KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Eureka Mignon időkapcsolós kávéőrlő bemutató

Eureka Mignon időkapcsolós kávéőrlő bemutatóA kávézással frissen ismerkedők elsősorban bőszen nézegetik a különböző kávégépeket és kérik a tanácsokat, hogy milyen gépet vásároljanak otthonra. És ez még a jobbik eset, mármint ha tanácsot kér valaki és nem elszalad valamelyik boltba és megveszi a dizájnos, de két fillért nem érő, silány minőségű kávégépet, aztán rájön, hogy valahogy nem oké a kávé (ha már kóstolt rendes kávét). Ha tanácsot kér, akkor azonnal szembesül azzal, hogy kell egy őrlő! DE MIÉRT? Kérdezi Ábel. Mert csak, mert bármilyen eszközzel szeretnénk kávét készíteni, tudomásul kell venni, hogy az őrlő a kávékészítés Szent Grálja.

Ekkor jön a következő, hogy van daráló otthon, amivel a porcukrot meg a mákot is daráljuk, jó lesz az. Nem lesz jó! Tudomásul kell venni, hogy a jó őrlőn iszonyatosan sok múlik. Az olcsó, propelleres…stb darálóknak nem eléggé egységes az őrleménye (túl sok finom szemcse és sok nagyobb rög képződik), így nem lesz tökéletes a kivonatolás.

Száz szónak is egy a vége, kell egy jó őrlő. Legalább annyit érdemes rászánni, mint a gépre, ha tehetjük (belépő kategória esetén). Ez most véleményem szerint olyan 80-100 ezres kategória. Persze lehet kapni sokkal olcsóbbat is 40 ezer forint környékén (kéziben már 10.000.- körül), de azért ezek valamilyen szinten nem teljesen kompromisszum mentesek (zaj, kezelés, tisztás).

A kicsit hosszú bevezető után, jöjjön egy régi-új versenyző az Eureka Mignon személyében, ezzel a kis képzavarral élve. Régebbi olvasók emlékezhetnek rá, hogy erről az őrlőről Yeahhh mester egy nagyon korrekt és részletes bemutatót készített. Az apropót mégis az adta, hogy az Olaszok módosítottak pár apróságot az őrlőn (biztosan olvasták a tesztet), és bekerült az Expolygon Kft. kínálatába, akik küldtek egy készüléket tesztre.

Eureka Mignon időkapcsolós kávéőrlő bemutató ezüstA dizájn mit sem változott azóta, az Eureka mérnökei csak vonalzót használhattak a tervezéskor. De komolyra fordítva a szót, maradt a teljesen szögletes kialakítás. A kapott készülék fekete színben pompázik, véleményem szerint nagyon kellemes az összkép. Nagy túlzással egy picit hajaz a Mythos One-ra kinézetében.

A méret abszolút ideális otthoni vagy irodai környezetben, masszív (érezni a súlyát) és nagyon kis helyet kér a kávéspultból. Tetszett a kicsi babtartály, amely szintén ideális méretű, pont egy 250g-os zacskó kávét tud elnyelni.

A hangja barátságos zónában marad, ami azért valljuk be szintén egy fontos szempont sokunknál. Egy nagyon hangos őrlő sok lakásos környezetben könnyen rossz szomszédi viszonyt szül, vagy felébresztjük vele pihenni vágyó családtagjainkat.

Eureka Mignon időkapcsolós kávéőrlő bemutató időkapcsolóAz őrlőben 50-es sík kések dolgoznak, amit egy egyfázisú, 1350-es fordulatú 260 wattos motor hajt meg. A változtatás az időkapcsolós részt érintette. Jelen esetben lehetőségünk van folyamatos (amíg nyomva tartjuk a villa feletti lemezt) működtetésre, vagy őrlő oldalán található kis potméterrel beállítani az őrlési időtartamot. A két üzemmód között egy kapcsolóval tudunk váltani.

A mai digitális világban láttam már ennél sokkal szofisztikáltabb megoldást is, de végül is kis türelemmel be lehet lőni a megfelelő szintre, és onnantól teszi a dolgát, bár hozzátenném, hogy kávé váltáskor ez sokkal macerásabb és pontatlanabb megoldás mint a digitális.

Sokan használjuk az őrlőket otthoni környezetben úgy, hogy adagonként őrlünk, úgy hogy a babtartályt levesszük, és a garatba öntjük közvetlen a kávét. Van olyan őrlő ahol ez nem is lehetséges, mert nem indul el ha levesszük a babtartályt. Itt ilyen probléma nincs, viszont olyan pici a garat, hogy maximum egy szimpla mennyiséget tudunk beletenni. Illetve van egy pereme, amire felülnek a babok, amiket az őrlés végén be kell ügyeskedni mondjuk egy ecset segítségével. A harmadik kép a Fiorenzato garat megoldása, amin jól látszik, hogy semmi válla nincs, és szépen minden megy lefelé az őrlőbe. Nagyon jól ki van találva.

Eureka Mignon időkapcsolós kávéőrlő bemutató garatEureka Mignon időkapcsolós kávéőrlő bemutató garat kávébabokEureka Mignon időkapcsolós kávéőrlő bemutató fiorenzato garat


Ha minden akadályt leküzdöttünk és túl vagyunk egy pici ütögetésen, akkor nagyjából vissza is kapjuk a beöntött mennyiséget.
Igazán kényelmesen felhelyezett babtartállyal (és beállított időkapcsolóval) lehet használni véleményem szerint, de nincs ez máshogy pl. a Catlernél sem. Ott viszont fényévekkel egyszerűbb és gyorsabb a beállítás, illetve sokkal egyszerűbb ugrálni a különböző őrlési finomságok között. Az Eureka Mignon esetében ez nehézkes, és valószínűleg nem is túl gyakran fordul elő otthoni viszonylatok között.

Viszont ami nagyon tetszett, az a fokozatmentes, nagyon finom állítási lehetőség. Egyszerűen, és könnyen lehet finomítani amennyiben szükséges, hogy tökéletes lefolyást kapjunk.

Sajnos az őrlő hajlamos a rögösítésre, de ezt egy kis WDT-vel (a rögök szétkeverése) ellensúlyozni tudjuk.

Eureka Mignon időkapcsolós kávéőrlő bemutató rögösítésEureka Mignon időkapcsolós kávéőrlő bemutató tömörített őrlemény


Ez az őrlő azoknak lehet ideális választás, akik nem minden nap cserélgetik a kávékat, hanem megvesznek egy 250g-os zacskót és szépen beleöntik. Így kényelmesen és szépen dolgozik. Viszonylag pontosan is, de azért a statikusság meg tud viccelni ha nem figyelünk.

Többféle kávéval is próbáltam, a „kis” Eureka-t és elég jól vizsgázott, még a Fiorenzatoval összehasonlítva is. Nyilván nem alázta szénné, vagy ilyesmi, de a kapott produktum kellőképpen testes és finom volt.

Ebben az ársávban nem vall szégyent véleményem szerint. Persze nem árt normális kávéval etetni, de ha az is adott, akkor gyakorlatilag minden megvan, hogy egy nagyon finom kávét fogyasszunk.

Videós bemutató:

Forgalmazó: Expolygon Kft
Ár: 99.990.-