Az Urbano család vállalkozása 1946-ban kezdte meg a működését Messina város központjában, ahol a cég alapítója Unberto, feleségével Emanuelával kezdte el a kávé pörkölését kis mennyiségben. Az alapvető irányelv az volt, hogy aprólékos válogatással a legjobb minőségű zöld kávét összeválogatva pörköljék, mindig a kornak megfelelő legmodernebb berendezések használatával. Ezáltal folyamatosan tudták növelni cégük eladási volumenét. A pörkölő üzem 2003-ban költözött a mai területére. 2006-ban a vállalat úgy döntött, hogy gyökeresen megváltoztatja a róla kialakult képet, és Oliviero Toscani vezetésével újításokat vezettek be, hogy megértessék a cég filozófiáját, eleganciáját, egyszerűségét a világ minden táján. A Miscela d’Oro egy professzionális pörkölő, aki elkötelezetten harcol a magas minőségért, ezért nevezi a mai napig magát mérte ellenére is kézműves pörkölőnek, melyet szlogenjük is tükröz: Torrefattori dal 1946. A Gran Crema: robusta és arabica kávé keveréke, mely 70% arabicát és 30% robustát tartalmaz. Az arabica kávé közép és dél Amerika, a robusta kávé Ázsia termőterületeiről valók. Egy medium pörkölésű kávé, mely intenzív utóízű és krémes - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Miscela D'oro Grand Crema
Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.07.03, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 7.620 - Ft/kg, Forgalmazó adatai
Paljoc:
Első őszi mintánk klasszikus olasz vonallal indított, sötétre pörkölt, fényesen csillogó babokból állt. A nagy "feketeséget" egy-egy egészen világos pörkölésű szem töri csak meg. Sok babon apró fekete pötty, néhányon a hősokk okozta kráter is mutatja, hogy mintánk messze, a csizma egészen déli részéről származik. Egészen finom őrlés mellett a tankönyvi lefolyást célozva lett meg az optimum, a csésze közepén egy kis gyűrű mutatja a 30 ml-t, ahonnan már nem szabad tovább engedni. Ha ez 25 mp körül történik meg és a hőfokkal csínján bánunk, egy igazi olasz klasszikus lesz a jutalmunk, szép mogyoróbarna cremával koronázva. Érdekes volt, hogy bontás után jópár nappal kicsit feljebb merészkedtem a hőfokkal, és így még jobban ízlett, az első csapolásoknál még berzenkedtem a fekete pörkölés markáns, kesernyés, kakaóporos, enyhe fanyarságú jegyeitől, de kis pihenés után megbarátkoztunk. Különösen egy kis cukorral megbolondítva volt kellemes, de ennél a stílusnál az már-már kötelező is, ilyenkor enyhe vanília aroma is érzékelhető volt. Koffeintartalma érezhető, de annyira nem vészes, robuszta összetevőjének aránya nem lehet túl magas.
Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5
Monyesz:
A szemek ránézésre sötétek, olajosak voltak, biztosan nem az észak olasz pörkölés iskolájából való a cég mestere. Talán túl is lőtt a célon, mert végig küzdöttem, hogy az elejétől végig érzett keserűséget valahogy kivegyem az ízek közül. Nemigen sikerült! Ez aztán magával hozta, hogy a kenyérhéjas, pörkölt mandulás, szotyis ízen kívül nem tudtam előhozni mást. A testesség jó volt, utóíze ugyanakkor nem elhúzódó. A crema megfelelő, kicsit hajlamos a mintázódásra, illetve apró fekete pöttyöket találtam a kissé sötétebb mogyoró árnyalatban, lassú lefolyásnál vékonyodik. Kellemes anyag mintát önteni. Külön kóstolva a keserűség a cremán jól megfogható. Kevés cukrot visel el ez a kávé, tejjel inkább megszelídíthető. Én inkább kapucsínónak, tejes italnak ajánlom, mint eszpresszónak.
Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19
Parci:
A több évnyi módszeres Arabica-fogyasztás megtette hatását, a minta bontáskor úgy vágott orrba illatával, mint Mayweather Pacquiaót a - becsület szóra utolsó utáni - búcsúmeccs hajrájában. A hasonlóságok itt nem érnek véget, ugyanis tesztalanyunk látványra is épp olyan izzadt és épp olyan fekete, mint a megénekelt sztárverő. Ennyi előítélet persze egy nemzetnek is sok volna, és ahogy az az előítéletekkel lenni szokott, a megismeréssel párhuzamosan egyre
többet vesztett valóságtartalmából: az első pár csapolás még nagyon rendezetlen eredményt adott, de aztán pár fokot emelve a hőmérsékletet és némileg gyorsítva a lefolyást helyére kerültek a dolgok, kisimult a kócos ábrázat, egy hamisítatlan olasz bár kávét kaptunk. Ami persze épp annyira izgalmas és egyedi. Sok jót tehát nem tudunk kiemelni, de sok rosszat sem, ha a Suzuki Swiftet inni lehetne, ő volna az. A krém a tipikus robusztás keverékhez képest talán kicsit kevesebb és kevésbé tartós, úgy amúgy viszont pont jó. Cappuccinóként és eszpresszóként is megállta a helyét, cukorral vagy anélkül is működik, tényleg ízlés kérdése csak, a kávé nem lesz útban. Jó hátvéd, na!
Kávégép: Dalla Corte Mni/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 16
Lorien:
Nem teljesen egyenletesen, de sötétre pörkölt, olajos csillogású szemek, többnyire aprók és épek. A robuszta tartalma jelentős, ezért alacsony hőfokon érdemes dolgozni vele. Átlagos őrlést kért, a lefolyása csöpögve meginduló, majd hamar egyenletesen sűrűvé, olajfestékszerűvé válik. Krémje vaskos, szerkezete kiváló, hajlamos mintázódni, de egyben bőrösödni is: talán azért, mert úgy találtam, hogy az elkészítéséhez ideális hőfok fél-egy fokkal magasabb, mint ahol a krém lenne ideális. Déliesen klasszikus és robusztás ízvilágra számítsunk, abból viszont jobb félére. Kakaós - étcsokoládés az alap, erre jönnek a nugátos, barackmagos, pörkölt gabonás, vaníliás, robusztás-fűszeres jegyek, a háttérben pedig még egy kis narancsvirág is megbújik. Utóízében mokkás jellegű, ezt egy kicsit zavarónak éreztem az amúgy egészen korrekt összképben. Egy-másfél mokkáskanálnyi barnacukor jót tesz neki, felhoz még egy kis marcipánt is, és – nem hibaként felróva- érdekes módon az volt az érzésem, hogy kicsit gyengíti a testességét. Tejes italnak szintén jó alapanyag volt. Koffeintartalma nem szélsőségesen magas, de azért már érezhető.
Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7/ Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23,5
Weinmaker:
A kapott minta sötét, nem teljesen egységes pörkölésű kávébabokból áll, melyek felületén olajos csillogás tapasztalható. Az átlagos vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten sikerült megtalálni az ideális beállítást, úgy hogy nagyjából a 25 másodperces lefolyást céloztam meg. Ez az őrlőn a joker beállítást jelentette, vagy egy leheletnyit finomabb irányba kellett elmozdulni. A krém mennyisége bőséges, olajossága, állaga nagyon jó, és mintázódásra hajlamos. A cukrot simán megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus délolasz "recept" köszön vissza: étcsokoládés-kakaós alapon, mandulás, pörköltmagvas, nugátos aromák, némi vaníliás fűszeresség kíséretében. Tökéletesen hozza, amit kell, a robuszta nem könyököl ki a kompozícióból. Akinek bejön ez a stílus, az biztosan kedvelni fogja. Testessége jó, utóízében némi mokkásság is felfedezhető. Nálam eszpresszónak, és kapucsínónak készítve is jól szerepelt.
Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Paljoc | 4,5 | 6,5 | 4,5 | 6 | 21,5 |
Monyesz | 4 | 5 | 4 | 6 | 19 |
Parci | 3 | 5 | 3 | 5 | 16 |
Lorien | 5 | 7 | 4,5 | 7 | 23,5 |
Weinmaker | 4,5 | 6,5 | 4,5 | 7 | 22,5 |
Összegzés: A Miscela D'oro mintája sötét pörkölésű, nem teljesen egyenletes színű kávébabokból áll, melyek felületén olajos csillogás tapasztalható. A legjobb eredmény érdekében alacsonyabb hőfoktartományban érdemes próbálkozni, úgy, hogy az őrlési beállítást addig finomítsuk míg, nagyjából a tankönyvi 25 másodperces időt el nem érjük. A krémre nem lehet panasz. Mennyisége bőséges, szerkezete, olajossága kiváló, mintázódásra hajlamos. A cukrot könnyedén megtartja, és a csésze falát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus olasz stílus kel életre, délolasz jegyekkel felturbózva. Masszív étcsokoládés-kakaós alapon, mandulás-marcipános, pörkölt magvas, nugátos ízjegyek, egy kis vaníliás fűszerességgel kiegészítve. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes, hosszan tartó. Tökéletes eszpresszónak, de tejes ital alapjaként is bártan elkészíthetjük.
A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!