan : keserű kakaós íz lesz domináns. Ez a kávé is a klasszikus, bárkeverék vonalon van : kakaós, mogyorós alapú, pici étcsokoládé felhanggal. Cukor hozzáadásával egy mogyorókrém, nugát érzés jön, de nem gejl. Ez az a kávé amit olaszországi látogatásaim során bármikor szívesen fogyasztok, igazán jól esik egy pasta vagy pizza után. Tejes italokban is megállja a helyét, de legjobb önmagában eszpresszó vagy risztrettóként fogyasztani. A Hausbrandt cég egy újabb egyszerű ám kiváló bárkeverékét ismerhettem meg : ízlett!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Lorien:

Selymes-mattos fényű, nem egyenletes pörkölésű, többnyire ép szemek, olajkicsapódás nélkül, jelentősnek mondható robuszta tartalommal. Az átlagosnál jóval finomabb őrlés mellett, extrém alacsony hőfokon érdemes elkészíteni, ez utóbbi esetemben 88-90 fok körüli bojlerhőmérsékletet jelentett a PID szerint. Lefolyása általában egyenletes volt, sűrű krémfolyam érkezett a csészébe. A krém mennyisége bőséges, és állagával sem volt probléma, a cukrot szinte korlátlan ideig megtartotta, talán csak annyit lehet felróni neki, hogy néha hajlamos volt a bőrösödésre. Ha nem tudjuk megfelelően alacsonyra szorítani a hőfokot, akkor nem túl izgalmas, szikár, kakaós ízvilágot ad, kesernyés tónusokkal a végén, jelezve, hogy megégettük. Amint sikerült betalálni, nagyon finom csokoládés, mogyorós, marcipános ízekkel jutalmaz, egy kis cukorral pedig tökéletes a nutellás-marcipános illúzió. Tulajdonképpen csak annyi a képzavar, hogy ezt a kávét fogyasztva már kora reggel eljön a desszert ideje, mert koffeintartalma azért érezhető, és délután már csak óvatosan, de ilyen apróságon nem érdemes fennakadni. Tejes italban is jól teljesített, de önmagában azért mégis sokkal jobb.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Weinmaker:

Nem teljesen egységes, közepes pörkölés felé hajló kávészemek, melyek felületén olajkicsapódás nem látszik. Nagyjából az előző mintával egyező, vagyis az átlagosnál finomabb őrlési beállítás vált be a legjobban. Hőfok tekintetében pedig jóval az átlag alatti hőmérsékleten sikerült megtalálni az ideális beállítást. Lefolyása szép krémes, sűrű, állaga és olajossága is nagyon jó volt. Mintázódásra nem hajlamos, de a cukrot úgy tartotta mint a beton. Ízében csokoládés, mogyorós, marcipános, pörkölt magvas aromák a jellemzőek. Cukor hozzáadásával nugátos, mogyorókrémes jelleget kap, egy kis marcipánnal megspékelve. Ez a blend is a klasszikus olasz stílust hozza a csészénkbe, de kifejezetten szerethető formában. A hőfok emelésével viszont kiüresedik, és szinte csak a kakaó ami dominál, némi keserűséggel a háttérben, úgyhogy ilyenkor érdemes lejjebb vinni a vízhőmérsékletet. Magas robuszta tartalma miatt a fogyasztását leginkább a délelőttre tenném. Leginkább eszpresszó, risztrettó formájában ajánlanám, de tejes italban is egészen jó volt.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 7 5 8 25
Monyesz 5 8 5 8 26
Blaze 4,5 7,5 5 8,5 25,5
Lorien 5 8 4,5 8 25,5
Weinmaker 5 7 5 8 25

Caffé MATTIONI Rosso Professional szemeskávé teszt  kávébabokCaffé MATTIONI Rosso Professional szemeskávé teszt kifolyásCaffé MATTIONI Rosso Professional szemeskávé teszt  csapolás
Caffé MATTIONI Rosso Professional szemeskávé teszt  csészeCaffé MATTIONI Rosso Professional szemeskávé teszt  cukorCaffé MATTIONI Rosso Professional szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, nem teljesen egységes kávébabok jellemzik a mintát. Akad néhány sötétebb, és világosabb szem is. A kávészemek felületén olajkiválás nem látható. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési, és a közepesnél jóval alacsonyabb vízhőmérséklet beállítást érdemes használni. A lefolyásra panasz nem lehet: krémesen, olajfestékszerűen folyik a csészébe. A krém állaga, és olajossága nagyon jó, mintázódásra nem hajlamos, a cukrot sokáig, könnyedén megtartja, és simán kitart a fogyasztás végéig. Ízében a hagyományos olasz iskola köszön vissza, melyben a csokoládé, mogyoró, és marcipán dominál, némi pörköltmagvas jegyekkel a háttérben. Cukor hozzáadásával nutellás, mogyorókrémes, nugátos jelleget ölt, de nem válik émelyítővé. Kellemes szerethető karakterű blend, amely nagyon jól megállja a helyét eszpresszó, risztrettó vonalon, de tejes italok alapjaként sem vall szégyent.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 60% arabika 40% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!