
Már gyermekként a kávés világ híreit szívta magába a családi vacsoráknál, hiszen édesapja 1989-től 10 éven keresztül vitte hazánkban a FAEMA képviseletet.
Máté a 2001-ben tett érettségi vizsgája után még belekóstolt egy szintén „galaktikus” tudomány elsajátításába, ugyanis felvették a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Karára.

Azt, hogy ez jó döntés lesz-e, akkor még nem tudhatta, de ma, 2016. januárjában már határozottan állíthatjuk, hogy az volt. De mire is alapozzuk ezt a kijelentést?
Tekintsük át Máté rövid szakmai életrajzát, és mindannyian látni fogjuk, hogy egy gazdag, rengeteg tapasztalattal teli életút az övé.
2002- 2004 között a Manuel Caffe és a Barista Hungary munkatársa, a Centrál kávéház szakmai felelőse, és a Coffee Factorynál barista.
2004-ben az 1. magyar barista bajnokságon Koncz Márkkal közösen készülnek, melyen Márk 1. helyezést ér el.
2006-ban világbajnokság Bernben, ahol Máté képviselte a hazai színeket barista kategóriában.
Ez „történelmi” dátum volt Máté életében, hiszen itt ivott először ún. SPECIALTY kávét egy dán pörkölőtől.
2007- újabb magyar bajnokság, ahol Máté 4. helyen végez, Molnár Attila pedig 3. helyen, a győztes pedig a ma már a borszakmában tevékenykedő Kovács Antal.

Ez a mesés időszak 2012-ig tartott,ekkor döntött úgy, hogy hazaköltözik, és egy Dubaiban megismert ausztrál pörkölő – RawCoffee – hatására a kávés világ egy új szegmensébe, a pörkölésbe is belekóstol, és ezt már teljes erőbedobással a specialty kávé vonalon viszi. Egy másik – szintén Dubai kapcsolat – segítette az indulást, hiszen a bécsi „Die Rösterin” pörkölővel közösen készítették el első farmszelektált kávéit.
A közben egyre növekvő ügyfélkör sürgette egy saját pörkölő beüzemelését, így közel egy éve a Budafokon létrehozott pörkölő bázisra megérkezett a vadonatúj CoffeeTool márkájú 7,5 kg kapacitású, dupla falu dobbal ellátott görög gyártmányú pörkölőgép, ami jelenleg havi több, mint 500 kg kiváló minőségű zöld kávét – beszállító az angol Falcon Coffees - nyel el, hogy az országszerte több, mint 20kávézóban a minőségi alapanyag garantált legyen.
Máté a pörkölésnél profilokat készít, melyek nagyban hozzájárulnak az egyenletes, reprodukálható minőség fenntartásához.
Pörkölő manufaktúrája mellett kollégáival közösen vezetik az Espresso College oktatóműhelyt, ahol az új vevőknek/kávézóknak a kiváló alapanyag mellé a gyakorlati képzést is biztosítják.
Látogatásunk alkalmával frissen került felbontásra a 60kg-os zöldkávés zsák, mely etióp Yirgacheffe kávét rejtegetett, és amelyből az interjú készítése alatt Máté fantasztikus eszpresszó alapanyagot varázsolt. A 8-10 napos „türelmi idő” után otthon elkészített kóstoló lágyan édes, testes, ugyanakkor az etióp kávékra jellemző gyümölcsös aromákkal kényeztetett.


A szerző kedvenc hangjátékát, az Időfutárt évtizedekkel megelőző, a BBC4 által sugárzott„Galaxis útikalauz stopposoknak c. hangjáték annyira elnyerte Máté tetszését, hogy névválasztáskor nem is jöhetett más szóba, mint ennek a műnek egy fontos tézise, miszerint az élet értelmét firtató végső kérdésre adott válasz a 42!
És íme a lista – a teljesség igénye nélkül – ahol a 42 pörkölő kávéit kóstolhatjátok:
Budapest:
La Nube / Pohárszék Bor és Kávé /
Cake Shop Budapest / 21 A Magyar Vendéglő / BaltazárBudapest / CoyotteCoffee&Deli / ÉS / Pest-Buda Bistro / CaféPierrot / Smúz / Spíler / SpílerShanghai / DoubleShot
Veszprém: Tizen1 (Koncz Márk kávézója)
Pécs: Kisülés
Baja: Borbisztro
Sopron: Kultúrpresszó
Balatonfüred: Koffe I in
Százhalombatta: Mohácsi Kézműves Cukrászat
Eger: Depresso Kávézó és Bár / Lelkifröccs
Mád: Botrytis Hotel / Gusteau Kulináris Élményműhely / Első Mádi Borház
Közkívánatra blogunk tartalmaz egy fotóalbumot is, ahol jobb felbontásban több képet is megnézhettek.
Forrás: http://kavekostolo.blogger.hu