KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Catler ES 9010 VS. Gaggia Classic tuning változat

Catler ES 9010 VS. Gaggia Classic tuning változat összehasonlító tesztVégre elérkezett az idő, hogy a korábban beígért összecsapást kivitelezhessem, mivel kaptam egy másik Catler ES 9010-es gépet az előző helyett. Aki nem lenne képben, az a korábbi cikkünkben elolvashatja az anomáliát a géppel kapcsolatban, de a lényeg, hogy nem működött rendesen. Szerencsére a Fast Hungary készségesen állt a problémához és kicserélte a készüléket.

A korábban beharangozott teszthez képest annyi változott, hogy a Quick Mill 0650-es kávégépet kihagytam, mert így is elég hosszúra sikerült az összehasonlítás. Ráadásul a tuningolt Gaggia is erősebb ellenfél mint a kis QM.

FIGYELEM!!! A cikket csak azért hagytuk fent, hogy nehogy azt mondja valaki, hogy el akarjuk tűntenti ha hibáztunk. Igen, sajnos porszem került a gépezetbe és teljesen hibás a jelenlegi cikk, így az ebben leírtakat nem érdemes figyelembe venni, mivel a két gép eltérő hőmérsékleten működött az azonos PID beállítás ellenére. Ezt sajnos nem ellenőríztem, így születet fals eredmény. Viszont a csorbát kiköszörülendő elkészítettem a méréseket, és összefoglaltam benne a tapasztalatokat. Ezt itt olvashatjátok!

Akkor nézzük, hogy hogyan is lett megtervezve és kivitelezve a teszt:
Annak érdekében, hogy minél kevesebb változó legyen a képletben a gépekhez azonos kávékat, azonos szűrőkosarat és azonos kávéőrlőt használtam.

Továbbá természetesen a felhasznált víz is azonos volt mindkét készülék esetében.
Hogy ne bolygassuk a gépek hőháztartását a felhasznált shotos poharak és csészék melegítését egy vízforralóban előmelegített vízzel végeztem. Mindkét kávégépnek bőséges időt hagytam a bemelegedésre, ami több mint 30 perc volt. A Gaggiának nagyjából 20 perc már elég és elméletben a Catlernek még ennél is kevesebb, de úgy voltam vele, hogy ezen ne múljon a dolog.

Az egész műveletről több-kevesebb sikerrel készítettem egy videót, ami igencsak hosszúra sikerült, de direkt nem akartam rövidre megvágni, hogy lehessen látni, hogy semmi trükközés nincs a dologban.

Kék sarokban: Catler ES 9010 dual bojleres kávégép, a Catler jelenlegi zászlóshajója, amely gyakorlatilag szinte mostanság létező technológiát felvonultat a siker érdekében. Aktív fejfűtés, PID-es hőmérséklet szabályozás, külön bojler a kávénak és a gőznek…stb. Akit részletesebben érdekel a tudása, az a korábbi cikkemből vagy a Catler weboldaláról tájékozódhat.

Catler ES 9010 kávégép

Piros sarokban: Gaggia Classic régi modell, amely kapott egy OPV-t PID-es hőmérséklet szabályozást, a bojler körüli rézcsövezést a jobb hő stabilitás érdekében és egy szűkítőt, vagy is itt is adott a dolog egy jó kávé elkészítéséhez.

Gaggia Classic tuning változatGaggia Classic rézcső tuning


Örlő: Catler CG 8030

Catler CG 8030

Kávé: Pascucci Golden Sack, Pacificaffe Costa Rica Alajuela Hacienda Sonora (így a hagyományos olasz vonal és a gyümölcsös stílus is képviselve volt)
Víz: BWT BestMax szűrt víz

BWT BestMax


Szűrőkosár: LM 7g után gyártott (ehhez speciális szűrőmagasítót és tömörítőt használtam 9,5g kávéval)

A teszt menete az volt, hogy először mindkét kávégéppel a Pascucci Golden Sack kávéjából készítettem shotos pohárba kávét, hogy vizuálisan meg lehessen nézni a különbségeket, majd utána „rendes” kávés csészébe készültek a kávék. Természetesen, ahogy korábban említettem ezek forró vízzel előmelegítettek voltak.

Pascucci Golden SackA Pascucci Golden Sack-nél a vizuális vizsgálaton a Gaggia által készített kávé crema színe láthatóan sötétebb árnyalatú volt és vastagabb maradt a csapolás befejeztével. Lefolyás közben szinte csak crema folyt a poharakba, amely ezek után természetesen összébb esett és ezután történt a szemrevételezés. Első körben a vizuális vizsgálat alapján a Gaggia szemre jobban teljesített, de ez ugye csak egy dolog, mert az íz az, ami minket leginkább érdekel.

Ezután először a Catlerrel készítettem egy kávét a csészébe és egy cukor próbát is megejtettem. Az elkészült ital elég jól nézett ki, a cukrot süppedősen nyelte el, majd ezután történt a kóstolás. A kóstolás után következett a Gaggia ahol szintén korrekt kinézetű kávé került a csészébe és szintén szépen, süppedősen nyelte el a hozzáadott cukrot. Majd ezt a kávét is megkóstoltam.

Azt kell, hogy mondjam, hogy nem volt túl nehéz dolgom a verdikt tekintetében, mivel a Gaggia Classic produktuma érezhetően jobb volt. Tévedés ne essék, ezzel nem azt mondom, hogy a Catler ES 9010 ihatatlan kávét készített, de ott kevésbé testesen, tompábban jelentek meg a dolgok.

Így a hagyományos kávé tesztnél a Classicot hoztam ki győztesnek, de hátra volt még a Pacificcafe gyümölcsös jellegű Costa Rica kávéja.

A metódus ebben az esetben is ugyanaz volt mint a Pascucci blendjénél. Előbb két shot készült a látvány kedvéért, majd utána a kóstolásra szánt kávék. Ennek menetét nem írnám le újra.

Pacificaffe Costa RicaA Catlerrel készült Pacificaffe Costa Rica elég világos cremával rendelkezett, és a crema mennyisége sem volt túl sok. Ez előre vetítette, hogy a cukrot csak tompítja, de nincs ezzel baj. A 100% arabica blendeket nem lehet azért összehasonlítani a robusztásabb blendekkel ilyen téren. Ezután megtörtént a kóstolás.

Következett a Gaggia Costa Rica produktuma, amely már kinézetre is jobbnak tűnt. A cukrot rövid ideig tartotta és nehezebben is oszlott szét, mint az előzőleg készített kávé. A kóstolás azonban egyértelművé tette a dolgot, hogy újfent a Gaggia Classic által készített kávé lett a nyertes.

Intenzívebb, jobban elkülönülő ízek, minden tekintetben élvezetesebb kávéitalt készített. Itt jobban kijött a különbség, mint a korábbi Pascucci kávénál.

Összegzés: Catler ES 9010 VS. Gaggia Classic tuning változat 0:2

Mindkét esetben a moddolt Gaggia nyert hol kisebb, hol nagyobb különbséggel. Biztosan lehetett volna még tovább próbálgatni és profibban kivitelezni az összehasonlítást, azonban úgy gondolom, hogy részemről ennyi volt az, amit ki tudtam hozni belőle. A Catler nem rossz gép, sőt kényelmi szempontok alapján vastagon veri a Gaggia Classicot, de produktum terén alulmaradt. Az árkülönbség tekintetébe pedig nem is mennék bele, mert ott igen jelentős a differencia, de ugye a Catler dual bojleres gép, míg a Gaggia csak sima.

Azzal is tisztában vagyok, hogy sokan nagy megelégedéssel és örömmel használják a Catlert, köztük olyanok is akik „valódi nagy vasakat” is használtak korábban és nagyon jónak tartják a belőle nyert végeredményt. Én ezt egy percig sem vonom kétségbe, de én csak arról tudok nyilatkozni, illetve bemutatni, amit saját kezűleg megtapasztaltam.

Végül, de nem utolsó sorban megnézhetitek az egész összehasonlításról készült videót. Jobb, ha felkészültök rá, hogy ez egy 30 perc körüli mozizás lesz.


 
Remélem sikerült bemutatni a lényeget. Esetlegesen felmerülő kérdéseket a fórumon szívesen megválaszolok.
UPDATE: Közben felmerült, hogy dupla szűrővel is tesztelni kellett volna, amit utólag megtettem, teljesen hasonló eredménnyel.


Egyelőre itt a vége. A gép utazik vissza a forgalmazóhoz. Köszönjük a lehetőséget.