KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Bazzara Pia Cerepuro 100% Arabica - aszalt gyümölcsök, kakaó ágyon

Bazzara Piacerepuro 100% Arabica szemeskávé teszt Pörkölő mestereink értékes tapasztalatának köszönhetően, a kávékeveréket rendkívül lassan, nagy odafigyeléssel pörkölik. Így a gondosan kiválogatott kizárólag arabika kávészemek – megfelelően pörkölve- átmennek mindazokon a kémiai változásokon, melyek során magukba zárják a legkitűnőbb aromákat. Ennek eredmènyeképpen az egyes kávészemek érzékszervi jegyei elkülönülnek egymástòl. Ugyanez a pörkölés ajándékozza meg a kávészemeket az összetéveszthetetlen barnás színnel, ami leginkább a ferences szerzetesek csuhájának színére emlékeztet.

Annak érdekében, hogy biztosítsuk a legmagasabb minőséget, a frissen pörkölt kávékeverékeinket a levegőn hagyjuk lehűlni. Ez az eljárés egy intenzívebb aromát kölcsönöz a kávénak, melyet hosszabb ideig meg is tart. Édes, lágy és testes kávé. Az intenzív, tiszta kakaó ízhez finoman társulnak az aszalt gyümölcs árnyalatai, melyek a mazsolaszőlőt, az aszalt szilvát és a füge lekvárt idézik fel. Az utóízben a friss mandula és dió jegyei érezhetőek. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bazzara kávékat közvetlenül a gyártótól ( Bazzara S.r.l.) kaptuk tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Bazzara Piacerepuro 100% Arabica szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Bazzara Pia Cerepuro 100% Arabica

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.01.20, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.500 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A második minta pörkölése hasonlóan szép a múlt hetihez, de talán egy hajszálnyival világosabb, mindenesetre nem láttam rajta a piciny olajkicsapódásokat. Őrlését kicsit finomabb tartományban kellett végezni hogy szép lefolyást kapjak, ami azonban így sem közelítette meg a múltkori parádét. Íz terén hasonló, finom, kiegyensúlyozott kakaó-mandula-dió vonalon mozgó klasszik vonal, de gyümölcsös izgalom ez esetben már csak pici cukor hozzáadásával mutatta magát. Crema itt is szépen mintázódik, koffein tartalom nem vészes, de összességében azt éreztem, hogy ez a blend kicsit elbújt a múltkori nagy dobás árnyékában.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

Ránézésre ez a minta nem sokban különbözik az előző Bazzarától, ennek sem volt erőteljes az illata, de frissnek mutatkozott a lefolyás alapján. Az őrlőt az átalgos közelébe, az előzőnél kicsit durvábbra kellett állítani. A crema alapján hőfokot visszavettem a közepes szintre, mert hajlamos volt odakozmálni, keseredni. Ízében ez a kávé érdekes, robusztás ízjegyeket is mutatott, de alapjában egy mogyorós, kissé füstös, a dohányra emlékeztető fanyarság jellemezte. A crema alapján robusztát persze nem tartalmaz, csak a malátás, pörkölt gabonás jelleg sejtette ezt. A picike cukrot szerintem meghálálja, a testessége javul. A crema nem túl vastag, a cukrot rövid ideig tartja csak, de keverés után is marad, még a csésze falára is jut. Tejes italként kellemesnek találtam, bár nem kiemelkedő. Egy 'mindenes' blend ez, hibák és jó irányú kiugrások nélkül, de karakteres jelleggel.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Toobee:

2015 második mintája érzésre nem tartalmazott robusztát. A szemek egységes színűek, de találtam benne sok törött és hibás példányt, illetve a pörkölést sem tartom a legprecízebbnek. Olajkiválást nem láttam a közepes pörkölésű kellemes, kakaópor illatú babok között. Az őrlés után megnyugtatat a narancshéj illata, reménykedtem benne, hogy megint egy izgalmas kávéval lesz dolgom. Az őrlésfinomságot, az eszpresszó tartományon belül, a jokerhez képest jó 15%-kal, a finomabb irányba kellett tekernem, hogy szép lefolyást kapjak, természetesen megint nyitott karral és VST szűrővel dolgoztam. Az őrlemény mennyiségét fél grammal növeltem, miután beálltam a megfelelő finomságra, így 16,6g kávéval próbálkoztam. A fejhőmérő szerint 84,8 fok környékén állt be a hőmérséklet, ez természetesen csak viszonyító érték, nálam a 83-84 fok közötti tartomány az alapbeállítás, tehát ez a kávé egy kicsit több hőt igényelt, mint az előző minta. Kipróbáltam mindenféle lefolyással, nekem a legjobban az előbb említett mennyiség esetén, 26 gramm leengedett kávéitallal mutatta a szebbik oldalát. Ennek a kávénak nem állt jól a cukor, túl gejl lett tőle. Ellenben cukor nélkül remek harmóniában volt a sav és a csoki: a babok illatán érződött kakaóporon ült végig, az összes kortyban megjelenő gyümölcsös ízvilág, a balansz egy picit a klasszikus világ felé tolódott el, de keserűbe nem hajlott sosem. Én egy kis aszalt papayát véltem felfedezni a háttérben. A második minta is elnyerte a tetszésemet, bár ez egy egyszerű kávé, nem sok komplexitást fedeztem fel benne.

Kávégép: Grimac La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk néhány töröttől eltekintve ép, egészséges, mattos fényű, homogén-közepes pörkölésű arabika szemekből áll, a babok egy részén már látszik olajkicsapódás kezdeti nyoma. Az őrlést tekintve a joker beállítás környékén vagy valamivel finomabb állásban, hőigénye szerint az átlagos arabikás vagy egy fokkal magasabb tartományban kellett készíteni. A minta friss volt, könnyen lehetett mintaszerűen, egyenletes-egérfarkas lefolyással csapolni, elrontani nehéz. Krémje mintázódik, mennyisége bőséges, a szerkezete, olajossága sem hagy kívánnivalót maga után. A cukrot viszonylag rövid ideig, de megtartja, erősen tapad a csésze falára. Ízvilágát diós, kakaós dominancia jellemzi, mellette mandula, pici mogyoró, és a korty végén enyhe aszaltgyümölcsösség, amelyet egy bő mokkáskanálnyi cukor hozzáadásával alaposan fel lehet erősíteni. A hőmérséklet emelésével a diós ízek erősödnek, az aszalt gyümölcsök tompulnak. Tejes italban is jól vizsgázott, macchiátó és kapucsinó alapjául egyaránt kiváló alapanyag. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem, emiatt a nap semelyik szakában nem kell aggódnunk.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

Ez a Bazzara minta is közepesen sötét pörkölésű, és egészséges szemekből áll. Olajkicsapódást azonban nem nagyon lehetett felfedezni. Az őrleményfinomság meghatározásánál a joker fokozattól a picit finomabb irányba való elmozdulás hozta meg a jó eredményt, míg hőfok tekintetében átlagos, vagy a picit magasabb hőmérséklet vált be. Lefolyása szép, látszik, hogy friss a minta. A krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága is nagyon jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilág komplexitás, és izgalmak terén elmarad az előzőleg tesztelt Bazzara blendtől, de így is egy kellemes kávé benyomását keltette. Kakaós alapon, mandulás, diós aromák jellemzik, amit leginkább aszalt gyümölcsös gyümölcsösség tesz izgalmasabbá. Nagyon szerethető, finom kávé. Testességére sem lehet panasz. Mind eszpresszónak, mind pedig tejes ital alapjaként jól vizsgázott.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 7 4,5 6,5 22
Monyesz 4 7 4 7 22
Toobee 4,5 7,5 4,5 6,5 23
Lorien 4,5 7,5 4,5 7,5 24
Weinmaker 4,5 7,5 4,5 6,5 23

Bazzara Piacerepuro 100% Arabica szemeskávé teszt kávébabokBazzara Piacerepuro 100% Arabica szemeskávé teszt shotBazzara Piacerepuro 100% Arabica szemeskávé teszt kifolyás
Bazzara Piacerepuro 100% Arabica szemeskávé teszt csapolásBazzara Piacerepuro 100% Arabica szemeskávé teszt cukorBazzara Piacerepuro 100% Arabica szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Olajkicsapódástól mentes, egészséges szemekből álló, közepesen sötét, egyenletes pörkölésű kávé. A legjobb eredmény érdekében az átlagos őrlési beállítástól egy picit finomabb irányban érdemes elmozdulni, míg hőfok tekintetében a közepes, vagy annál kicsit magasabb hőmérsékleten hozta a legjobb formáját. Lefolyása nagyon szép, a krém mennyisége bőséges, a cukrot süppedősen nyeli el. Állaga és olajossága nagyon jó. A csészébe érkezve szépen mintázódik. Ízvilága kakaós alapon mandulás, mogyorós, diós, megspékelve egy adag aszalt gyümölcsösséggel. Komplex, szépen összerakott blend, mindenféle hibától mentes. Testessége jó, utóíze kellemes, és hosszan tart. Fogyaszthatjuk risztrettónak vagy eszpresszónak, de tejes italok alapjaként is jól megállja a helyét.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!