KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávét a közértből? Teszteltük az "olcsó" kategóriás kávékat - Tchibo EGO

Tartalomjegyzék

 

Kávé típusa: Tchibo Espresso Gusto Originale (EGO)

Ár: 2000 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 tchibo espresso gusto originale

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága (a megadott szempontok alapján)
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family örlő és kávéfőző
1
3
2
3
9
Monyesz/ Satrap Espressobar (kombi darálóval)
1
1
1
2
5
Andrew/Gaggia Pure Espresso,
IberItal Challange
0
0
2
0
2
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
1
2
1
0
4
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
1
0
0
0
1

 

Név: Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Az alsókategóriás hármasfogatból nekem ez volt a legjobb. Kissé kesernyés íz mellett gyümölcsös jelleg, kevés mandulás utóízzel, de ez csak pár pillanatig tartott. Majd savanykás utóízzel távozik. Cappuccinonak jó eredményt produkált. Azok kávéja lehet, akik eszpresszóra törekednek és könnyen elérhető de olcsó kávét akarnak venni. Szinte minden nagyobb áruház polcán megtalálható szemes kiszerelésben is.
Monyesz A babok közepesen sötét pörkölésűek (9-10), olajosak. Jól felismerhetők a robuszta szemek. Világos crema, a cukrot gyengén tartja, a keverés után elvékonyodik, de végig megmarad. A savanyú-fanyar íz dominál az enyhe keserűség mellett, a fanyar íz tartósan megmarad, és teljesen élvezhetetlenné teszi. Tejjel enyhítve sem tartom fogyaszthatónak.
Andrew

Szép, egyenletes pörkölsésű ép kávészemek. Savanykás illat. Eszpresszókészítésre alkalmatlan kávé.

Jobog

Babok illata mokkás-klasszikus kávéillat. Az arabica és robuszta szemek nagyjából egyenlő arányban képviseltetik magukat. A pörkölés olajosan fénylő szemeket eredményezett, láthatóan a kisebb robuszta szemek többet kaptak a hőből a nagyobbaknál. Persze ugyanannyit, csak jobban meglátszik rajtuk. A krém kevés, sötét, keveset tart. Az íz savanyú. Én nem állhatom a savanyú kávét, de tudom, van aki jól tolerálja, ezért nem adok ízre nulla pontot. Utóíze enyhe, nem tartós. Próbálkoztam ráfűtéssel is, ami a tiszta arabicák savanykásságát jól kiveszi. Igaz itt robuszta is van bőven, ami viszont nem szereti a többlet hőt. Így még savanyúbb, abszolút nulla pontos. Testességről alig beszélhetek, nekem ez a savanyú ízzel nem fér össze. Tejjel vagy ristrettónak meg sem mertem próbálni ezt a savanyúságot. Fogyasztását azoknak ajánlom, akik ezt az erős savanyúságot bírják. Ár-érték arányát nagyon lehúztam, itt maximálisan szubjektív voltam, tekintetbe vettem, hogy ha egy keveset még rádobok, akkor MoKambót is vehetek, és az már egy teljesen más osztály. Más ezt az ízt talán ennyiért is megvásárolná -az írja bele ezt a maga tesztjébe- én nem.

SiD
Sötétre pörkölt, nagy, olajos kávészemek, vizuálisan nagyon bíztató. Őrléskor erősen komlós, ugyanakkor édeskés fűszeres illat.
A csapolás alapján a dátum ellenére a minta nem volt frissnek ítélhető: a karos presszógépen táncolva, nem egy sugárba központosodva jött le, az előáztatási idő alatt szinte azonnal átcsöpögött. A krém a cukrot nem tartja meg, kevergetés után már nem záródik rendesen össze, buborékos, nem tartós. A kávé íze avas, szinte elviselhetetlenül gyógyszeresen keserű, sörös alap ízzel, hátulról beütő citrompótlós savanyú mellékízzel. Nagyon kellemetlen ízek. A testesség mint olyan értékelhetetlen.

 

jobog thcibo ego kávéja sid tchibo ego kávéja

Összesítés: Szép egyenletesre pörkölt robusta szemek, melyek ránézésre nagyon biztatóak. Csapoláskor nagyon gyenge krémet ad, és a cukrot nem tartja meg. Sajnos kóstoláskor még tovább rosszabodik a kép, erős savanyúság mellett felbukkanó keserűség, fanyar citrompótlós beütéssel. Ez a savanyúság és fanyarság legtöbb esetben annyira erőteljes, hogy jó szívvel senkinek sem javasoljuk espresso vagy cappuccino készítésre. Ráadásul tesztünk legmagasabb árú kávéja is volt. Ha figyelembe vesszük, hogy ennyiért, vagy ehhez az árhoz picit hozzátéve már minőségi kávét is fogyaszthatunk, még kevésbé kaphat bármilyen ajánlást.