KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Catler ES9010 és CG8030 nyúzópróba - első felvonás

Catler gépek a tesztpadonA Fast Hungary Kft-nek köszönhetően megérkeztek hozzám a Catler cég kávés palettájának csúcs eszközei. Kíváncsi voltam, hogy „élesben” megtapasztalva, folyamatos használat mellett, hogyan szerepelnek ezek az eszközök. Mennyire lehet majd ajánlani, mint vásárláskor megfontolandó alternatívát.

Megígértem, hogy több ütemben be fogok számolni a használat során szerzett tapasztalataimról. Ezért jöjjenek az első benyomások. Hozzátenném, hogy ismerkedésünk még felületi síkon mozog, és csak néhány napos, de azért a kezeim között megfordult nem kevés kávégép (ipari és háztartási), úgy gondolom ad némi alapot, hogy pár dolgot így első blikkre is elmondjak.

Dizájnt tekintve azt hiszem azt bátran kijelenthetem, hogy a gép nagyon esztétikus megjelenésű, ergonomikus az elrendezése és gyakorlatilag minden ott van ahol kézre esik, és elvárná az ember. Aki látta akár fényképen, akár élőben mindenkinek nagyon tetszett. A technikai rész papírforma szerint szintén pazar (PID, aktív fejfűtés, dual bojler…..stb) minden, amiről egy home barista csak álmodhat és amiket csak több kategóriával feljebb szoktak mérni, borsos összegekért.
A gép gyorsan üzemkész, amit a rajta lévő kijelzőn folyamatosa nyomon követhetünk (PID), a csészénk ugyan ennyi idő alatt nem lesz meleg, de egy forró vizes öblítéssel könnyen segíthetünk rajta.

Eddig csupa szép és jó dolgot említettem, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy barátságunk koránt sem ennyire felhőtlen. Legnagyobb szomorúságomra a csészeminőség, vagyis maga a produktum nem túl fényes. Több kávéval próbálva is ugyanazt az eredményt tapasztaltam annak ellenére, hogy utána kínomban már nagyon hosszú ideig is hagytam bemelegedni.

A krém vékony, fakó, és ami a legérdekesebb, hogy a PID-et magasabb hőfokra sem tapasztaltam javulást. Ízekben is hasonló a tapasztalat, üres, jellegtelen, vizes érzetű.

A probléma csak az, hogy szándékosan ugyan azzal a szűrőkosárral próbáltam, amit a Gaggia Classic-al is használok, egy LM egycsészés, hozzá való szűkítővel és tömörítővel. Az őrlőnél is még a jól bevált Fiorenzato E64 lett bevetve, vagyis a teszt setup-ból egyedül a gép változott.
Jelenleg ott tartunk, hogy a Gaggia komolyan ráver produktum terén a csúcs Catlerre, de ami még durvább, hogy az 1976-os kis Quickmill 0650 is jobb végeredményt produkál.

Készítettem egy összehasonlítási fotót, amin sajnos nem látszik annyira crema közti különbség, mint a valóságban, de valamennyire megfigyelhető.

Catler ES9010 VS QuickMill 0650


A másik negatívum, hogy nincs a géphez egycsészés kifolyóhoz kar (tudom a Quickmillhez sincs, de nem is ez a kategória), és az egyedüli elérhető egy „feneketlen úgynevezett NAKED” kar ami elérhető viszonylag borsos áron.

Jelen állapotában ez a gép tesztre kevésbé alkalmas, így arra egyelőre marad a tuningolt Classic, hacsak időközben fény nem derül a problémára, vagy meg nem táltosodik a masina.