KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Tavaszi tisztító k(t)úra

Tavasz a megújulás ideje. Mindenki várja már. A nappalok hosszabbodnak, az éjszakák rövidülnek. A tél utolsó borongós napjait éljük, de már virágzik az ibolya a szekszárdi lankákon.

Az elmúlt években több újhullámos kávézó nyílt szerte az országban (természetesen beleértve Budapestet is), amelyek különféle design szerint lettek kialakítva. Egy közös bennük. A jelentős vendégsereg erőteljesen koptatja a berendezést és a vizesblokkokat. Többször felmerült bennünk a kérdés, mikor lesz a felújításukra idő és energia.

A minap ennek a megújulásnak lehettünk szemtanúi a Tóth Sándor nevével fémjelzett szekszárdi kávézóban: „A Kávé Házában”.

A vendégeknek csak pár napig kellett nélkülözni kedvenc kávézójukat. Cserébe viszont kaptak a régi helyén egy teljesen újat. (Mindenki nagy örömére a mosdók már az épületben kaptak helyet…)

A belső tér „átdizájnolásra” került. Meggyőződésünk, a belsőépítész a modern vonalvezetés híve :).

Érkezésünkkor tele volt a hely. Belépve egyből éreztük a kellemes hangulatot, láttuk a vendégek arcán az elégedett mosolyt. (ja és a csodaszép tavaszi virágokat a vázában!)

Éppen megürült 2 hely az „első sorban”, – azaz a pultnáI - így gyorsan le is huppantunk, hogy minél közelebbről figyelhessük a baristák tüsténkedését. Sok helyen jártunk már, de itt különösen szívesen figyeljük a csapat összeszokottságát, laza, de rendkívül precíz mozdulatait. Sajnálattal láttuk, - de megértéssel fogadtuk – hogy a régi jó Faema E61-et felváltotta egy négykaros Dalla Corte. Mire számba vettük az újdonságokat, már az „új kolléga”, a csinos, mosolygós Vivien csillogó szemekkel fel is vette a rendelést.

Yirgacheffe peaberry chemex, Yirga presszó és a kimaradhatatlan Don Cortez ristrettó volt a sor. Mindegyikről külön regényt lehetne írni, de most ezt nem tesszük. Summa summárum, pompás volt mindegyik íz- illat (zamat), kinézet, hőmérséklet tekintetében. Miközben kortyolgattuk e nemes nedűket, élvezettel figyeltük, ahogy Miki és Peti nagy türelemmel magyarázták az új vendégeknek a kínálatot, a „háttérben” pedig Márk a legifjabb barista növendék (nem mellesleg amatőr magyar barista bajnok!) segített a népes vendégsereg profi kiszolgálásában.

Persze a felújítás ennyivel nem ért véget, hiszen a tetőtér is átalakult. Modern kávépörkölő üzem és oktatóterem került kialakításra. (erről majd bővebben a mikro pörkölőket bemutató sorozatunkban)

Örömmel nyugtáztuk, hogy a több éven keresztül az „Év kávéháza” címet elnyerő szekszárdi

„A KÁVÉ HÁZÁ”ban már érződik a tavasz. Sikerült a megújulás...

Forrás: http://kavekostolo.blogger.hu