KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pellini Decaffeinato kávékóstoló

Pellini Decaffeinato szemeskávé teszt "Pellini – Kifinomultan tökéletes"…A Pellini 1922-ben családi vállalkozásként indult Veronában. A kifogástalan minőség iránti elkötelezettségükkel munkásságuk hamar gyümölcsözővé vált, így rövid időn belül vezető szereplőjévé fejlődtek az igényes kávépiacnak. A Pellini környezettudatosságával, és a fogyasztói igények maximális figyelembe vételével a legkorszerűbb és a legkíméletesebb gyártási technológiára törekszik. A gondosan és aprólékosan válogatott kávészemekkel, a fajtafüggő egyedi pörkölési eljárással, illetve a kávé szakértők mélyreható ellenőrzésével folyamatosan biztosítják a tökéletes Pellini kávé színvonalat. A Pellini küldetésének tekinti, hogy minden fogyasztó kávérajongó szenvedélyét kielégítse azzal, hogy a kávészünet minden egyes pillanatát megismételhetetlen élménnyé varázsolja. A Pellini Decaffeinato kávé egy kiváló minőségű, természetes eljárással előállított koffeinmentes 100% tiszta arabica kávékeverék. A kávészemekben található koffeintartalmat széndioxiddal dúsított víz segítségével távolítják el. Ez a természetes anyag biztosítja a kávé eredeti ízének és aromájának tökéletes megőrzését, így a koffeinre érzékeny inyenc kávéfogyasztóknak sem kell lemondaniuk a különleges kávék élvezetéről. Íze tiszta, lágy és kiegyensúlyozott, aromájában némi pirított magvas utóíz is felfedezhető. Koffeintartalom: kevesebb mint a 0,1% - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pellini kávék hazai forgalmazójától, a Caddy Trade'95 Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pellini Decaffeinato szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Pellini

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2018.03.30. , Csomagolás: 500g-os szelepes csomagolás
Ár: 9.980.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Blaze:

December havi utolsó koffeinmentes minta a jelöletlen tasak bontáskor kissé jellegtelen, enyhén füstös illatot éreztem. A kapott mintának legalább a 10-15%-a töredezett volt, sötét, ám egyenletes pörkölésű babok között. Őrléskor továbbra is jellegtelen illata volt, a korábbi mintáinkhoz képest jócskán durvábbra kellett venni az őrlőt. Az első két csapolás egész szép volt, azonban onnan a kávé mélyrepülésbe kezdett, úgy sejtem azért mert nem friss a minta amit kaptunk. Második naptól már rángatózó, viszonylag hamar szőkülő lefolyásnak lehettem tanúja, és az ízek is laposodtak. Egyértelműen fáradt, öreg a kávé, sajnos. A vezér vonal a pörkölés alapján sejthető kakaóporos, picit füstös, étcsokoládés. Első kivonatoláskor érezhető volt egy kellemes, elég intenzív zöld dió aroma, mely sajnos nagyon eltűnt, kis cukorral némi mandula íz sejlett fel. A kávé testessége közepes volt, a crema viszont igen vékony, arabika túlsúlyos keverékként mutatta magát. A cukrot nem tudta megtartani, épp csak egy pillanatra megfogta. Tejben elég lapos volt, gondolom azért mert öregecske, fáradt kávét sikerült már csak csapolgatni. Kár ezért a kávéért, frissen biztos vagyok benne, hogy egy korrekt keverék lenne ! Most csak árnyéka volt önmagának azt sejtem.

Kávégép: Gaggia Baby PID / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 16

 

Monyesz:

A minta közepesen sötét pörkölésű, illata nem túl jellegzetes, a szemek olajos érzetűek. Az átlagosnál finomabb őrlést igényelt, hőmérséklet tekintetében pedig az arabicák magas hőigénye jellemezte. Pontosan oda kellett figyelni a beállításokra, mert csak viszonylag szűk tartományban működött igazán jól, egyébként pedig noha nem büntetett, de teljesen kiüresedett, felhigult az ital. A minta frissessége megkérdőjelezhető, másfél hét után a lefolyást már nem lehett kontrollálni, a crema teljesen kiszőkült, így csak rövid elkészítési idővel volt érdemes próbálkozni. A testessége közepes, kevés cukrorral a gyümölcsös vonal jobban érződik, mellette pedig a karamell és a marcipán az amúgy hagyományos, étcsokis íz mellett. pedig 18.5g-ot raktam a dupla szűrőbe. Utóízében - talán pont a minta öregecske volta miatt - csak az étcsoki található meg, igaz kellemetlen mellékízeket sem érezni, Tejes italként elfogadható, úgyhogy egy mindenes kávénak mondható ez a Pellini.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17

 

Parci:

Legújabb koffeinmentes kávénkat a Pellini szolgáltatta. Nagy név, nagy elvárások, nagy csalódási potenciál... bontás után némileg lelombozó látvány fogad, a szemek szemmel is látható hányada apró töredék, forgács, ezen felül elszenesedett csonkok és lyukas babok akadnak szép számmal. Igazi csata utáni tájkép. Illatában egész kellemes, csokoládés, enyhe dohánylevéllel, a jobbik fajtából. Ízben viszont nehezen értékelhető, mert a minta sajnos kifújt, nem elég friss (a pörkölés?) ahhoz, hogy például értelmezhető krémet termeljen. Igen, persze, füstös-csokis... mi más lenne ilyen pörköléssel? A megoldást végül a tejhab adta, mögé rejtve a szomorú, kimúlt eszpresszó sem rontott az összképen, így egy korrekt cappuccino lett a jutalmunk. Fogalmam sincs, hogy frissen mennyit javított volna a kávé a megítélésén, a babokból kiindulva nagyon sokat talán úgy sem. Jelen formájában viszont (sajnos) biztosan értelmetlen.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 1 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 14

 

Lorien:

Nagyjából egységes, sötétbe hajló pörkölésű szemek, köztük néhány töredezett, mások égettek. Illata az előző, Cornellá mintához hasonlóan a sós ropira emlékeztet, talán kevésbé intenzíven, és az ízekbe is kevésbé jön át. Az őrlőn nem is kellett állítanom, tehát most is a jokernél finomabb állás a nyerő, hőfokban pedig nem túl kényes, és sok mindent elvisel. Talán az általános arabica hőfok alatt pár tizeddel muzsikált a legjobban. Most is látszik, hogy a minta fáradt, lefolyása ritkán egyenes, eltáncol, köpköd, a csapolás második fele már biztosra vehetően és erősen szőkül. Krémje nem kényeztet, mennyisége kevés, a fogyasztás végéig épp csak kitart. Cukorpróba így nincs, de azért az állaga elfogadható, a csésze falára felhúz. Ízekben szintén hasonló az előző koffeinmenteshez, annyi különbséggel, hogy gyümölcsnek ezúttal nyoma sincs. Kakaós, karamellás, pörkölt magvas, mandulás, marcipános jegyek mellett enyhén füstös fűszeresség jellemzi. Sajnos 4-5 nappal bontás után már teljesen elfáradt, a karamellás-égetett ízeken kívül szinte semmi nem maradt meg, cukor kellett, hogy iható legyen, és akkor még némi mandula, és marcipán is visszajött. Tejjel hozta a kötelezőt.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 18,5

 

Weinmaker:

Egyenletes, közepesen sötét kávébabok jellemzik a kapott mintát. Illata füstös és szép számmal látni töredezett, sérült szemeket. Nem túl jó előjelek, de azért nem adtam fel ilyen könnyen. Az őrlést az átlagosnál finomabbra kellett venni, bár így is szőkült nagyjából a csapolás második felétől. Hőfoknál a magasabb tartomány vált be, de nem kényes kávé, nem büntet akkor sem ha mellé lövünk a hőmérséklettel, csak kevésbé lesz élvezhető a kávé. A krém vékony, a cukrot nem tartja. Ízében leginkább kakaós-étcsokoládés, karamellás, pörkölt magvas aromák jellemzik amibe egy kis marcipán és füst is vegyül. Az öszképen egy picit nagyobb dózissal és cukor hozzáadásával javíthatunk némileg. Testessége közepes. Vélhetőleg egy frissebb változatában ennél jóval jobban szerepelt volna. Tejes italnak hozta a kötelező szintet.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 16

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Blaze 2 5 3 6 16
Monyesz 3 6 3 5 17
Parci 1 5 3 5 14
Lorien 3 5,5 4 6 18,5
Weinmaker 2 5 3 6 16

Pellini Decaffeinato szemeskávé teszt kávébabokPellini Decaffeinato szemeskávé teszt kifolyásPellini Decaffeinato szemeskávé teszt csapolás
Pellini Decaffeinato szemeskávé teszt csészePellini Decaffeinato szemeskávé teszt shotPellini Decaffeinato szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Nagyjából egységes méretű, közepesen sötét, egyenletes pörkölés jellemzi a Pellini mintáját. Sajnos töredezett és égett szemek is találhatóak szembeötlő mennyiségben. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál finomabbra érdemes beállítani, míg hőfok tekintetében a felsőbb (arabika) tartományt célozzuk meg. A lefolyás sajnos nem túl szép, rángatózik és a csapolás felétől szőkülésre hajlamos. A krém mennyisége kevés és elég vékony, a cukrot nem tartja. Ízében a klasszikus olaszos vonal köszön vissza, vagyis kakaós-étcsokoládés alap, amely pörköltmagvas, karamellás, marcipános és a bontáskor illatban is érzett füstös jegyekkel egészül ki. Emelt adagolással és cukor hozzáadásával javíthatunk az összképen, amely vélhetően egy friss pörkölés esetében jóval jobban muzsikálna. Tejben hozza a kötelező szintet, így eszpresszónak, vagy tejes ital alapjaként ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel:100% arabica
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!