KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Érdekességek a Triestespresso 2016-ról

Érdekességek a Triestespresso 2016-ról202 kiállító, csúcsgépek, csúcskávék, hírességek, nyálcsorgatás és egészségtelen mértékű kávé kóstolása. Ezt ígérte számomra a Triestespresso Expo, nem is csalódtam, szuper volt. Erről a kiállításról hoztam pár érdekességet mutatóba. Nem tervezem mind a 202 kiállítót bemutatni, ahhoz egy kisebb könyvet lehetne írni. Ehelyett tényleg csak pár fotót hoztam, valamint trendekről és érdekességekről ejtenék szót.

 

Kávégépek

A kiállításon lehetőség volt sok nagy nevű gyártó csúcskategóriás gépeit kipróbálni, körbejárni, beszéletni a gyártóval/forgalmazóval, akik kellőképp be is tudták mutati a gépeket. Egy trend, amit ebben a kategóriában észre lehetett venni: szinte minden gyártó elmegy az LCD kijelzők-érintőképernyők felé, nagyon kevés gyártó nem tette még meg ezt a lépést.

 

Simonelli

Egy Simonelli Aurelia, szép nagy LCD kijelzővel

Egy Simonelli Aurelia, szép nagy LCD kijelzővel

Ugyanez a Simonelli más szögből. Egész jól eltalálták a megvilágítását, ami mára szintén gyakori feature.

Ugyanez a Simonelli más szögből. Egész jól eltalálták a megvilágítását, ami mára szintén gyakori feature.

 

Astoria

Ehhez a standhoz vissza fogok térni később még, itt az egyik alap gép látható, ami még nincs agyon-automatizálva:


Astoria, érintőgombokkal, LCD kijelzővel. Ez egyébként egyike volt azon Astoria gépeknek, ami még nem tűnt űrhajónak.

Astoria, érintőgombokkal, LCD kijelzővel. Ez egyébként egyike volt azon Astoria gépeknek, ami még nem tűnt űrhajónak. Szintén integrált pultmegvilágítással.

img_0274_astoria_s

A standok közötti részekre több free-kávézó is be lett préselve, bár igazából erre nem sok szükség volt, mert tulajdonképpen minden gépgyártónál/pörkölőnél lehetett kávét kóstolni. Amit a fotón érdemes megfigyelni, az a kávés zacskók ötletes felhasználása, mint lámpatest:

A standok közötti részeken több kávézó is be lett préselve, bár igazából erre nem sok szükség volt, mert mindnen gépgyártónál/pörkölőnél lehetett kávét kóstolni. Amit a fotón érdemes megfigyelni, az a kávés zacskók ötletes felhasználása, mint lámpatest.

 

LaSpaziale

Következett a LaSpaziale standja, ők is sokat változtak, és bár itt is megtalálható már az LCD kijelző és az érintőgomb, de nem tolják úgy az ember arcába, mint máshol, nem az a domináns elem:

img_0301_s

img_0299_s

 

Sanremo

A hőmérséklet állítása már alap minden gépnél. Még a klasszikus kinézetű gépek is fel vannak szerelve ennek lehetőségével. A klasszikus jellegű gépek egyébként meglehetősen háttérbe voltak szorulva, sajnálatosan kicsi az érdeklődés irántuk. Az alábbi gép a Sanremo standjánál volt az egyik sarokba letéve, hogy ilyen is legyen. (A csepptálca alatt balra már ebben is van egy PID.) A gép amúgy egy Sanremo Napoli:

img_0282_s

img_0285-sanremo

Sanremo selfi…

 

Ha már a Sanremo standjáról írok, mindenképpen ki szeretném emelni, hogy presszógépek tekintetében az egyik legszínvonalasabb kiállítást itt lehetett látni. Picivel több időt töltöttem el itt, bőven volt mit nézni.

 

img_0291_s

Sanremo-ék a klasszikus vonal mellett meglehetősen extrém külsejű gépeket is készítenek és én ezért is szeretem őket. Itt van pl egy bőr/fa kombó:

img_0290_s

 

La San Marco

A csúcsgépek némelyike rendelkezik valamilyen hálózati interfésszel, vagy minimum egy USB csatlakozóval. Több gépet lehetett programozni táblagép segítségével, vagy ugyanígy analitikát kérni a fogyasztott italokról, esetleg diagnosztikát futtatni.

img_0341_s

A La San Marco-nál nagyon látványosak voltak a kiállított gépek az üveg vagy plexi burkolatokkal.

img_0345_s

img_0342_s

img_0344_s

Bemutattak egy full plexi gépet is, Leva karral. Kedvesek voltak velem, pedig tudták, hogy nem veszek gépet, ennek ellenére végigmutogattak mindent, sokat foglalkoztak velem.

img_0347_s

 

Astoria

Ígértem, hogy visszatérek még az Astoria-ra. Az automatizálás jelenlegi csúcsa az Astoria standján volt látható. Az Astoria Hybrid gépe eléggé érdekes és ellentmondásos koncepció. Vendéglátósok álma és baristák réme egyben. Én azt gondolom, hogy egy olyan trendet vetít előre, amit mi baristák a magunk részéről szerintem sajnálunk. Ugyanakkor sok tekintetben megkönnyíti a vendéglátósok életét (kevésbé képzett dolgozókat kell alkalmazzon, azok könyebben lecserélhetőek stb). És általában a gépet a vendéglátóegység tulaja vásárolja meg és nem az alkalmazott, ez a koncepció pedig pont a tulajokat célozza meg. Komoly kávézókban (szerintem), ahol baristát alkalmaznak, nem fognak ilyen gépet használni, de mindenhol máshol (éttermek, cukrászdák, büfék stb… ), ahol nem a kávé az elsődleges pofil, álomgép lehet. (Meg lehet kövezni az “álomgép” kifejezésért, de ne házi barista fejjel gondolkodjatok, hanem vendéglátós fejjel. Pl. egy étteremtulajdonos fejével, aki maga sem feltétlen képzett barista, hanem egyszerűen üzletember.) Egyelőre azt gondolom, túl drága a gép, de ezek a technológiák előbb-utóbb szépen le fognak csorogni az alsóbb géposztályokba is. No de nézük, mire is gondolok. Ez a híres/hírhedt gép, az Astoria Hybrid-je:

img_0303_s

Egykaros változat, de nagyobb is készül belőle. Nagy volt a tumultus, ehhez fértem hozzá, de két srác, akik az Astoriánál dolgoznak ugyan, de nem ezzel a géposztállyal, végigmutogatták a gép funkcióit. Első blikkre talán normál kávégépnek néz ki, mármint itt az Expo-n egyáltalán nem volt extrém, hogy LCD kijelzővel működtethető. A gép tetején (a csészék mögött) két babtartály látható. Igen, beépített darálós. A kart felteszed a helyére, megnyomod az espresso gombot, a gép kiválasztja az erre a gombra programozott kávétartályt, ledarálja a kávét (a karba persze, ami a helyén van, meg sem kell mozdítani), letampereli a beállított nyomásértékkel és csapolja a kávét. Egyedül, amit a barista helyett nem végez el: a zaccot ki kell ütni egy knockbox-ba, minden más automatikus. Ha a fenti fotót megnézitek, jelzi is a gép, hogy bizony üríteni kell a kosarat, szépen felismerte. Mindezt hihetetlen sebességel. A csapolás persze itt is 25 másodperc, de előtte a darálás, tamperelés gyorsabb, mint amit egy barista kézzel egy pulton végezne. Nyilván kevésbé igényes is, de azért nem rossz a végeredmény. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ijesztően jó volt a kávé ebből a gépből. Olyan tigriscsíkos crema-t készített, hogy volt nagy szájtátás. Nem összehasonlítható átlag darálós automatával.

img_20161021_152447_s

A gép felismeri automatikusan, hogy szimpla, vagy dupla kar van felcsatlakoztatva, és ennek megfelelő menürendszert kínál fel, majd ehhez megfelelő mennyiségű kávét darál, nem lehet elrontani. A kar felcsatlakoztatása is megérdemel pár mondatot: nem kell feltekerni a helyére, csak bedugni a megfelelő nyílásba. Ez nekem is nagyon tetszett, jó ötletnek tartom. A kar kialakítása miatt nem tud elfordulni, elképesztően gyors a működtetés és nem kell rángatni a kart.

img_0305_s

img_0306_s

img_0307_s

A tejes italok készítéséhez is 3 féle mód választható. Készülhet teljesen automatikusan: a kávé kifolyó mellett található egy kis cső, amiből a gép a kávé csapolása után szépen rá tud ereszteni tejhabot az italra (a fenti képen a kifolyó mögött balra figyelhető meg). Latte Art-ot azért nem csinál, de a tejhab tisztességes állagú. Ha latte art a cél, akkor készítheti külön is a barista (vagy inkább gépkezelő) a hagyományos módon, vagy akár úgy is, hogy megtölti tejjel a kancsót, a gőzcső alá teszi és rábízza a gép automatikájára, ami képes elkészíteni így a tejhabot. Közben a kezelő nem is kell rá figyeljen, elkészítheti a kávét, mert a gőz meg fog állni, amikor kell.

Analitikák a gépből egy USB interfészen érhetők el, letölthetőek egy pendrive-ra. Ugyanígy lehet pillanatok alatt felprogramozni mindent. Egy szoftverrel előre összeállítható hozzá egy frissítés. Pendrive bedug, megfelelő menüpont elindít, és minden ital/gomb paraméterezése ezen keresztül megtörténik.

 

Dalla Corte

De hogy ne csak automatizálásról legyen szó, az összes gép közül, amit a kiállításon láthattam, nekem ez a kis sárga csoda tetszett a legjobban:

img_0334_s

Innovációja az volt, hogy a csapolás fázisokra osztható és meghatározható, hogy az egyes csapolási fázisban grammra pontosan mennyi vizet pumpáljon a pogácsára. Mindez WiFi-n keresztül egy tablettel könnyedén beállítható. A személyzet prezentált két ilyen teljesen eltérő profilt ugyanazon őrlemény mellett, ami végeredményben -ha nem is gyökeresen, de azért jól azonosíthatóan- eltérő eredményt adott. Egy újabb finomhangoló eszköz tehát, ami ugyan még komplexebbé teheti a kávégép beállítását, de végeredményben még többet ki lehet vele hozni az adott kávéból. A gép nagyon aprócska volt a többi óriáshoz képest, simán el tudnám képzelni otthon is. A kávé pedig brutálisan jó volt vele.


Dalla Corte, nagyon bejött ez a gép.

Dalla Corte Mina, nagyon bejött ez a gép.

 

Kávék

Egy ilyen expo a kávé kóstolás szempontjából különleges és pótolhatatlan esemény. Meg tudjuk kóstolni a pörkölő prezentálásában az italt, amit megálmodott és elkészített. Úgy, ahogy ő gondolta, amilyennek szerinte lennie kell. Erre máshol nem nagyon van lehetőségünk.

A kávék tekintetében jól megfigyelhető trend volt az, hogy a klasszik vonal kezd háttérbe szorulni. Több helyen lehetett kóstolni gyümölcsös kávékat, mint a hagyományos csokis olasz ízvilágot, ami Olaszországról lévén szó, meglepő, mégis igaz. Ez a trend nem biztos, hogy egyezik a hazai (magyar) közízléssel, de ott a kiállításon teljesen egyértelmű jelenség volt. Láthatóan újabb impulzust ad a kávékultúrának (és biznisznek) ez az irányvonal, hisz ehhez új típusú gépek kellenek, új kiegészítőkkel. Gondoljunk csak a különböző dripperekre, szifonokra, egyéb speciality kiegészítőkre. Óriási piac. A fenti kis sárga géppel készített kávé kis túlzással közelebb volt a gyümölcsléhez, mint az olasz kávékhoz. Amúgy nem számoltam, mennyi kávét kóstoltam az ott töltött két nap alatt, de szerintem olyan 30 körül. Ebből a ~30-ból én most kettőt szeretnék kiemelni, melyek nálam holtversenyben a legjobbak voltak.

 

Bazzara 12

A bazzara standját mindkét nap meglátogattam, a “12” nevű blendjünk különleges élményt adott, nem igazán tudtam betelni ezzel a kávéval. Jamaica Blue Mountain, Puerto Rico Yauco Selecto, San Domingo Washed AA, Mexico Washed Altura, Honduras Washed SHG, Costa Rica Tarrazu SHB, Salvador Washed SHG, Guatemala Washed SHG, Nicaragua Matagalpa, Brazil Selecto Fino, India Plantation Peaberry, Ethiopia Washed Sidamo keveréke. Az összhatás inkább az újhullámos kávék felé húz. Nem gyümölcslé, de a klasszik vonalon túlmutat. A fűszeres jegyek dominálnak, amit egy kis florális jelleg tett komplexebbé. Fahéj, rum, dohány és egy csipet narancsvirág. Őrületes kombináció, horror áron. (A kiállításon persze ingyen.)

img_0298_s

bazzara 12

Bazzara crema, csúcs.

 

Amigos Il Mingardi

Az Amigos pörkölő új brand-je az Il Mingardi. A keveréken elmondásuk alapján már egy éve dolgoznak, hosszas kísérletezés után született meg a végeredmény, mely Arianna Mingardi, Claudio Pribetic és Edy Bieker nevéhez fűződik. 80/20-as keverékről van szó. Valahol ezt a kávét is félúton éreztem a specialty és a klasszik csokis vonal között, lehet pont ettől ízlett annyira. Intenzív kakaó és szárított gyümölcsök keverékét véltem felfedezni, meglepő édesség mellett. Utóízében mandula, marcipán és az édesség miatt szerintem méz, vagy talán gyümölcslekvár volt azonosítható. Összhatásukban ezek az ízek hihetetlen harmonikusan álltak össze egyetlen egységgé, igazi élmény volt a fogyasztása. Hasonló katarzisszerű hatást keltett bennem, mint a Bazzara, viszont ez a keverék számomra is elérhető áron kínálja mindezt. Ilyen kávét hoztam is magammal, lesz róla külön cikk itt a blogon.

Amigos il minardi

Az Amigos standja az egyik legnagyobb volt a pörkölők közül

.amigos il mingardi

Az új brand és blend az Il Mingardi.

 

Érdemes lesz figyelni a kavegourmet.hu webáruházat, mikor jelenik ott meg ez a kávé és egy friss szállítmányból berendelni. Biztosan senki nem bánja meg, mert zseniális keverék, mondom ezt így ~30 kiváló blend után is.

Kávék tekintetében is voltak extremitások, pl. az alábbi fotón nem elírás a Cabernet és a Chardonnay felirat. Ezek a kávék fermentált és szárított törköly-el vannak keverve.  Érdekes volt, szerintem nem fogok ilyet rendelni otthonra, de aki különlegességre vágyik, ebben megtalálja, az biztos.

img_0253_s

Rengeteg látnivaló volt itt még ezen az Expo-n, tényleg. (A cikkem viszont már így is hosszabb, mint szerettem volna, ezért elkezdem valahogy lezárni.) Ott voltak a kávépörkölő gépek, a csomagoló gépek,  darálók, alkatrészgyártók és kiegészítő gyártók is. Nekem hiányzott a kiállításról pár nagy cég, mint Gaggia, Rancilio, Lelit, QuickMill, Bialetti, ugyanígy sok pörkölő nem volt jelen, talán inkább a milano-i kiállításra járnak, nem tudom. Nem voltak igazán háztartási eszközök sem, kisgépek, inkább a vendéglátós szektorra koncentrált mindenki. IMS-en kívül más kosárgyártó nem képviselte magát. Darálókat nem fotóztam, de a Mazzer beépített mérleges darálóját tudnám kiemelni. Csak jövőre kerül sorozatgyártásba ez a modell, mely nem időkapcsoló alapú karbaőrlő automatikával rendelkezik, hanem rá kell helyezni egy kart a darálóra, leméri a kar súlyát, kitárazza a mérlegét és az előre beállított súlyú őrleményt darálja bele. Elég vagány megoldás volt, egyelőre a csúcsmodell kapja meg ezt az opciót.

A LaMarzocco gépeit nagyon kipróbáltam volna. Ott voltak az Expo-n, viszont őrült mennyiségű ember állt ott, nem jutottam közelebb hozzájuk, csak a legkisebb egyfejes gépet csodáltam meg.

Összefutottam DRITAN ALSELA-val is. Őt szerintem mindenki ismeri, aki keresett valaha kávés videókat youtube-on. Pár szót váltottunk, gratuláltam a munkásságához és vállalt egy közös fotót velem:

img_0349_s

Továbbá tetszett még ez a tamper megoldás, bár én nem tartanám kizártnak, hogy nyéllel jobban szeretném. Van a tampernek egy állítható pereme, amit ha jól belövünk, pont a kosár pereméig fog érni és így tökéletesen párhuzamos lesz a tamperelésünk a kosár szélével:

img_0337_s

A Hauck tamperek ugyanezt kínálták, némileg bonyolultabb kiszerelésben, de igazán luxus kidolgozottságban, ár nélkül, mert azt nem voltak hajlandók elárulni. Hauck úr nagyon örült, mikor angolról átváltottam német nyelvre, de nem, akkor sem árulta el, hogy mennyibe kerül, csak viszonteladókkal áll szóba, blabla. A termékei gyönyörűen ki voltak dolgozva:

img_0326_s

Na jól van, most már tényleg befejezem. Ha tehetitek, menjetek el egy ilyenre, PONT.

Forrás: Olaszpresszo.hu