KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Rhinowares Hand Grinder (kézi őrlő)

Rhinowares Hand Grinder bemutatóKávéőrlő bemutatókból soha nem lehet elég, mert „KELL EGY ŐRLŐ”. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. De mi van akkor, ha nincs rá keret, hogy drága őrlőt vegyünk, de mégsem szeretnénk egy propelleres porcukorszaggatóval beérni.

Törött Hario Mini MillItt jönnek képbe a kézi őrlők, jelen esetben a Rhinoware őrlője (köszönet érte az Expolygonnak), amely teljesen fémből készült, így nem kell attól félni, hogyha leejtjük, akkor eltörjük. Mint én a Hario Mini Mill-em az első napokban, és persze, hogy sikeresen meg is repedt a műanyag rész. Az elv ugyanaz ezeknél az őrlőknél. A felső fedelet levéve beöntjük a kávébabokat, majd cirka egy perc alatt leőröljük saját erőnk felhasználásával. Nem egy bonyolult dolog. Összesen 42gram kávét lehet beönteni a gyári adat szerint.

Mivel, hosszabb a karja, mint a Hario Mini Mill-é, így szerintem könnyebb is egy picit tekerni, gyakorlatilag egy átlagos fizikummal rendelkező emberke játszva ledarálja a kellő mennyiséget. Hangja minimális, így használata garantáltan nem zavar senkit.

A hang mellett a másik nagy előny, hogy ami bemegy, az bizony ki is jön. Gyakorlatilag semmi nem marad benn. Nem kell ütögetni, bűvészkedni, ez alapból ilyen.

Rhinowares Hand Grinder bemutató tok

Az őrlőben kúpos kerámia kések dolgoznak, amelyek nem rozsdásodnak, sokáig élesek maradnak és könnyű a tisztításuk.
Az őrlési finomság beállítását az alsó részt levéve (amibe a kávéőrlemény hullik) láthatjuk az állító csavart (ugyanúgy, mint a Mini Mill-nél). Ez szerintem gyenge pont, mert jó lenne egy jól látható számozás, vagy valami skála (igen, tudom, hogy van, de alig látszik), mert a jelenlegi szerintem nem túl komfortos. Azért persze lehet vele boldogulni így is, de semeddig nem tartana erre is nagyobb hangsúlyt fektetni.

Sajnos, aki eszpresszóra szeretné használni, azt ki kell, hogy ábrándítsam, mert csak nagyosn erős kompromisszummal nevezném eszpresszóképesnek. A legfinomabb beállításon is viszonylag gyors volt a lefolyás. Nem is beszélve arról, ami jó pár esetben előfordult pl. a tesztre kapott kávéknál, hogy az átlagosnál finomabb őrlést kívánnak meg. Vagyis aki eszpresszóhoz is szeretné használni, a fenti dolgokat kalkulálja bele mindenképpen. Tökéletes, tankönyvi lefolyási időt nem sikerült vele elérnem. Ettől függetlenül a picit gyors lefolyású eszpresszó nem volt rossz. Volt normális crema, helyén voltak az ízek, simán iható kategória volt.

Rhinowares Hand Grinder bemutató őrlemények


Gyorsan előkaptam a Hario Mini Millt és azt is beállítottam a legfinomabb őrleményre. Egyből látszott a különbség. Ott gyakorlatilag liszt finomságú (akár török kávé készítéséhez is alkalmas, ha van elég idegzetünk annyi ideig tekerni) őrleményt kaptam, és a 6. fokozaton teljesen tökéletes lefolyású eszpresszót tudtam készíteni. Szóval ezzel az őrlővel nyugodtan nekiállhatunk eszpresszózni is, ha nem riadunk el a tekergetéstől. Egy 9,5 g-os szimplát olyan 1:40 alatt lehet letekerni.

Hario őrlemény
Hario őrleményekHario őrlemény

Rhino őrlemény
Rhinoware őrleményRhinowares őrlemény közeli


Rhinowares Hand Grinder bemutató anyaghasználatHozzá tenném, hogy a Rhinowares saját oldalán nem is említi az őrlővel kapcsolatban az eszpresszót, hanem csak az alternatív kávékészítési technikákat. Kotyogós kávéfőzőhöz, filterkávéhoz (V60, AeroPress, Chemex…stb) viszont már teljesen működőképes a dolog, és ott már meg van a kellő mozgástér, a megfelelő beállítások eléréséhez.

Itthon én pl. filterezéshez a Hario Mini Mill-t használom, mert lusta vagyok állítgatni a Fiorenzatot. A végeredmény nekem megfelelő, és a Rhino is hozza ezt a szintet.

A Rhinowares kézi őrlője, dizájnos, jó minőségű anyagokból épül fel, jó a fogása, könnyű használni. Az anyaghasználat miatt nem töltődik fel statikusan, így könnyű kiönteni az őrölt kávét. Vagyis aki egy viszonylag olcsó alternatívát keres, úti őrlőnek, alternatív kávékészítéshez, és nem izgatja az eszpresszózás, annak mindenképpen érdemes megnézni.