KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

illy Grani Deca - egy izgalmas koffeinmentes kávé

illy Grani Deca koffeinmentes szemeskávé teszt Az Illy komoly hírnevet szerzett már a kávékutatás és technológiai fejlesztés területén. Ha a kávét Ön sem elsősorban a koffein hanem az aromája miatt issza nem fogja észrevenni, hogy koffeinmentes illyt ivott! A híres 100% Arabica illy kávékeverék koffeinmenetes változata, koffeintartalma kevesebb mint 0,05 %. Ha kevés kávét fogyaszt ajánlott a kisebb kiszerelést vásárolni. Pörkölés után a kávét túlnyomáson, a levegő kizárásával, nitrogén hozzáadásával (Pressurization) csomagolják, mely az illy szabadalma, a világ legfejlettebb kávé csomagolása. Így őrzi meg a kávé felhasználásig pörköléskori aromáját és frissességét, melyet az illy 2 évig garantál - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az illy kávék hazai forgalmazójától, az Espresso Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


illy Grani Deca koffeinmentes szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Illy Grani Deca (koffeinmentes)

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2018.12 , Csomagolás: 250g-os konzerv csomagolás
Ár: 12.170- Ft/kg (3.042.-Ft/250g), Forgalmazó adatai


Blaze:

Második decaf mintánk izléses fém tartályban érkezett, illy logoval, a doboz alján a dátum 12/2018, ami jó jel, nem több hónapos anyag ha 2 éves lejárattal számolunk. Nyitáskor kissé füstös, enyhén szárított gyümölcsös illat csapott meg, a babok között igen sok a nagyon apró szem, és sajnos a törött, sérült is. Őrlés nagyjából a joker állásnál van, daráláskor az illata már inkább mokkás, mintsem füstös. Hőfokban a felsőbb tartományt célozzuk meg, bírja a hőt ez a 100% arabika kávé, de ne ijedjünk meg ha nem lesz sötét a crema. Okkersárga krém szín is jó, ha túl sok hőt adunk neki akkor a crema törik, középen lyukas lesz. A crema arabikához mérten is viszonylag vékony, a cukrot nem tartja, legjobb pillanatában is maximum az esést tudja tompítani. Lefolyást a tankönyviek szerint érdemes tartani, nem áll jól neki a hosszú, vagy túl rövid kivonatolás. A kávé egy nagyon domináns és kellemes zöld dió ízzel támad, mellette csokoládé, kakaó sejlik fel. Egy kis cukor hozzáadása megnyitja a savakat, és kellemes bogyósgyümölcsös ízeket hoz elő. Viszonylag hamar szőkült, figyelni kell erre. Tejjel is igen finom, nem bújik el a tejben, jó anyag tejes italokhoz is. Testessége közepes. Mivel a kávé 100% arabika igen gyorsan öregszik, így érdemes lehet a tartályt ritkán nyitogatni, vagy esetleg átcsomagolni az oxigént jobban kizáró alkalmatosságba.

Kávégép: Gaggia Baby PID / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20,5

 

Monyesz:

A minta az Illy minőségi konzervdobozos csomagolásában érkezett. Friss pörkölés, lejárati ideje a dobozon található felirat szerint 2018.12. Felpattintva a konzerv tetejét, egy a közepesnél sötétebb pörkölést találtam, amiben meglepően sok sérült, törött szem volt. Ez az eddig Illy-kre egyáltalán nem volt jellemző. Az elkészítés ideális hőfokát alulról indulva próbáltam megtalálni. Úgy gondoltam, ez meg is van, a közepesnél kicsit magasabb hőfoktartományban egy lágy csokoládés-karamelles fő ízvonal, utóízében pedig enyhe gyümölcsös ízvonal rajzolódott ki. A crema csak a közepes szintet ütötte meg - ez az Illy kávéknak soha nem volt erőssége -, a testesség ennél jobb volt azért. Aztán a kávé pár nap után hirtelen elgyengült. A lefolyás kontrollálhatatlanná vált, a crema erőteljesen szőkült. Mindezeket sem a hőfok emelésével, sem a darálás változtatásával nem sikerült ellensúlyozni. A gyümölcsös lecsengés elveszett, és egy egysíkú, lapos italt sikerült csak innentől kihozni belőle. Tejes italként már csak így tudtam kipróbálni, ami nem meglepő módon elég közepesre sikerült, se jót se rosszat nem igazán lehet elmondani róla.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Gyalog Edina:

A kapott minta javarészt egységes pörkölésű, helyenként előfordult több kevesebb égett szem, törött és sérült viszont szép számmal volt benne. Illata pörkölt magvakra és erdei gyümölcsös fekete teára emlékeztet. Őrlésnél az átlagtól durvább őrleményt használtam kb. 3 egységnyit kellett durvítani az őrlőn. Végig zongoráztam több lehetőséget, változtatva a grammot, a lefolyási időt és a szemcseméretet is. A legideállasabbnak 16g/ 32mp lefolyás bizonyult, itt értem el az ízek maximumát… próbáltam 25mp, 28mp de ott még üresnek tűnt! Szép egyenletes lefolyás, nem rángatózik. Érdemes egy közepes hőtartományt beállítani, alacsony hőfokon kicsit üres, testetlen kávét kapni, míg magasabb hőfokon eltűnik a gyümölcsössége, kicsit kesernyés kakaós íz vonal nyomul előtérbe. Crema világos és nem túl tartós, gyorsan elnyelte a cukrot, de viszont szépen vissza zárt. Részemről nem ajánlom bele a cukrot, 1 csapot kávéskanál barna cukor már ihatatlanul émelyítővé tette. Az íze magával ragadott, nem gondoltam volna, hogy egy koffeinmentes kávé lehet ennyire jó! Teljes mértékben azt az élményt nyújtotta mintha rendes kávét fogyasztottam volna, nem volt semmilyen mellék íze vagy bármi más negatív befolyásoló tényező… Íze kellemesen lágy, komplex, kesernyéségge nem tolakodó, szépen egymásba simuló ízek, ahogy hűlt úgy inkább bontakozott ki gyümölcsössége, mely kellemes savassággal és közepeses testel társult. Az első kortyokban diós-magvas ízek dominálnak, némi kakaóssággal melyet még a maláta íze egészített ki. Ahogy el kezd hűlni úgy bújt elő a mandula mellett egy mély bogyós gyümölcsösség, társulva a grapefruit kesernyésségével és mindezt a hibiszkusz savassága zárt. A szájban szirupos érzetet kell, utó íze pár percig megmaradt. Bátran ajánlom megkóstolásra ha valaki erősen kávé függő, vagy csak szeret az esti órákban is kávét kortyolgatni, nem fog csalódni!

Kávégép: Ottima / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

Nem teljesen egyenletes, de átlagban sötétbe hajló pörkölésű, selymes fényű szemek. Sok közötte a sérült vagy törött, így mellé némi törmelék is jár. A dobozból áradó illat nem túl bizalomgerjesztő, ropis és leginkább füstös. Közel joker állásban érdemes őrölni, és a magasabb hőtartományban keresni a boldogulást. Sokáig az elkészült italban pofonszerűen támadott a füst az első kortyban, de amikor ez eltűnik, az mutatja, hogy jó úton járunk - a beállításokat tekintve. Hiába, az Illy soha sem volt a kezdő home baristák kedvence játékszere. Lefolyása – amennyiben minden rendben van – egyenes és majdnem egérfarok-szerű, és csak a legvégén jelentkezik minimális szőkülés. Mint a többi kisdobozos Illy, ez sem kényeztet krémorgiával. Színe sötét-okkerságra, és nálam nem mutatott mintázódásra hajlandóságot. Mennyisége eleve nem ingerelt arra, hogy cukorpróbát tartsak, de a fogyasztás végéig éppen kitart. Állaga, olajossága alapvetően rendben van. Ízvilágában erőteljes a fanyarkás zöld dió, mellette csokoládés, pörkölt mogyorós, karamellás, grillázsos, pirított mandulás jegyek adják az alapot, és a háttérben meghúzódik egy halvány bogyósgyümölcsös világ is, illetve néha azért bevillan egy kis füstös fűszeresség is. Egy bő mokkáskanálnyi barnacukor még jobban kihozza a gyümölcsöt, és kerekebbé teszi a történetet. Tejes italban is jól tetszett, macchiátónak különösen.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

Igényes, professzionális csomagolásban érkezett az illy koffeinmentes kávéja. Sötétbe hajló, nagyjából egységes pörkölésű kávészemek alkotják a mintát, melyben néhány sérült szem is megtalálható. Már első próbálkozásra is tetszett, bár akkor még közel sem volt tökéletes a végeredmény. Az átlagosnál durvább őrlésnél és átlagos vagy magasabb hőmérsékleten lett meg a megfelelő beállítás. A krém ettől függetlenül vékony, a cukrot csak tompítani képes, de az íze engem kárpótolt az előbbiekért. Nagyon finom, csokoládés, zöld diós, melyben a háttérben erdei gyümölcsös aromák bukkanak fel. Selymes, komplex, nagyon jól eltalált ízkombináció. Nekem az eddig kóstolt koffeinmentes kávék közül ez tetszett a legjobban, volt hogy minden "sima" kávé után még direkt készítettem egy ilyet is, mivel koffeinmentessége révén büntetlenül fogyaszthattam. Testessége jó. Utóíze kellemes és hosszan tart. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam és annak is ajánlom, bár tejes italban is hozza az elvárható szintet.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E, Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Blaze 2,5 8 3 7 20,5
Monyesz 3 6 4 6 19
Edina 3 8 4 7 22
Lorien 3 7,5 4 6 20,5
Weinmaker 3 8 4 7 22

illy Grani Deca koffeinmentes szemeskávé teszt kávébabokilly Grani Deca koffeinmentes szemeskávé teszt kifolyásilly Grani Deca koffeinmentes szemeskávé teszt csapolás
illy Grani Deca koffeinmentes szemeskávé teszt shotilly Grani Deca koffeinmentes szemeskávé teszt csészeilly Grani Deca koffeinmentes szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Igényes, ízléses, minőségi csomagolás. Közepesnél sötétebb, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok jellemzik a kapott mintát. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál durvább irányba tekerjük, és a hőfokkal az átlagos vagy a felsőbb tartományt érdemes megcélozni. Megégetni nehéz, jól bírja a magasabb hőfokot is. A krém színe világosabb és nem túl vastag, de az állaga és olajossága jó. A cukrot nem tartja meg, csak éppen tompítja. A lefolyás vége felé szőkülésre hajlamos. Ízében a csokoládés-kakaós vonal mellett, nagyon szépen kivehető zöld diós, erdei gyümölcsös jegyek bukkannak fel, némi karamellás, pirított magvas, grillázsos aromákkal a háttérben. Komplex, izgalmas, jól eltalált ízkombináció. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de bátran kipróbálhatja mindenki tejes italban is, mert ott sem fog csalódást okozni.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel:100% arabica
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!